بودجه جدید وزیر دارایی از چه واقعیتهایی رونمایی میکند؟
شگفتانگیزترین پدیده اقتصاد هند
1402/11/17 - 12:55 - کد خبر: 108234
نسخه چاپی
نصر: بودجه موقت «نیرمالا سیتارامان» وزیر دارایی هند در هفته گذشته، نشاندهنده نزدیک به ۱۰سال دولت نخستوزیر نارندرا مودی بود. سیتارامان همه دستاوردهای دولت در دهه گذشته را پیش از انتخابات سراسری که قرار است چند ماه دیگر برگزار شود، به نمایش گذاشت.
به گزارش نصر، یک تجزیه و تحلیل دقیق از این بودجه، الگوهای در حال تغییر در اقتصاد هند را نشان میدهد. «ساومیا روی» در گزارش ۵فوریه در الجزیره نوشت، سیتارامان یارانه غذا را ۳.۳درصد کاهش داد و از ۲.۱۲تریلیون روپیه (۲۵.۵میلیارد دلار) در سال مالی جاری به ۲.۰۵تریلیون روپیه (۲۴.۶میلیارد دلار) در سال۲۰۲۵ رساند. یارانه کود نیز کاهش یافت؛ درحالیکه مخارج سرمایهای در ۱.۳تریلیون روپیه (۱۵.۶میلیارد دلار) حفظ شد.
کنترل چنین مخارجی به او اجازه داد تا اعلام کند که کسری مالی برای سال منتهی به مارس۲۰۲۵، ۵.۱درصد خواهد بود که کمتر از انتظارات بازار در حدود ۵.۳ تا ۵.۴درصد است. «سومان بانرجی» مدیر ارشد سرمایه گذاری در «هدونوا» (Hedonova) یک صندوق تامینی جهانی گفت: «کسری مالی یکی از شگفتانگیزترین چیزها در بودجه بود. این کمتر از آن چیزی بود که ما انتظار داشتیم.» بانرجی گفت: کاهش یارانه همچنین نشاندهنده «حرکت هند از کشاورزی به سمت تولید است.» دولت پیش از این از عرضه غذای رایگان به فقیرترین اقشار هند خبر داده بود که از آنها در برابر افزایش بالقوه قیمت مواد غذایی محافظت میکند. سیتارامان در سخنرانی خود گفت متوسط درآمد واقعی ۵۰درصد افزایش یافته است، بیش از ۲۵۰میلیون نفر از فقر رهایی یافتهاند؛ درحالیکه اقتصاد از دهمین جایگاه دهه گذشته به پنجمین اقتصاد بزرگ جهان رسیده است.
این اعداد توسط حزب مخالف «کنگره» مورد مناقشه قرار گرفت. «مانیکام تاگور»، یکی از اعضای «کنگره» در پارلمان گفت: «کووید و GST این دولت [مالیات بر کالاها و خدمات] ضربه مضاعفی به مشاغل فقیر و کوچک کشور وارد کرده که این دولت به آن رسیدگی نکرده است.» او گفت که تقاضا برای برنامه «غذا برای کار» کشور در سال گذشته افزایش یافته بود که نشاندهنده ناراحتی در میان فقیرترین اقشار کشور است.
سیتارامان در سخنرانی خود گفت که کاهش کسری مالی نیز با رشد سرمایهگذاری خصوصی امکانپذیر شد. «سونیل سینها» اقتصاددان برجسته در Fitch Ratings گفت: «ما بررسی کرده بودیم که آیا هزینههای سرمایهای بخش خصوصی احیا میشود یا خیر؟ هنوز احیای سرمایهگذاری شرکتی گسترده وجود ندارد؛ اما سرمایهگذاری در فولاد، سیمان، انرژیهای تجدیدپذیر و سایر بخشها بهدلیل افزایش سرمایهگذاری دولت در زیرساختها در حال رشد است.»
بنرجی گفت که بهبود جمعآوری مالیات دولت ممکن است به کاهش کسری مالی نیز کمک کرده باشد. تحقق مالیات بالاتر با افزایش دامنه مالیات لوکس، از جمله هزینههای رستوران، بهدست آمد. همه اینها به وزیر دارایی اجازه داد تا تخصیص هزینههای سرمایهای خود را حفظ کند و در عین حال کسری مالی را کنترل کند. هند زیرساختهای عمومی مانند جادهها، متروها و بنادر را با سرعتی بیسابقه ایجاد کرده است که باعث رشد اقتصادی میشود. سینها گفت: «او تمرکز سرمایه خود را کم نکرده است.» وزیر دارایی همچنین از چندین طرح با هدف تقویت اقتصاد روستایی مانند ساخت مسکن روستایی، غذای رایگان برای فقرا و تقویت آبزیپروری خبر داد.
درحالیکه انتظار میرود اقتصاد هند در سال منتهی به مارس۲۰۲۴ به میزان ۷.۳درصد رشد کند؛ نگرانیهایی درباره این کشور «شهر محور» وجود دارد. تاگور از حزب کنگره گفت: «او در یک برج عاج زندگی میکند. او درد مردم را نمیداند. در شهرهای کوچک، من میبینم که شرکتهای متوسط و کوچک بهدلیل اجرای GST بسته شدهاند.» اقدامات بودجه روز پنجشنبه میتواند به مزایای رشد شهری برای تقویت اقتصاد روستایی کمک کند. سینها گفت: «برخی از اینها مانند یک انتقال غیرمستقیم درآمد هستند. تاکنون، مزایای رشد به ۵۰درصد برتر در شهرهای هند رسیده است. باید مقداری سرمایهگذاری انجام میشد تا منافع به مناطق روستایی برسد.»
وزیر دارایی همچنین از چندین طرح برای تقویت مهارتسازی و کارآفرینی زنان، از جمله گسترش طرحی برای آموزش زنان روستایی در زمینه مهارتهایی مانند لامپسازی و لولهکشی خبر داد. مشارکت زنان در نیروی کار روستایی در حال رشد بوده است؛ اگرچه این مشارکت عمدتا در کشاورزی است. این اغلب با دستمزد پایین و کار فصلی مشخص میشود. کسب چنین مهارتهایی میتواند به انتقال زنان به مشاغل تولیدی کمک کند. بنرجی از «هدونوا» گفت: «دادهها نشان میدهند درحالیکه یارانه بیکاری کاهش یافته است، بیکاری زنان پایین بوده و بیکاری مردان افزایش یافته است.» هند دارای مشارکت پایین زنان در نیروی کار بوده است و تنها ۳۷درصد از زنان در سال۲۰۲۳ بهطور رسمی اشتغال داشتند. وزیر دارایی گفت که ثبتنام زنان در آموزش عالی و همچنین دورههای STEM [علم، فناوری، مهندسی و ریاضی] بهشدت در دهه اخیر افزایش یافته است.
انتهای پیام/
روزنامه دنیای اقتصاد