صرفه‌جویی تنها راهکار گذر از خاموشی زمستانه

1403/08/22 - 10:40 - کد خبر: 124475 نسخه چاپی

نصر: گرچه مشخص شد قطعی سراسری برق ارتباطی به پیشگیری از مازوت سوزی ندارد و کاهش ذخایر گازی منجر به خاموشی‌ها شده، اما بااین‌حال لازم است ما نیز صرفه‌جویی را در دستور کار قرار دهیم تا قطعی برق را به حداقل برسانیم.

 چند روز پیش فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در توییتی نوشت که می‌توان برای مدت محدودی، «خاموشی منظم» را جایگزین «تولید سم» برای عموم شهروندان کرد و با همین استدلال نیز، قطعی سراسری برق در دستور کار دولت قرار گرفت. دراین‌بین گروهی از مردم از پایه و اساس با قطعی برق مخالف بودند، اما از طرفی هم این توجیه نسبتاً مردم‌پسند در راستای توجه به‌سلامت شهروندان به مذاق گروهی خوش آمد و مردم فهیم کشورمان تقریباً بدون اعتراض و راحت‌تر از همیشه، قطعی دوساعته برق در طول روز را پذیرفتند و حتی در بین خودشان از صداقت دولت ابراز رضایت کردند، اما این حس خوب اعتماد و همراهی، با انتشار حقیقت اوضاع ذخایر گازی، خیلی دوام پیدا نکرد و مردم متوجه شدند که قطعی برق ارتباطی به پیشگیری از مازوت سوزی ندارد و درواقع به‌قدری دچار کاهش ذخایر گازی مایع (گازوئیل و مازوت) هستیم که اصلاً نمی‌توانیم در فصل سرما سوخت مایع نیروگاه‌ها را تأمین کنیم.

ضرورت صرفه‌جویی برق در زمستان
معمولاً از اوایل سال تا اوایل فصل سرما، ذخایر سوخت مایع پر می‌شوند تا در فصل سرما و افزایش مصرف گاز بتوان از طریق سوخت مایع ذخیره شده، نیاز نیروگاه‌های برق را تأمین کرد اما ظاهراً امسال با کاهش ۳۳ درصدی سوخت مایع مواجه هستیم و این یعنی عدم توانایی در تأمین سوخت نیروگاه‌ها و در نتیجه ناترازی برق و مواجهه با خاموشی‌هایی که قرار است زمستان امسال با آن دست‌وپنجه نرم کنیم؛ بنابراین طبیعی است که امروز، نه‌تنها شاهد نارضایتی مخالفان اولیه قطعی برق بلکه نارضایتی گروه موافق نیز باشیم؛ اما با تمام این احوال، حتی اگر دولت صداقت لازم را برای اعلام همه دلایل قطعی برق و تلاش لازم برای تأمین برق سراسر کشور به خرج نداده باشد، ما مردم می‌توانیم برای کمک به خودمان با راهکار دیگری از ناترازی برق و میزان خاموشی‌ها کم کنیم که آن راهکار هم چیزی نیست جز صرفه‌جویی در مصرف انرژی با یک‌همت همگانی.به‌هرحال فارغ از تمام این بحث‌ها باید صادقانه بپذیریم ‌که ما هم مردمی اهل صرفه‌جویی در استفاده از انرژی نیستیم و سال‌هاست که زنگ خطر کمبود منابع انرژی به صدا درآمده و شاید حالا وقتش رسیده که یک‌بار برای همیشه عزممان را جزم کرده و فرهنگ مصرف برق را اصلاح کنیم. چه‌بسا که به گفته مدیر توانیر‌، در زمستان امسال فقط با ۱۰ درصد صرفه‌جویی می‌توان میزان محدودیت‌ها را کاهش داد؛ پس بیایید حالا که ضرورت صرفه‌جویی در زمستان را متوجه شده‌ایم، برای گذر از این شرایط و تأمین برق موردنیاز تمام مردم کشور، یکبار دیگر شیوه‌های صرفه‌جویی را با جدیت به کار ببندیم.

لامپ اضافی خاموش
قطعاً که اولین و ساده‌ترین راهکار برای کاهش مصرف برق، عمل به همان توصیه معروف «هرگز نشه فراموش، لامپ اضافی خاموش» است. ابداً این توصیه را مختص به کودکان ندانید و برای خاموشی چراغ‌های بلااستفاده خانه همچون اتاق‌خواب‌ها، هالوژن‌ها، راهروها و پاگردها، وسواس بیشتری به خرج دهید و در طول روز نیز نور خورشید را جایگزین کنید. همچنین به‌خاطر داشته باشید که نسل جدید لامپ‌ها به میزان قابل‌توجهی، مصرف برق را کاهش می‌دهند و حتماً باید جایگزین پرمصرف‌های قدیمی شوند.

دوشاخه‌ها را از برق بکشید
احتمالاً اگر به‌دور و برتان نگاه کنید، خواهید دید که اکثر وسایل برقی شما مانند سشوار، مایکروفر، ماشین لباسشویی و ظرف‌شویی، رایانه، تلویزیون، چای و قهوه‌ساز و حتی شارژرهایتان به برق هستند. شاید تصورش را هم نکنید اما هرکدام از این‌ها با اینکه کار نمی‌کنند، برق خوارهایی هستند که حدود ۷ کیلووات‌ساعت برق مصرف می‌کنند، پس حتماً دوشاخ‌هایشان را از برق بکشید.

استفاده از لوازم برقی را کاهش دهید
استفاده مداوم از ماشین ظرف‌شویی، پختن غذا در پلوپز و آرام‌پز، روشن‌کردن ماشین لباسشویی نیمه پر، روشن گذاشتن مداوم سماورهای برقی، استفاده از قهوه‌سازها، وسایل بازی الکترونیکی و… از مواردی هستند که گرچه در اغلب خانواده‌ها رایج شده‌اند اما با یک بازنگری در استفاده از آن‌ها و استفاده بهینه، می‌توان تا حد زیادی به کاهش مصرف برق کمک کرد.

تلویزیون را دائماً روشن نگذارید
متأسفانه در اغلب خانه‌ها، تلویزیون‌ها حتی اگر بیننده‌ای هم نداشته باشند، فقط از سر عادت و برای شکستن سکوت خانه روشن هستند! که قطعاً هرکدام نیز به دستگاه‌های گیرنده متصل‌اند و این یعنی مصرف مداوم برق توسط دو دستگاهی که به‌راحتی می‌توان مصرف برق آن‌ها را مدیریت کرد تا هم صرفه‌جویی و کاهش هزینه برق را رقم زد و هم بر عمر دستگاه‌ها افزود.

یخچال و فریزر را دریابید
یخچال‌ها و فریزرها از وسایل برقی ضروری خانه هستند که اگر از نوع قدیم باشند، برق بیشتری مصرف می‌کنند، اما به طور کل برای کاهش برق مصرفی آن‌ها باید به چند نکته توجه داشته باشید. تنظیم دمای مناسب، فاصله متعادل از دیوارهای اطراف، توجه به‌سلامت لاستیک‌های دور درب‌ها، جلوگیری از باز و بسته‌شدن مکرر درب‌ها و جلوگیری از قراردادن غذای داغ در آن‌ها از مهم‌ترین مواردی است که منجر به کاهش مصرف برق این وسایل می‌شود.

جاروهای برقی را دست‌کم نگیرید
شاید به‌ظاهر خیلی بزرگ نباشند اما از پرمصرف‌ترین وسایل برقی خانه به شمار می‌روند که مصرف آن معمولاً بیش از ۱۰۰۰ وات است؛ پس وسواس را کنار بگذارید و با جایگزینی جاروی دستی، استفاده از جاروبرقی را به هفته‌ای یکبار کاهش دهید. ضمناً حواستان به تخلیه به‌موقع کیسه جاروبرقی باشد تا از فشار به جارو و افزایش مصرف برق جلوگیری کرده باشید.

حواستان به ساعت اوج مصرف باشد
معمولاً در ابتدای هر فصل، ساعات اوج مصرف اعلام می‌شود تا مردم بااطلاع از این ساعات بتوانند استفاده از وسایل برقی پرمصرف را در این بازه زمانی کاهش دهند. این کار نه‌تنها مانع از کمبود برق در ساعات اوج مصرف می‌شود، بلکه از هزینه‌های تصاعدی مصرف کاسته و حتی جایزه خوش مصرفی را نصیب مردم می‌کند.اگر شما هم افزون بر این راهکارهای تکراری اما مهم، پیشنهادی برای صرفه‌جویی برق دارید، حتماً با ما به اشتراک گذارید تا با استفاده از تجربه یکدیگر بتوانیم قدمی مثبت در مسیر صرفه‌جویی و کاهش خاموشی‌های زمستانه برداریم.
انتهای پیام/
صرفه‌جویی تنها راهکار گذر از خاموشی زمستانه خبرگزاری فارس

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار