یادداشت/

اقتصاد بدون مرز

1400/05/23 - 07:01 - کد خبر: 48846 نسخه چاپی

نصر: در هياهوي تحريم هاي داخلي كه همواره به دنبال اولويت هاي چندم بوده ايم بهتر است به جاي فرافكني و مسئوليت را گردن اين و آن انداختن واقعا به مثابه سخن سنگين سهراب سپهري "چشم ها را بشوييم و جور ديگر ببينيم"

هيچ ترديدي نيست كه در آينده نه چندان دور شاهد انجام كليه معاملات بين المللي و حتي به لحاظ ضرورت همگام شدن با تمام دنيا و رهايي از انزوا در معاملات درون مرزي هم همين رمزارز ها در كل جهان تعيين كننده خواهند بود. چه بسا هم اكنون هم در كشورهاي توسعه يافته اين مهم بصورت نسبي در حال اجراست.
گذشته از موضوع صنعت كم كربن كه در زمان حاضر پاشنه آشيل حفظ محيط زيست بوده و اينكه به حداقل رساندن بهره گيري از سوخت هاي فسيلي را نمي توان ناديده گرفت، نيم نگاهي به فاصله طولاني سمت و سوي فكري به اصطلاح پيشرفته ها با وضعيت كنوني ما فارغ از به دنبال مقصر گشتن، خالي از لطف نيست.
نيروگاه توليد رمز ارز پيش كش، كاش حداقل به جاي عينك با دوربين آينده كشور را ببينيم و برنامه ريزي اساسي كنيم، تاملي اندك در فاصله معنا دار پتانسيل بالقوه توليد انرژي هاي تجديد پذير در كشور و وضعيتي كه خودمان خلق كرديم چيزي جز تاسف را در ذهنمان پديدار نمي كند.
يقينا با توجه به وجود ظرفيت هاي بالاي انرژي هاي خورشيدي، بادي و زمين گرمايي و حتي صنايع سبز و همچنين زيست توده ها، در شرايط دشوار حاضر به لحاظ وجود موانع و سختي هاي احداث نيروگاه هاي هسته اي، راه برون رفت از وضعيت بحراني كنوني را مي توان با اندكي حس مسئوليت و تخصص گرايي واقعي هموار كرد.
در نبود عمل به خيل عظيم مقالات علمي و ارزشمند خاك خورده در بايگاني دانشگاه هاي كشور موفقيت برخي كشورهاي حاشيه خليج فارس در همين موضوع حتي در احداث نيروگاه هايي مانند نيروگاه حرارتي خورشيدي مثال زدني مي شود.
منطقه خاورمیانه یکی از بهترین مناطق جهان برای تولید انرژی الکتریکی از نور خورشید است. ایران هم پس از عربستان از نظر میزان تابش دارای بهترین وضعیت است.
جنوب ایران در هر متر مربع توان دریافت شش کیلو وات انرژی خورشیدی را در هر ساعت دارد و در باقی نقاط ایران این میزان پنج کیلو وات است. بیشترین میزان قدرت جذب انرژی خورشید هم متعلق به جنوب عربستان سعودی با عدد هفت کیلو وات ساعت در هر متر مربع است.
هم اکنون سه کشور عربستان، امارات و مراکش برنامه‌های بسیار گسترده‌ای را برای تولید برق خورشیدی در دستور کار خود قرار داده‌اند. این در حالی است که ایران از رقبای منطقه‌ای خود در تولید برق از انرژی خورشیدی عقب افتاده است.
در برنامه ششم توسعه مقرر شده است سالی هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر وارد مدار شود. همچنین تا پایان برنامه باید پنج هزار مگاوات ظرفیت منصوبه کشور از محل انرژی تجدیدپذیر باشد. این در حالی‌ست که ظرفیت نصب شده هم‌اکنون پنج درصد است. این موضوع بیانگر این است که نتوانستیم خودمان را با برنامه ششم توسعه تطبیق دهیم.
ایران در حالی در زمینه تولید انرژی خورشیدی چندان جدی نیست که چندی پیش امارات بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان را با پنل‌های خورشیدی راه‌اندازی کرد.
این نیروگاه خورشیدی می‌تواند ۱.۱ گیگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی تولید کند. این در حالی است که نیروگاه اتمی بوشهر قادر است در بهترین وضعیت کمتر از این مقدار برق تولید کند.
امارات در نیروگاه نور در ابوظبی این مقدار برق را از طریق پنل‌های خورشیدی و با کمک دو شرکت ژاپنی «ماروبــِنی» و کارخانه‌‌ ساخت پنل خورشیدی «جینکو» به بهره‌برداری رسانده است.
یکی از نکات مهم در این نیروگاه قیمت پایین برق تولیدی آن است که حدود دو سنت برای هر کیلو وات ساعت است.
در ایران طی چند سال گذشته دو نیروگاه هفت مگاواتی وارد مدار شده بودند. این در حالی است که ایران می‌خواهد تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۷۵۰۰ مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید کند. با این همه ظرفیت نیروگاه‌های موجود در ایران که با انرژی خورشیدی کار می‌کنند فاصله زیادی با این برنامه دارند.
در مقابل در عربستان سعوی برنامه بسیار گسترده‌ای برای تولید برق از انرژی خورشیدی در حال پیگیری است. عربستان قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ بزرگترین نیروگاه خورشیدی جهان را وارد مدار کند: نیروگاهی که توان ۲۰۰ گیگاواتی دارد. این نیروگاه از نظر توان تولید ۲۰۰ برابر بزرگتر از نیروگاه کنونی برق خورشیدی نور در امارات خواهد بود.
اميد كه ريشه منفعت طلبي و شخصي نگري در سرزمين آفتاب خشكيده و ميهن خويش كنيم آباد !

به قلم علي صفري
انتهای پیام/
 اقتصاد بدون مرز نصر


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار