پروژه جاهطلبانه شرکت اسپیسایکس به هفتصد ماهواره رسید:
اینترنت ماهوارهای در فاز تکمیل
نصر: آخرین گروه از ماهوارههای استارلینک پرتاب شدند تا شرکت اسپیسایکس با این خبر به تیتر بسیاری از رسانههای جهان راه پیدا کند. اسپیسایکس همزمان جزئیات تازهای درباره امکانات و قابلیتهای این ماهوارهها منتشر کرده و مدعی شده است که ماهوارههای استارلینک با نرخ تاخیر بسیار پایین و سرعت دانلودی بیش از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه، اینترنت را در اختیار مشترکانشان قرار میدهند.
به گزارش نصر، هر چند این سرعت با ادعای اولیه اسپیسایکس در این مورد فاصله دارد و کمتر است، اما کمی بیشتر از چیزی است که در آزمایشهای اولیه بهدست آمده بود. استارلینک در حقیقت برنامه بلندپروازانه اسپیسایکس برای پرتاب ۱۲ هزار ماهواره به نزدیکترین مدار زمین است تا به این ترتیب پوشش اینترنت پرسرعت را برای ساکنان زمین فراهم بیاورد.
به این ترتیب کاربران این سیستم میتوانند با استفاده از آنتنهای شخصی خودشان روی زمین، به این سرویس دسترسی داشته باشند؛ چیزی که «ایلان ماسک» مدیرعامل اسپیسایکس آن را به «بشقابپرندهای روی نوک چوب» تعبیر میکند.
حالا حتی عکسهای اولیه از این دستگاه روی وبسایت استارلینک هم منتشر شده است. با پرتاب این گروه ماهوارهها، اسپیسایکس بیش از ۷۰۰ ماهواره در مدار زمین دارد. این درحالی است که به گفته ماسک برای ارائه قابلیت عملیاتی اولیه آنها به بیش از ۴۰۰ ماهواره در مدار نیاز داشتند و البته برای ارائه کامل این قابلیتها دستکم به ۸۰۰ ماهواره نیاز است. در تابستان امسال اسپیسایکس آزمایش اولیه این سیستم را آغاز کرد و در همین راستا کارمندان استارلینک اینترنت پرسرعت ارائه شده توسط این ماهوارهها را در حالتهای مختلف آزمایش کردند. در این مرحله اسپیسایکس ۶۰ ماهواره اینترنتی استارلینک را همراه یک موشک فالکون ۹ به مدار زمین فرستاد. این ماهوارهها از مقر فضایی کیپکاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شدند تا دوازدهمین عملیات پرتاب ماهوارههای استارلینک به فضا باشد. با احتساب این عملیات، حالا ۷۱۳ ماهواره استارلینک در مدار زمین قرار گرفتهاند.
«کیت تایس» معاون سنجش اطمینانپذیری اسپیسایکس در این مورد گفت: «تیم استارلینک آمار و ارقام مربوط به میزان تاخیر را جمعآوری کرده و تستهای سرعت استانداردی را روی عملکرد این سیستم انجام داده است. این به معنای آن است که ما در حال بررسی و کنترل سرعت جابهجایی دادهها از ماهواهها به کاربرانمان و برگشت آن هستیم. جالب است بدانید که نتایج اولیه خوب و قابلقبول بوده است.»
تایید سرعت دانلود ۱۰۰ مگابیتی
او اعلام کرد که سرعت دانلود با این سیستم به بیش از ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه میرسد و حساب توییتر شرکت اسپیسایکس هم ادعای او را تایید و تکرار کرد. اما گویا این ادعا کمی چاشنی اغراق داشت، چون حساب توییتر اسپیسایکس چند دقیقه بعد توییت خودش را پاک کرد تا در نهایت در توییتی جدید و دقیقتر اعلام کند که سرعت دانلود این سیستم در واقع برابر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه است. کیت تایس همچنین گفت که نرخ تاخیر این سیستم آنقدر پایین است که بتواند سریعترین بازی ویدئویی آنلاین را اجرا کند و سرعت دانلود آن آنقدر بالاست که بتواند چند فیلم با کیفیت HD را بهصورت همزمان پخش کند و در عین حال همچنان پهنای باند اضافی هم وجود داشته باشد.
چنین چیزی بسیار شگفتانگیز و تاثیرگذار خواهد بود، اما همچنان از سرعت گیگابایتی که اسپیسایکس قول آن را داده و اسنادش را به کمیسیون ارتباطات فدرال ارائه کرده بود، فاصله دارد.
اسپیسایکس در این اسناد اعلام کرده بود که برای توسعه و استفاده از تمام ظرفیتهای این سیستم و رسیدن به سرعت گیگابایتی باید بیش از ۴۴۰۰ ماهواره در مدار زمین قرار بگیرد. شاید به همین دلیل هم بود که کیت تایس تاکید کرد هنوز کارهای زیادی باقی مانده است که در این پروژه باید انجام بشود. او گفت: «البته که شبکه ما هنوز کارهای زیادی در فرآیند تکمیل شدن دارد و در طول زمان ما همچنان قابلیتها و امکانات بیشتری را به این سیستم اضافه میکنیم تا کاربران بتوانند از تمام ظرفیتهای این شبکه بهرهمند بشوند.»
با این همه سرعت ۱۰۰ مگابایتی بیش از نتایج آزمایشهایی است که سرویس تست سرعت دانلود و آپلود speedtest.net بهدست آورده بود. در نیمه ماه آگوست امسال کاربران Reddit نتایجی از تست سرعت سیستم اولیه استارلینک را منتشر کردند که نشان میداد متوسط سرعت دانلود آن بین ۱۱ تا ۶۰ مگابیت است. این سرعت در مقایسه با سرویسهای قدیمی اینترنت پرسرعت، بالاتر بوده و حتی احتمالا از سرعت اینترنت بسیاری از مناطق روستایی آمریکا هم بالاتر است. اسپیسایکس امیدوار است که سرویس استارلینک را در مناطق روستایی و دورافتاده که حتی همین سرعت نه چندان بالا هم برای آنها پیشرفت محسوب میشود، ارائه کند.
رقابت برای پیروزی در مزایده ۱۶ میلیارد دلاری
با این اوصاف رسیدن به سرعت بالاتر دغدغه مهمی برای اسپیسایکس به حساب میآید؛ بهخصوص برای جذب سرمایه و پیروزی در مناقصه کمیسیون ارتباطات فدرال که اکتبر امسال برگزار میشود. کمیسیون ارتباطات فدرال پیشنهاد ۱۶ میلیارد دلاری برای شرکتهایی دارد که بتوانند سرویسهای اینترنت پرسرعت را به بیش از شش میلیون خانه و کسبوکار در مناطق نه چندان برخوردار ارائه کنند.
جالب است بدانید که کمیسیون ارتباطات فدرال برای این کار بهدنبال سرعت دانلود دستکم ۲۵ مگابیت بر ثانیه و سرعت آپلود حداقل ۳ مگابیتی است.
اسپیسایکس مدعی است که با ماهوارههای استارلینک و سرویسهای آنها، به پیشرفت بزرگی دست یافته است. در طول وبکست اسپیسایکس کیت تایس، معاون سنجش اطمینانپذیری این شرکت به این موضوع اشاره کرد که اسپیسایکس دو ماهواره خودش در مدار و همچنین ارتباط میانماهوارهای و لیزرهای فضایی که امکان جابهجایی صدها گیگابایت داده میان دو فضاپیما را فراهم میآورند، بهطور موفقیتآمیزی آزمایش کرده بود. این شرکت پیش از پرتاب اولین ماهوارهاش اعلام کرد که تمام ماهوارههایش از امکان ارتباط میانماهوارهای بهره میبرند. تایس در این مورد گفت: «زمانی که لیزرهای فضایی بهطور کامل بهکار گرفته شوند، استارلینک یکی از سریعترین گزینههای در دسترس برای انتقال داده و اطلاعات در سراسر جهان خواهد بود.» از طرفی بهصورت همزمان اسپیسایکس امکان آزمایش عمومی سرویس خودش را هم فراهم کرده است.
به این ترتیب کاربران علاقهمند میتوانند در وبسایت استارلینک ثبتنام کرده و آدرس خانه و ایمیل خودشان را ارائه کنند تا کیفیت اینترنت در دسترس آنها مورد سنجش و بررسی بیشتر قرار بگیرد. اسپیسایکس همچنین اعلام کرده است که در ابتدا آزمایشهایش را روی مناطق روستایی اطراف واشنگتن متمرکز خواهد کرد و بعد آن را به شمال آمریکا و کانادا گسترش خواهد داد. آزمایشهای عمومی طبیعتا نتایج واقعیتر و قابل اعتمادتری را ارائه میکنند که البته منوط به ارائه اطلاعات دقیق از سوی کاربران است. درست به همین خاطر هم هست که در وبسایت استارلینک از کاربران علاقهمند به شرکت در این تستها خواسته شده است تا موافقتنامهای برای ارائه اطلاعات درست را امضا کنند.
همچنین نمونه اولیه موشک استارشیپ شرکت اسپیسایکس هم آزمایش شد و برای دومین بار یک پرش ۵۰۰ فوتی انجام داد. این نمونه اولیه که SN۶ نام دارد، در مقر بوکاچیکا آزمایش شد. این دومین باری است که نمونه اولیه استارشیپ به فضا پرتاب میشود. این عملیات قرار بود روز یکشنبه هفته گذشته انجام شود، اما بهدلیل آب و هوای بد لغو شد. در اوایل ماه جاری اولین عملیات پرش ۵۰۰ فوتی نمونه اولیه استارشیپ انجام شده است. ایلان ماسک تصمیم دارد با توسعه موشکهای استارشیپ فضانوردان را به مریخ ببرد.
انتهای پیام/
روزنامه دنیای اقتصاد