معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی؛
طرح احیای گونه مارال ارسباران در مرحله نهایی است
1402/09/18 - 09:44 - کد خبر: 104329
نسخه چاپی
نصر: معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی اعلام کرد: مرحله نهایی طرح ملی احیای گونه جانوری مارال ارسباران ابتدای سال آینده با رهاسازی در طبیعت به سر انجام میرسد.
به گزارش نصر، «داوود غنی پور» روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، ابتدای سال آینده را زمان مقرر برای رهاسازی مارال های ارسباران در طبیعت زیبای آذربایجان و مناطق مختلف قره داغ اعلام و اظهار کرد: هدف غایی سازمان حفاطت محیط زیست از اجرای طرح احیا، رهاسازی این گونه بسیار زیبا و کم یاب در طبیعت است که امروز پس از ۱۵ سال با اقدامات مختلف به این مرحله رسیده ایم.
وی زیستگاه های طبیعی و بدون حفاظ های امنیتی را بهترین و مناسب ترین محل زندگی برای گونه های مختلف جانوری دانست و افزود: مارال از جمله گونه های مهاجر در حیات وحش است که از ییلاق و قشلاق برای ادامه حیات خود استفاده می کند و منطقه جنگلی و مرتعی ارسباران بهترین مکان برای این منظور است.
غنی پور با بیان اینکه برای رهاسازی مارال های ارسباران در دامن طبیعت باید ترکیب گله ها به دقت مورد بررسی علمی و میدانی قرار بگیرد، یادآور شد: باید توجه داشت که برای این رهاسازی باید گله هایی نیز برای پشتیبانی وجود داشته باشد که برای این منظور قرار است گله هایی در مناطق فندقلو نگهداری شوند.
وی هزینه های نگهداری از مارال های تحت حفاظت را سنگین برشمرد و با بیان اینکه با رهاسازی در طبیعت از این هزینه ها کاسته می شود، ادامه داد: سالانه افزون بر چهار میلیارد ریال برای حفاظت از این گونه توسط اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی هزینه می شود که اگر هزینه های مربوط به تهیه علوفه و خدمات دامپزشکی را نیز در نظر بگیریم این رقم به بالای پنج میلیارد ریال می رسد.
هزینه ۱۰ میلیاردریالی برای نگهداری از مارال های ارسباران
غنی پور مجموع هزینه های نگهداری از مارال های ارسباران را سالانه بیش از ۱۰ میلیارد ریال اعلام کرد.
وی طرح احیای مارال ارسباران را یکی از مهمترین و بزرگترین طرح های احیای گونه های جانوری در کشور دانست که فقط طرح مطالعاتی آن بیش از یک دهه به طول انجامید.
غنی پور با اشاره به اینکه مرحله اول اجرای طرح احیای مارال ارسباران از سال ۱۳۸۷ در محدوده ۱۸۰ هکتاری جنگل های آینالو شروع شد، گفت: یکی از اهداف اصلی در این مرحله تطبیق دادن این گونه با محیط و ارزیابی های کارشناسی بود.
به گفته وی در آن زمان حدود ۳۰ راس مارال در محدوده محیط جنگلی و مرتعی آینالو و سپس فندقلو رهاسازی شدند که این مرحله از طرح احیا اکنون نیز با مراقبت ویژه سازمان محیط زیست همچنان ادامه دارد تا با بررسی تمام جوانب موضوع وارد مرحله بعدی شویم.
غنی پور، مرحله رهاسازی مارال ارسباران در طبیعت را یکی از سخت ترین و مهمترین مراحل طرح احیا اعلام کرد و گفت: در حال حاضر مطالعات و همچنین آزمایش ابعاد مختلف طرح به پایان رسیده است.
وی ادامه داد: بر این اساس قرار است ۲ گله پشتیبان در منطقه آینالو و فندقلو در مساحت هفت هکتاری و در سایت های جداگانه رهاسازی شوند که در مجموع ۱۳ راس مارال را شامل می شود.
به گزارش ایرنا، مارال با نام علم علمی Cervus elaphus Maral یکی از بزرگترین انواع گوزن و بزرگترین گونه گوزن در ایران می باشد.
جنگلهای ارسباران (قره داغ) یک منطقه حفاظتی است و در سال ۱۳۵۴ از سوی یونسکو به ثبت رسیده است.
کارشناسان زیستمحیطی جهان، جنگلهای ارسباران را به دلیل داشتن ۷۸۵ گونه گیاهی و ۱۷۰ گونه درختی، شامل ۴۲ تیپ مرتعی و ۱۴۳ واحد جنگلی در زمره یکی از مناطق با ارزش ژنتیکی جهان شناختهاند.
نسل گوزن مارال به عنوان یکی از زیباترین گونههای جانوری ایران از ۸۰ سال پیش در جنگلهای ارسباران منقرض شده بود ولی اکنون به طور پراکنده از طریق جوامع محلی و گردشگران در منطقه دیده شده است.
خبرگزاری ایرنا