گزارش/

هفت روز تا واقعیت (گزارش پیش‌ بینی اقتصادی از تاریخ 24 تا 31 تیر سال 1404)

1404/04/24 - 17:15 - کد خبر: 141084 نسخه چاپی

نصر: بازه زمانی 24 تا 31 تیر 1404رشد اقتصاد جهانی  همچنان با چالش‌هایی همچون سیاست‌های تجاری محدودکننده، کاهش اعتماد مصرف‌کننده و فشارهای تورمی مواجه است.

به گزارش نصر، پیش‌بینی رشد جهانی برای سال ۲۰۲۵ بین ۲.۵ تا ۲.۹ درصد باقی مانده، اما در هفته آینده تمرکز بازارها بر داده‌های کلیدی اقتصادی از آمریکا و اروپا، همراه با تحولات ژئوپلیتیکی، می‌تواند نوسانات کوتاه‌مدت در بازارهای مالی و کالایی ایجاد کند.

ایالات متحده آمریکا
اقتصاد آمریکا با داده‌های مهمی از جمله گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده (CPI)، شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) و فروش خرده‌فروشی در هفته آینده مواجه است.
این داده‌ها مسیر آتی سیاست پولی فدرال رزرو را مشخص‌تر می‌کنند. در کنار آن، فصل اعلام نتایج مالی بانک‌های بزرگ آغاز شده و می‌تواند بر اعتماد سرمایه‌گذاران تأثیر بگذارد.
با اعمال تعرفه‌های جدید از سوی دولت آمریکا به‌ویژه بر کالاهای وارداتی از اروپا و مکزیک، نگرانی‌ها از افزایش فشار تورمی و کندی رشد اقتصادی بیشتر شده است. در مجموع، بازارهای مالی آمریکا هفته‌ای پرتنش اما تعیین‌کننده را در پیش خواهند داشت.

اروپا
اقتصاد اروپا تحت تأثیر سیاست‌های تجاری آمریکا و همچنین افزایش قیمت انرژی قرار دارد. این عوامل موجب شده‌اند بانک مرکزی اروپا در سیاست‌های انبساطی خود محتاط‌تر عمل کند و فعلاً از کاهش بیشتر نرخ بهره خودداری کند. همزمان، داده‌های تورمی هفته آینده ممکن است نشان‌دهنده تداوم فشارهای قیمتی باشند، به‌ویژه اگر قیمت نفت و گاز در پی ناآرامی‌های خاورمیانه افزایش یابند. در این فضا، رشد اقتصادی منطقه یورو به‌طور نسبی محدود باقی خواهد ماند.

چین
چین با انتشار داده‌های تجاری مثبت برای ماه ژوئن (افزایش حدود ۵.۸ درصدی صادرات) توانسته بخشی از نگرانی‌ها درباره کندی اقتصادش را کاهش دهد. با این حال، تورم پایین یا حتی منفی و رکود در بخش مسکن، مقامات پولی را به سوی تسهیل سیاست‌های مالی و پولی سوق داده است. احتمال کاهش نرخ بهره یا نسبت ذخایر الزامی بانک‌ها در هفته‌های آتی وجود دارد. در مجموع، اقتصاد چین در مسیر تثبیت و تحریک ملایم قرار دارد.

هند
اقتصاد هند همچنان یکی از سریع‌ترین نرخ‌های رشد در جهان را دارد، اما تهدید ناشی از تعرفه‌های جدید آمریکا بر برخی کالاهای صادراتی هند می‌تواند بر تجارت خارجی این کشور فشار وارد کند. با وجود این تهدید، سرمایه‌گذاری‌های داخلی و تقاضای مصرفی در هند قوی باقی مانده و می‌تواند بخشی از ریسک‌های خارجی را جبران کند. چشم‌انداز هفته آینده برای هند رشد باثبات با چاشنی احتیاط نسبت به تحولات تجاری جهانی است.

روسیه
اقتصاد روسیه همچنان تحت فشار تحریم‌های بین‌المللی و محدودیت‌های ساختاری قرار دارد. با تداوم جنگ در اوکراین و کاهش درآمدهای نفتی، رشد اقتصادی روسیه راکد و شکننده است. هیچ علامت مثبتی از بهبود فوری دیده نمی‌شود و تمرکز اصلی سیاست‌گذاران بر حفظ ثبات داخلی با حداقل منابع موجود باقی مانده است. اعلام مهلت ۵۰ روزه آمریکا به روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین باعث شده قیمت نفت فعلا کاهش یابد. صورت عدم تحقق این درخواست، احتمال اعمال تحریم‌ها و تعرفه‌های جدید وجود دارد که می‌تواند به افزایش ریسک‌های مالی و اقتصادی این کشور دامن بزند. بنابراین، هفته آینده نیز روند ایستای اقتصادی بدون تحول عمده برای روسیه پیش‌بینی می‌شود.

خاورمیانه
وضعیت ژئوپلیتیکی در خاورمیانه به‌ویژه در نوار غزه، همچنان ناپایدار است و می‌تواند منجر به نوسانات در بازار انرژی شود. افزایش احتمالی قیمت نفت و گاز در پی هرگونه تشدید تنش، به نفع کشورهای صادرکننده انرژی مانند عربستان، ایران، قطر و عراق خواهد بود، اما می‌تواند فشار تورمی را بر مصرف‌کنندگان جهانی افزایش دهد. به‌طور کلی، تأثیر این تحولات بر اقتصاد منطقه در کوتاه‌مدت مثبت ولی در بلندمدت به ثبات سیاسی و امنیتی وابسته است.

برزیل
اقتصاد برزیل تحت تأثیر نوسانات بازار جهانی کالاها از جمله قهوه، سنگ‌آهن و مس قرار دارد. کاهش تقاضای جهانی و اعمال تعرفه‌های تجاری از سوی کشورهایی مانند آمریکا، می‌تواند درآمدهای صادراتی این کشور را کاهش دهد. با وجود ثبات نسبی در سیاست پولی، چالش‌های خارجی ممکن است موجب کاهش رشد اقتصادی برزیل در ماه‌های آینده شوند. در هفته آینده نیز چشم‌انداز محتاطانه برای این کشور محتمل است.

ایران
قتصاد ایران در کانون تحولات ژئوپلیتیکی و دیپلماتیک قرار دارد. ایران نسبت به احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه « (snapback) در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ واکنش نشان داده است. این مکانیسم به کشورهای اروپایی اجازه می‌دهد در صورت نقض تعهدات هسته‌ای از سوی ایران، تحریم‌های سازمان ملل را بازگردانند.
در پاسخ، ایران اعلام کرده است که به هرگونه بازگشت تحریم‌ها واکنش نشان خواهد داد، هرچند جزئیات این واکنش مشخص نیست . همزمان، ایران به همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) ادامه می‌دهد، اما با محدودیت‌هایی مواجه است.
وزیر امور خارجه ایران اعلام کرده است به دلیل نگرانی‌های امنیتی پس از حملات هوایی اخیر به تأسیسات هسته‌ای ایران بازرسی‌های آژانس باید با تأیید شورای عالی امنیت ملی انجام شود.
در این شرایط، بازار ارز و کالاهای وارداتی ایران با نوساناتی مواجه است. در صورت تشدید تحریم‌ها، احتمال افزایش فشار بر اقتصاد و کاهش ارزش ریال وجود دارد. همچنین، سرمایه‌گذاری‌های خارجی، به‌ویژه در پروژه‌های مشترک با چین، ممکن است تحت تأثیر این تحولات قرار گیرد.  در مجموع، هفته آینده برای اقتصاد ایران هفته‌ای حساس خواهد بود که نیازمند مدیریت دقیق تحولات دیپلماتیک و اقتصادی است.

جمع‌بندی
بازارهای جهانی در هفته آینده در تقاطع سه محور اصلی قرار دارند:
انتشار داده‌های کلان (تورم، فروش، تجارت)
آغاز فصل گزارش‌های مالی شرکت‌ها در آمریکا
تحولات ژئوپلیتیک به‌ویژه در خاورمیانه
در چنین فضایی، سیاست‌گذاران اقتصادی در همه کشورها تلاش خواهند کرد بین رشد، ثبات مالی و کنترل تورم تعادل ایجاد کنند. توصیه می‌شود سرمایه‌گذاران و تحلیل‌گران، روند بازار انرژی، داده‌های تورمی آمریکا و تصمیمات بانک‌های مرکزی را با دقت دنبال کنند.
انتهای پیام/
هفت روز تا واقعیت (گزارش پیش‌ بینی اقتصادی از تاریخ 24 تا 31 تیر سال 1404) نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار