گزارش/

روایتی از موزه عصر آهن

1401/05/04 - 12:15 - کد خبر: 69585 نسخه چاپی

نصر: موزه عصر آهن (گورستان مسجد کبود) مربوط به هزاره دوم و اول قبل از میلاد است و در تبریز، خیابان امام، پشت مسجد کبود واقع شده است. این اثر در تاریخ سه آبان ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۹۷۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

به گزارش نصر، سایت موزه عصر آهن تبریز، محوطه باستانی است که در شمال، شمال شرقی و شمال غربی مسجد کبود تبریز واقع شده‌ و شامل گورستان و آثار سفالی مربوط به عصر آهن است.
سایت موزه عصر آهن تبریز از سال ۱۳۸۵ خورشیدی به عنوان اولین موزه صحرایی ایران شروع به کار کرد. آثار به دست آمده در سال ۱۳۷۶ خورشیدی کشف شد که شامل ۳۸ گور به صورت جنینی دفن شده‌ است. گور نوزادان به صورت ساده بوده و گور نوجوانان در سازه‌های مربعی با دو ظرف سفالی همراه است. اکثر اجساد یافت شده در سنین پایین مرده‌اند. کودکان با اسباب بازی‌هایشان دفن شده‌اند و زن‌ها با جواهرات و مردها با ابزار جنگی‌شان.
در کنار بعضی اجساد ظروف سفالی و آثار غذا یافت شده که اعتقاد آنان بر آیین مهرپرستی را تأیید می‌کند و کسانی که ظروف بیشتری در کنارشان یافت شده، احتمالاً ثروتمندتر بوده‌اند. سنگ چینی دور اجساد نمادی از دیواره رحم است و اجساد به حالت جنینی یا چمباتمه‌ای دفن شده‌اند که جهت بدن و صورتشان متفاوت است که باز هم تأییدی بر مهرپرست بودن آن‌هاست.

چرا به موزه عصر آهن سایت گفته می‌شود؟
باید بدانید که علت قرار دادن کلمه سایت در کنار موزه این است که در محوطه کاوش‌های باستان‌شناسی موزه‌هایی به شکل طبیعی وجود دارد. در این موزه‌ها آثار و وسایل کشف‌شده بدون هیچ تغییری به نمایش گذاشته شده‌اند. به همین دلیل کلمه سایت در کنار نام موزه قرار دارد.

معماری سایت موزه عصر آهن
یکی از جذابیت‌های این موزه، معماری متفاوت آن است. موزه عصر آهن در یک مکان تپه مانند قرار دارد. این موضوع باعث شده تا گورها در سطوح مختلفی قرار بگیرند و اجساد در عمق‌های متفاوتی از هم دفن شوند. ساختمان این موزه دیوارهای ساده کاهگلی دارد و با راه‌پله‌های چوبی به بخش‌های مختلف منتهی می‌شود. درب کوچکی برای ورود به سایت قرار داده شده و بعد از آن می‌توان باجه بلیت فروشی را مشاهده کرد.
بنای موزه عصر آهن به شکل غار است و از زمان کشف به همین صورت باقی مانده است. افراد بازدیدکننده از این مجموعه باید از روی پل‌های کوچکی که بالای گورها قرار دارند عبور کنند تا به قبرها صدمه‌ای وارد نشود. همچنین باید گفت که موزه سایت چند متر پایین‌تر از سطح زمین قرار دارد و به علت قرارگیری در مسیر رودخانه مرطوب است. این رطوبت از طریق فن‌های موجود در سقف از بین برده می‌شود تا هیچ آسیبی به قبرها وارد نشود.
دو بخش در این موزه وجود دارد که از طریق پل‌ها به هم وصل شده‌اند. اسکلت‌ها و گورها در بخش اول قرار دارند و بخش دوم متعلق به آثار و اشیا هستند.

 آدرس و مسیر دسترسی به سایت موزه عصر آهن
سایت موزه عصر آهن در خیابان خاقانی، خیابان روشنایی، جنب پارکینگ کبود قرار دارد. دو مسیر دسترسی برای رفتن به موزه عصر آهن وجود دارد. برای اینکه به این موزه بروید می‌توانید از خط مترو و ماشین‌های شخصی و اتوبوس استفاده کنید.
در مسیر اول خود را به خیابان خاقانی برسانید و وارد خیابان روشنایی شوید. در این خیابان مسجدی به نام ملارضا قرار دارد که کمی بالاتر از آن موزه را خواهید دید. در مسیر دوم از طریق میدان ساعت به خیابان امام خمینی بروید. از طریق این خیابان به مسجد کبود بروید و بعد خود را به خیابان روشنایی برسانید. موزه درست چند قدم بالاتر از خیابان روشنایی است.
انتهای پیام/
روایتی از موزه عصر آهن خبرگزاری برنا


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار