به گزارش نصر، در این نوشته میخواهیم نگاه دقیقتری به سیر سیاه بیندازیم و ببینیم این مادهی غذایی چیست، چه فوایدی دارد و چگونه میتوانید از آن در غذاهای خود استفاده کنید. پس در ادامه با ما همراه باشید.
سیر سیاه چیست؟
سیر سیاه یک فرآوردهی غذایی است که از تخمیر سیر خام در حرارت و رطوبت کنترلشده به دست میآید. برای تهیهی سیر سیاه، سیر خام را کموبیش ۵۰ تا ۹۰ روز در دمای تقریبی ۶۰ تا ۷۷ درجه نگهداری میکنند.
پس از این مدت
سیر حالت ژلهای پیدا میکند و مزه آن شیرین و رنگ آن هم سیاه میشود.
در میان فرآوردههای سیر خام، سیر سیاه یکی از شناختهشدهترین مواد غذایی موجود در بازار جهانی است.
این مادهی غذایی برای نخستین بار در کشور
کره و برای مصارف دارویی به وجود آمد.
جدا از مصارف آشپزی و دارویی، این ماده برای تولید نوشابههای انرژیزا و شکلات هم کاربرد دارد.
به طور کلی، سیر سیاه در مقایسه با سیر خام دارای رنگ سیاه، طعم شیرین و بافت جویدنی و بدون بو است.
این فرآورده خاصیت انرژیزایی دارد و معمولا از آن بهعنوان ادویه و چاشنی در غذاها استفاده میشود.
خواص سیر سیاه چیست؟ ۸ خاصیت سیر سیاه برای سلامتی
سیر سیاه یک مادهی مغذی و سرشار از ترکیبات مفیدی است که میتواند به حفظ سلامتی بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف کمک کند. در ادامه مهمترین فواید سیر سیاه را فهرست کردهایم که نشان میدهند چرا باید این مادهی خوراکی را به برنامهی غذایی خود اضافه کنید.
۱. سرشار از آنتیاکسیدان است
نخستین خاصیت سیر سیاه برای بدن این است که آنتیاکسیدان بالایی دارد. فرآیند تخمیر و تولید سیر سیاه باعث میشود این ماده حاوی آنتیاکسیدانهای بیشتری نسبت به سیر خام باشد.
در فرآیند تخمیر، ترکیبی به نام آلیسین که بوی تند سیر را شکل میدهد، به ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند آلکالوئیدها و فلاونوئیدها تبدیل میشود. به همین دلیل، سیر سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است و میتواند به محافظت از سلولهای بدن در برابر آسیبهای اکسیداتیو کمک کند.
با توجه به پژوهشها، آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه میتوانند خطر ابتلا به بیماریها را کاهش دهند و همچنین خواص ضدپیری داشته باشند.
۲. کمک به تنظیم قند خون از خواص سیر سیاه است
قند خون بالا خطرات زیادی برای سلامتی دارد و در افراد مبتلا به دیابت هم میتواند منجر به آسیب کلیوی، عفونت و بیماریهای قلبی شود.
با توجه به پژوهشها، مصرف سیر سیاه کاهش کلسترول و التهاب بدن و تنظیم اشتها را به دنبال دارد. در یک مطالعهی دیگر هم دید شده آنتیاکسیدانهای سیر سیاه به محافظت از بدن در برابر عوارض ناشی از قند خون بالا کمک میکنند.
به طور کلی، بیشتر آزمایشهای جانوری به این نتیجه رسیدهاند که سیر سیاه برای بهبود مقاومت به انسولین، سطح گلوکز، تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت مفید است.
در واقع این خاصیت برای زنان به ویژه در دوران بارداری میتواند بسیار مهم باشد، و خطر ابتلا به دیابت بارداری را در زنان باردار کاهش دهد.
اگرچه برای نتیجهگیری قطعی به آزمایشهای انسانی نیاز است، مصرف سیر سیاه با توجه به ارزش غذایی بالایی که دارد میتواند برای بدن مفید باشد و خطر بیماریهای گوناگون را کاهش دهد.
۳. از ابتلا به بیماریهای قلبی پیشگیری میکند
مطالعات نشان میدهند سیر سیاه میتواند سطح کلسترول کلی بدن، کلسترول بد (LDL) و تریگلیسیرید را کاهش داده و همچنین سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهد. همهی اینها به حفظ سلامت قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکنند.
۴. ترکیبات موجود در سیر سیاه برای حفظ سلامت مغز مفید هستند
شکلگیری التهاب میتواند حافظه را دچار اختلال کرده و کارکرد مغز را با گذر زمان بدتر کند. سیر سیاه به جلوگیری از شکلگیری التهاب کمک میکند و به همین دلیل برای حفظ سلامت مغز مفید است.
با توجه به پژوهشها، تجمع یک ترکیب پروتئینی به نام «آمیلوئید بتا» باعث التهاب در مغز میشود و خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را افزایش میدهد.
یک مطالعه با آزمایش روی موشها نشان داده که سیر سیاه میتواند التهاب مغز ناشی از آمیلوئید بتا را کاهش دهد و حتی حافظهی کوتاهمدت را هم بهبود ببخشد.
در مطالعهی دیگری هم دیده شده عصارهی سیر سیاه از ایجاد اختلال در حافظه پیشگیری میکند.
۵. سیر سیاه دارای خواص ضدسرطانی است
سیر سیاه در مقایسه با سیر خام دارای ترکیبات تقویتکنندهی سیستم ایمنی، آنتیاکسیدانها و همچنین خواص ضدسرطانی بیشتری است.
پژوهشگران پی بردهاند که عصارهی سیر سیاه میتواند برای از بین بردن سلولهای سرطانی ریه، سینه، معده و کبد کارآمد باشد. در مطالعات دیگری هم دیده شده که سیر سیاه باعث میشود سلولهای سرطانی در رودهی بزرگ، معده و خون از بین بروند و رشد آنها کاهش پیدا کند.
۶. سیر سیاه میتواند به حفظ سلامت کبد هم کمک کند
سیر سیاه میتواند به محافظت از کبد در برابر آسیبهای ناشی از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، داروها، الکل و میکروبها کمک کند.
پژوهشهای جانوری با آزمایش روی موشها نشان دادهاند که سیر سیاه دارای خواص محافظتی از کبد است و در صورت آسیب دیدن کبد میتواند جلوی آسیبهای بیشتر کبدی را بگیرد.
جدا از این، میتوانیم به خواص سیر سیاه برای کبد چرب هم اشاره کنیم. آنتیاکسیدانهای موجود در سیر سیاه با سلولهای چربی در کبد مبارزه میکنند و چربی کبد را کاهش میدهند.
البته سیر سیاه یک درمان قطعی برای کبد چرب نیست و در عوض یک راهکار درمانی کمکی به شمار میرود. بنابراین، برای درمان کبد چرب باید به یک متخصص مراجعه کنید و از او کمک بگیرید.
۷. خواص سیر سیاه برای لاغری
جدا از همهی خواصی که بررسی کردیم، پژوهشها همچنین نشان میدهند سیر سیاه برای لاغری مفید است و میتواند به چربیسوزی کمک کند. این فایدهی سیر سیاه به دلیل ترکیبات چربیسوز و آنتیاکسیدانهایی است که در این مادهی غذایی پیدا میشوند و به افزایش سطح چربیسوزی بدن، تنظیم قند خون و کاهش کلسترول کمک میکنند.
البته نکتهی مهم برای لاغری و چربیسوزی این است که انتخابهای غذایی سالمی داشته باشید. به معنای دیگر، باید از سیر سیاه در کنار سایر خوردنیهای سالم، سبزیجات کمکالری، پروتئینهای باکیفیت و کربوهیدراتهای پیچیده استفاده کنید و همچنین ورزش منظم و کافی داشته باشید تا نتیجه بگیرید.
۸. خواص سیر سیاه برای تقویت ایمنی
سیر سیاه از جمله مواد غذایی است که برای مبارزه با رادیکالهای آزاد و جلوگیری از استرس اکسیداتیو که منجر به آسیب سلولی میشود، سیستم ایمنی در بدن انسان را تقویت میکند.
سیر سیاه فواید بالقوه زیادی برای سلامتی دارد و باید به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل مصرف شود. اگر نگرانی، آسیب یا شرایط خاص سلامتی دارید، همیشه بهتر است قبل از ایجاد تغییرات قابل توجه در رژیم غذایی خود با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی و تغذیه مشورت کنید.
ارزش غذایی سیر سیاه
مواد مغذی در هر وعده و ۱۵ گرم سیر سیاه پوست کنده به این شرح است:
کالری: ۲۰
پروتئین: .۵ گرم
چربی: ۱ گرم
کربوهیدرات: ۲ گرم
فیبر: .۵ گرم
شکر: ۴ گرم
سیر سیاه همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی از موارد زیر است:
ویتامین سی c
ویتامین های گروه B (B1، B2، B3، B6)
فولات
کلسیم
منگنز
منیزیم
فسفر
فلز روی
آهن
سیر سیاه با سیر معمولی چه فرقی دارد؟
در مقایسه با سیر معمولی، سیر سیاه دارای مقدار کمتری آلیسین است، ترکیبی که به سیر معمولی برخی از فواید سلامتی را میدهد. با این حال، سرشار از اسیدهای آمینه، فیتونوترینتها و آنتی اکسیدانها است. همچنین سیر سیاه حاوی آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به سیر معمولی است.
دارای ترکیب بیشتری به نام S-Allylcysteine (SAC) نسبت به سیر معمولی است. خوب است بدانید که SAC به بدن در جذب آلیسین _دارای اثرات ضد ویروسی، باکتری، انگلی و قارچی _کمک میکند.
چگونه میتوانید سیر سیاه را به برنامهی غذایی خود اضافه کنید؟
اگرچه خیلیها ممکن است با سیر سیاه آشنا نباشند و تنها از سیر معمولی در خوراکهای خود استفاده کنند، سیر سیاه میتواند یک افزودنی خوشمزه به شمار برود که تنوع بیشتری به غذاهای شما میدهد.
طعم شیرین و حالت ژلهای سیر سیاه باعث میشود بتوانید از این ماده برای تهیهی خوراکهای مختلفی استفاده کنید. برای نمونه میتوانید:
آن را به سس سویا اضافه و برای سرخ کردن انواع مواد غذایی استفاده کنید.
آن را بهعنوان چاشنی به سوپ اضافه کنید.
آن را خرد و به پنیر یا سس اضافه کنید.
آن را با سس مایونز مخلوط کنید.
آن را ریز کنید و به همراه انواع میوه و سبزیجات در سالاد بریزید.
از آن برای تزیین پیتزا استفاده کنید.
آن را با روغن زیتون مخلوط و به همراه سالاد مصرف کنید.
شما همچنین میتوانید سیر سیاه را بهتنهایی بخورید، زیرا در مقایسه با سیر خام طعم ملایمتری دارد.
نحوه مصرف سیر سیاه
سیر سیاه یک ماده همه کاره است که میتواند به روشهای مختلف برای افزایش طعم و مزه غذاهای شما استفاده شود. در اینجا چند ایده در مورد نحوه استفاده از سیر سیاه وجود دارد:
کره سیاه سیر درست کنید: سیر سیاه له شده را با کره ترکیب کنید و آن را روی نان بمالید یا روی یک استیک در حال استراحت برای طعمدهی بمالید و از طعم شگفتانگیزی که خلق میکند لذت ببرید.
صبحانه رژیمی با سیر سیاه: این روزها که بازار صبحانههای رژیمی و غذاهای رژیمی به راه است میتوانید سیر سیاه راروی نان تست بمالید، سپس با آووکادوی له شده و یک تخم مرغ آب پز روی آن را بپوشانید و با شروعی لذیذ روز خود را آغاز کنید.
پاستا با سیر سیاه: اگر از طرفداران پاستا هستید میتوانید تکههای سیر سیاه را به همراه روغن زیتون بکر و پنیر پارمزان تازه و رنده شده مخلوط کنید و به عنوان سس ساده اما خوشمزه و مقوی به پاستای خود اضافه کنید.
به یاد داشته باشید، سیر سیاه طعم ملایمتری نسبت به سیر خام دارد، بنابراین میتوانید برای دستیابی به طعم دلخواه از آن استفاده کنید. آن را در آشپزخانه و آشپزی خود وارد کنید و عطر و طعمهای جدیدی را تجربه کنید و از مزه بی نظیری که در وعدههای غذایی برای شما به ارمغان می آورد لذت ببرید.
در واقع میتوانید از سیر سیاه به عنوان جایگزینی برای سیر معمولی در دستورالعملهای مورد علاقه خود برای داشتن طعم ملایمتر و دودیتر استفاده کنید. نوش جان!
عوارض استفاده بیش از حد از سیر سیاه
اگر سیر سیاه به مقدار زیاد مصرف شود عوارضی دارد که ممکن است دستگاه گوارش فرد را تحریک کند و علائمی مانند حالت تهوع، گاز، سوزش سر دل، بوی بد بدن و اسهال ایجاد کند. همچنین اگر فرد حساسی هستید باید مراقب آلرژی ناشی از مصرف زیاد آن باشید.
طبع سیر سیاه
از نظر طب سنتی ایرانی طبع این ماده غذایی گرم و خشک است. میزان گرم آن زیاد و میزان خشکی طبع سیر سیاه متوسط است.
مصلح سیر سیاه چیست؟
همانطور که میدانید چون طبع سیر سیاه گرم و خشک است، مصلح آن باید خوراکی باشد که طبع سرد دارد. در واقع مصرف هر ماده غذایی به همراه مصلحش به بدن انسان کمک میکند تا علاوه بر بهرهمند شدن از خواص آن خوراکی، بدن تعادل کلی طبع خود را هم نگه دارد.
از میان مواد غذایی سرکه، آب انار، سکنجبین و روغن بادام از خوراکیهای با طبع سرد هستند که مصلح سیر سیاهاند.
درمان زودانزالی با سیر سیاه؛ شایعه یا واقعیت؟
در حالی که سیر سیاه به دلیل فواید سلامتی خود از جمله خواص آنتی اکسیدانی و پتانسیلی که در بهبود گردش خون دارد، شناخته شده است، شواهد علمی محدودی وجود دارد که مستقیماً آن را با درمان زود انزالی مرتبط میکند. با این حال، سیر به طور کلی در درمانهای سنتی مختلف برای برطرف کردن نگرانیهای افراد در مورد سلامت جنسی بسیار پرطرفدار است.
در طب آیورودا، سیر به دلیل فواید بالقوه آن در درمان انزال زودرس (PE) شناخته شده است. اعتقاد بر این است که تغذیه و خونرسانی به اندامهای تولید مثل را افزایش میدهد و با اثرات ضد میکروبی و ضد التهابی که دارد، به مدیریت PE1 کمک کند.
علاوه بر این، برخی منابع نشان میدهند که سیر میتواند جریان خون به آلت تناسلی را افزایش دهد، که ممکن است برای سلامت جنسی مفید باشد.
توجه به این نکته مهم است که این موارد استفادههای سنتی هستند و لزوماً توسط تحقیقات بالینی حمایت نمیشوند. اگر انزال زودرس را تجربه میکنید، بهتر است برای مشاوره و بهبود با یک متخصص مشورت کنید.
متخصصین میتوانند در مورد درمانهای موثر، که ممکن است شامل تکنیکهای رفتاری، داروها، یا مشاوره باشد، به خوبی راهنماییتان کنند.
سخن پایانی
سیر سیاه همان سیر خام و معمولی است که برای چندین هفته در شرایط خاصی نگهداری شده و به همین دلیل مزهی شیرین دارد و سیاهرنگ است.
فرآیند تهیهی سیر سیاه باعث میشود این مادهی خوراکی آنتیاکسیدان بیشتری داشته باشد و به همین دلیل بتواند به حفظ سلامت قلب، مغز و کبد کمک کند و جلوی بیماریهای خطرناک از جمله سرطان و بیماریهای قلبی را بگیرد.
سیر سیاه به طور کلی مادهای مقوی و مفید است و همه میتوانند از آن در برنامهی غذایی خود استفاده کنند.
با وجود این، اگر به سیر حساسیت دارید یا داروهای رقیقکننده مصرف میکنید باید از خوردن سیر سیاه خودداری کنید و دیدگاه یک متخصص را دربارهی این موضوع جویا شوید.
انتهای پیام/