مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان‌ شرقی مطرح کرد:

واحدهای صنعتی در صف نیروی کار؛ جوان‌ها دنبال پلتفرم‌ ها! +فیلم

1404/05/04 - 10:55 - کد خبر: 141896 نسخه چاپی

نصر: مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان‌ شرقی با اشاره به کاهش محسوس نرخ بیکاری در استان، از چالش‌های جدیدی در حوزه بازار کار  واحد های تولید صنعتی پرده برداشت و گفت: هرچند آمار بیکاری پایین آمده، اما ناترازی میان عرضه و تقاضای نیروی کار در واحدهای صنعتی همچنان پابرجاست و نسل جدید تمایل کمتری به مشاغل تولیدی دارد.

به گزارش نصر، «حسین فتحی»، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگاران نصر با اشاره به آخرین آمار رسمی استان گفت: طبق اعلام مرکز آمار ایران، استان ما جزو استان‌هایی با کمترین نرخ بیکاری است. نرخ بیکاری در تابستان ۱۴۰۲، برابر با ۷.۷ درصد بود و این نرخ در سال ۱۴۰۴ به ۵.۲ درصد رسیده است که پایین‌تر از میانگین کشوری است.
وی افزود: در سال ۱۴۰۳، حدود ۴۶ هزار و ۴۱۶ فرصت شغلی در استان توسط دستگاه‌های اجرایی و نهادهای حمایتی ایجاد شده است که تحقق ۱۳۱ درصدی تعهدات اشتغال را نشان می‌دهد. این دستاورد، به‌واسطه جایگاه صنعتی استان در کشور به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند قطعه‌سازی و صنایع پایین‌دستی رقم خورده است.
فتحی با اشاره به تحولات اخیر و تأثیر آن بر بازار کار واحد های تولید صنعتی گفت: شرایط جنگ تحمیلی، گرچه مشکلاتی نظیر اختلال در ثبت و اخذ سفارشات به همراه داشت، اما از سوی دیگر موجب خودآگاهی ملی و شناخت بیشتر از ظرفیت‌های داخلی شد. در جریان جنگ ۱۲ روزه، بسیاری از کارخانه‌های استان نه‌تنها تعطیل نشدند بلکه با توان بیشتر به فعالیت خود ادامه دادند. فقط برخی واحدهایی که در جوار تأسیسات نظامی بودند، برای چند روز فعالیت خود را متوقف کردند.

تعریف بیکاری؛ آنچه مردم می‌بینند و آنچه قانون می‌گوید
فتحی درباره تفاوت نگاه آماری و عمومی به مقوله بیکاری توضیح داد: ما براساس تعاریف مرکز آمار ایران عمل می‌کنیم. در این چارچوب، اگر فردی در هفته دو نوبت و هر نوبت دو تا سه ساعت کار کند، شاغل محسوب می‌شود. شاید این تعریف با تصور عمومی جامعه متفاوت باشد اما ما به‌عنوان دستگاه اجرایی، مسئول تولید آمار نیستیم. در حالی‌که در قانون کار، تعریف شاغل منوط به ۴۴ ساعت کار در هفته است، آمار رسمی با معیارهای متفاوتی تهیه می‌شود.»

چالش ناترازی در بازار کار
مدیرکل تعاون استان از ناترازی در منابع انسانی خبر داد و گفت: این ناترازی، نه ناشی از نبود شغل، بلکه ناشی از عدم انطباق بین نیازهای واحدهای تولیدی و علاقه‌مندی‌های نیروی کار نسل جدید است. فضای کشور و دنیا در حال تغییر است؛ اکنون بسیاری از کارجویان فارغ‌التحصیل دانشگاهی هستند که علاقه‌ای به مشاغل تولیدی و صنعتی ندارند.
وی افزود: این نسل، بیشتر به مشاغلی گرایش دارد که در بستر پلتفرم‌های دیجیتال تعریف شده‌اند. اکنون حدود ۹ میلیون نفر در کشور در پلتفرم‌ها فعال‌اند و سه میلیون نفر از آن‌ها در حوزه حمل‌ونقل فعالیت می‌کنند. این فضاها به‌دلیل انعطاف‌پذیری، درآمد سریع‌تر، و صرف زمان کمتر برای دسترسی به محل کار، جذاب‌تر به نظر می‌رسند. اما در عوض، مشاغل رسمی صنعتی با ساعات کار طولانی و سختی کار، کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

تولید آسیب ندیده، اما توسعه واحدها کند شده است
فتحی با تأکید بر اینکه کمبود نیروی کار هنوز بر حجم تولید اثر منفی نگذاشته، گفت: خوشبختانه با اتکا به بهره‌وری و مدیریت کارآمد، کیفیت و کمیت تولید در واحدهای موجود حفظ شده، اما برخی کارخانه‌ها در گسترش خطوط تولید یا افزایش ظرفیت عملیاتی خود، با مشکل تأمین نیروی انسانی مواجه‌اند.
 


اصلاح فرهنگ کار، ضرورت امروز بازار کار
وی در پایان، راه های برون‌رفت از این ناترازی را تشریح کرد: ارتقای ماشین‌آلات متناسب با فرهنگ کار فارغ التحصیلان دانشگاهی، اصلاح ساختار و سازگاری بیشتر محیط‌های صنعتی با فرهنگ نیروی کار جدید، در کنار به‌روزرسانی فناوری در کمک به این ناترازی ها موثر خواهد بود. باید بر اصلاح فرهنگ کار، آموزش مهارت‌های جدید و بهبود تعامل میان فارغ‌التحصیلان دانشگاهی و صنعت تمرکز کنیم. 
انتهای پیام/ 
واحدهای صنعتی در صف نیروی کار؛ جوان‌ها دنبال پلتفرم‌ ها! +فیلم فائزه بنی نصرت

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار