آیا خوردن گوشت خرگوش حلال است یا حرام؟
1404/01/21 - 16:08 - کد خبر: 134036
نسخه چاپی
نصر: اگر دوست دارید یک خوراک جدید را امتحان کنید و گوشت خرگوش به ذهنتان رسیده یا در مجموع نمیدانید که این گوشت حلال است یا حرام، این مطلب برای شما نوشته شده است.
به گزارش نصر، به طور خلاصه، حکم خوردن گوشت خرگوش (به هر نحو و نوعی) در اسلام حرام بوده و خوردن آن منع شده است.
به طور کلی خداوند متعال در این کره خاکی هر آنچه که برای سلامت جسم و تغذیه انسان نیاز بوده را قرار داده، اما در عین حال چیزهای دیگری هم وجود دارند که نباید مصرف شوند و به عبارتی نباید برای خورد و خوراک مورد استفاده قرار گیرند.
از این رو همواره سؤالاتی در خصوص حرام و حلال بودن گوشت حیوانات گوناگون هم مطرح بوده و خرگوش هم مانند گوشت ملخ، یکی از آنها محسوب میشود.
به همین دلیل در این مطلب کویر مگ میخواهیم به سؤال آیا خوردن گوشت خرگوش حلال است یا حرام با بررسی نظر فقها و روایات مختلف به طور جامع پاسخ دهیم.
حکم خوردن گوشت خرگوش از نظر اسلام
برای آنکه این سؤال را بدون اما و اگر پاسخ دهیم، به طور خلاصه باید گفت که در اسلام خوردن گوشت خرگوش حرام است و این حکم شامل تمام انواع خرگوشها از جمله نر و ماده، سم دار و بدون سم میشود. این حکم بر اساس احادیث و روایات معتبر صادر شده چراکه خرگوش در دسته حیوانات مسخ شده قرار گرفته است.
روایاتی از پیامبر اسلام (ص) وجود دارد که این حیوان را همراه با دیگر حیوانات مسخ شده همچون میمون و سگ معرفی کرده و خوردن گوشت آنها را ممنوع دانستهاند.
در مجموع از منظر فقهی هم جنسیت نر یا ماده بودن و یا داشتن سم شبیه حیوانات سم دار در حکم تغییری ایجاد نمیکند چراکه حکم شرعی به طور کلی و مطلق درباره همه انواع خرگوش صادر شده است. توجه داشته باشید علاوهبر دلایل مذهبی، برخی مطالعات علمی هم نشان میدهند که گوشت خرگوش در بسیاری از مواقع دارای ترکیباتی سمی بوده که مصرف آن برای انسان زیانآور است.
حتی در بسیاری از موارد این سم میتواند مرگ آور باشد و از این رو از دیگر دلایل حرام بودن آن، جلوگیری از ضرری است که هر جا جلوی آن را بگیرید، منفعت خواهد بود!
دلایل مختلف دیگری هم برای حرام بودن آن وجود دارند. برای مثال از نظر امام رضا (ع) خرگوش دارای خونی مشابه با خون زنان بوده و از این رو خوردن گوشت آن حرام است.
اگر بخواهیم کاملتر برای شما شرح دهیم، مهمترین دلایل حرام بودن گوشت خرگوش این موارد را شامل میشوند:
قرار گرفتن با حیوانات مسخ شده:
طبق روایات اسلامی، خرگوش جزو حیواناتی است که مسخ شدهاند و پیامبر اکرم (ص) در روایتی حیواناتی مانند میمون، خوک، سگ و خرگوش را جزو مسخ شده ها دانسته و مصرف گوشت آنها را ممنوع اعلام کردهاند.
داشتن چنگال مانند گربه:
به طور کلی حیواناتی که چنگال دارند، از جمله گربه، حرام گوشت به حساب میآیند. با در نظر گرفتن این مسئله، طبیعی است که خرگوش هم به عنوان یک حیوان دارای چنگال، از موارد حرام گوشت به شمار آید.
روایات متعدد از پیامبر و معصومین (ع):
همانطور که به روایتی از امام رضا (ع) اشاره کردیم، در احادیث ائمه معصومین (ع)، به صراحت خوردن گوشت خرگوش منع شده و این روایات از جمله دلایل اصلی صدور حکم حرمت هستند.
وجود ترکیبات سمی در گوشت خرگوش:
از منظر علمی، در گوشت خرگوش ترکیباتی وجود دارد که برای انسان مضر است و این مواد میتوانند منجر به مسمومیت، بیماری یا حتی مرگ شوند که این خود دلیلی دیگر برای حرام بودن آن است.
این موضوع حتی به خوبی نشان میدهد که چرا حتی اگر دلایل برخی از موضوعات را نمیدانیم، باید از احکام پیروی کنیم و تمامی این احکام به نفع ما هستند!
گوشت خرگوش در قرآن
در مجموع در قرآن مستقیماً اشارهای به خرگوش یا حکم خوردن گوشت آن نشده است، اما برخی از مفسرین با استناد به آیاتی که در آنها از حیوانات حلال و حرام صحبت شده و هم با تکیه بر سنت پیامبر (ص) و احادیث ائمه (ع)، حکم حرام بودن گوشت خرگوش را توضیح دادهاند.
حکم گوشت خرگوش خامنهای
آیت الله خامنهای به عنوان مرجع تقلید شیعه، خوردن گوشت خرگوش را حرام دانستهاند. در واقع این حکم بر اساس روایاتی است که خرگوش را در دسته حیوانات مسخ شده قرار دادهاند و خوردن گوشت آن را ممنوع اعلام کردهاند.
حکم ایشان در این زمینه مطابق با نظر رایج در فقه شیعه است و تفاوتی بین انواع خرگوش از جمله نر یا ماده وجود ندارد.
حکم گوشت خرگوش آیت الله سیستانی
آیت الله سیستانی هم مصرف گوشت خرگوش را حرام اعلام کردهاند. در مجموع در فقه ایشان، این حیوان در زمره حیوانات حرام گوشت به شمار میرود و مستند به روایات اسلامی، گوشت خرگوش برای مسلمانان غیرقابل مصرف است. به نظر این آیت الله، این حکم به دلیل ماهیت خاص خرگوش و قرار داشتن آن در میان حیوانات مسخ شده صادر شده است.
حکم گوشت خرگوش آیت الله مکارم شیرازی
آیت الله مکارم شیرازی هم مصرف گوشت خرگوش را حرام میداند و ایشان در توضیح این حکم به جنبههای اخلاقی و روایی اشاره کرده و ذکر کردهاند که خرگوش جزو حیوانات مسخ شده بوده که این موضوع در روایات متعدد از معصومین (ع) تأیید شده است. حکم ایشان شامل همه انواع خرگوش، اعم از نر یا ماده، میشود.
حکم گوشت خرگوش از دیدگاه آیت الله بهجت
آیت الله بهجت مصرف گوشت خرگوش را حرام اعلام کرده و ایشان این حکم را مبتنی روایات معتبر میدانستند که خرگوش را حیوانی مسخ شده معرفی کردهاند. این نظر در راستای دیدگاه فقهی اکثر علمای شیعه است و مطلقاً آن را حرام دانستهاند.
حکم خوردن گوشت خرگوش اهل سنت
به طور کلی در فقه اهل سنت برخلاف فقه شیعه، گوشت خرگوش حلال دانسته شده است. بسیاری از علمای اهل سنت استناد میکنند که پیامبر اسلام (ص) گوشت خرگوش را مصرف کردهاند یا آن را برای مسلمانان حلال اعلام کردهاند. از این رو در میان اهل سنت خرگوش جزو حیوانات حلال گوشت طبقهبندی میشود و خوردن آن بدون اشکال شرعی است.
البته توجه داشته باشید این اختلاف نظر میان شیعه و سنی ناشی از تفاوت در روایات و منابع فقهی آنها است.
انتهای پیام/
منابع محلی