فرماندار تبریز در گفتوگویی؛
مانور تابآوری بناهای تاریخی ضرورتی اجتنابناپذیر است/ تبریز، شهری تلفیقی از عملکرد روزآمد با پیشینه تاریخیست
1404/01/31 - 09:19 - کد خبر: 134667
نسخه چاپی
نصر: فرماندار تبریز با اشاره به سیاستهای کلان مدیریت بحران و ابلاغ آن به استانها، بر ضرورت تدوین سناریوهای بومی متناسب با شرایط بناهای تاریخی تأکید کرد و هدف از برگزاری مانور امروز را ارتقاء حساسیت عمومی و ارتقای آمادگی تخصصی در برابر حوادث طبیعی دانست.
به گزارش نصر، داود گرشاسبی، فرماندار تبریز، در حاشیه مانور تابآوری بناهای تاریخی در برابر حوادث طبیعی با تأکید بر جایگاه راهبردی تبریز در حوزه میراثفرهنگی در گفتوگو با میراثآریا گفت: در راستای سیاستهای ابلاغی ملی و استانی، سناریویی با محوریت افزایش تابآوری بناهای تاریخی در برابر زلزله و دیگر مخاطرات طبیعی برای شهرستان تبریز تدوین و اجرا شده است.
فرماندار تبریز و معاون استاندار آذربایجانشرقی در ادامه با اشاره به ظرفیتهای ویژه تبریز در حوزه میراثفرهنگی اظهار کرد: در حال حاضر، ۲۲۵۰ اثر تاریخی در سطح استان ثبت ملی شدهاند که بخشی از آنها در بافت مرکزی تبریز واقع شده است. از اینرو، طراحی سناریوهای ویژه برای حفاظت از این آثار، یک ضرورت عملیاتی و راهبردی است.
او به ساختمان مرکزی سازمان آتشنشانی تبریز اشاره کرد و افزود: این سازمان خود در محل برج تاریخی یانقین مستقر است؛ موضوعی که تلفیق عملکرد روزآمد با پیشینه تاریخی را در تبریز نشان میدهد. همین ویژگی باعث میشود که در مدیریت بحران، تلفیق بین حفاظت از جان، عملکرد عملیاتی و صیانت از میراثفرهنگی، بهصورت همزمان مدنظر قرار گیرد.
گرشاسبی با تأکید بر اهمیت بازار جهانی تبریز به عنوان یکی از محورها اصلی این مانور ادامه داد: بازار تاریخی و مسقف تبریز با بیش از ۳۰۰ هزار مترمربع اعیان و بیش از ۷۰۰ هزار مترمربع عرصه، بزرگترین بازار تاریخی بههمپیوسته مسقف در جهان است. بیش از ۶۵۰۰ واحد صنفی در آن فعالاند و روزانه نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر از این فضا بهرهمند میشوند. لذا طراحی سناریوهای چندمرحلهای برای حین بحران و پس از آن، ضرورتی است که در این مانور مورد توجه ویژهای قرار گرفت.
او در توضیح ابعاد اجرایی مانور افزود: در این عملیات، ۴۸۰ نیروی عملیاتی از ۱۵ دستگاه اجرایی و امدادی شرکت داشتند. سناریو طراحیشده، از مرحله هشدار تا تخلیه اضطراری، امداد در شرایط آثار آسیبدیده و بازیابی بعد از بحران را شامل میشود. این ساختار، با نگاه تخصصی و متناسب با ویژگیهای معماری و تاریخی بازار تبریز تنظیم شده است.
گرشاسبی با تأکید بر لزوم نگاه ویژه به مدیریت بحران در بافتهای تاریخی اظهار کرد: مدیریت بحران در شرایط آثار آسیبدیده با شرایط عادی تفاوتهای جدی دارد و لازم است اصول آن بر پایه تحلیلهای معماری، مصالح سنتی، محدودیتهای دسترسی و ارزشهای میراثی تدوین شود. در این راستا، آموزش تخصصی و طراحی سناریوهای اختصاصی کاملاً ضروری است.
فرماندار تبریز هدف از برگزاری این مانور را چنین جمعبندی کرد: افزایش حساسیت عمومی، آگاهیبخشی نسبت به اهمیت بازار تبریز، و آزمون میدانی ظرفیتها از جمله اهداف اصلی این برنامه بود. ما باید به نقطهای برسیم که نهفقط آماده مقابله با بحران باشیم، بلکه آمادگی خود را با الزامات میراث فرهنگی نیز هماهنگ کنیم.
انتهای پیام/
نصر