رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور خبر داد:

جزئیات اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور

1402/06/10 - 16:08 - کد خبر: 99087 نسخه چاپی

نصر: رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور می گوید: در راستای اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت بر اساس دستور رئیس جمهور، 250 میلیون اصله نهال برای کشت در سال جاری آماده است و از آبان ماه در محل های تعیین شده کاشته می شوند.

به گزارش نصر، رئیس جمهور در 24 مرداد سال گذشته در جریان بازدید از وزارت جهاد کشاورزی، دستور داد که طی چهار سال آینده یک میلیارد درخت درکشور کشت شود، وی این اقدام را در شرایطی که دنیا برای کاهش آلودگی هوا و جذب کربن هوا تلاش می‌کند و کنوانسیون های بین‌المللی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی پیمانهایی برای ترسیب کربن منعقد کرده اند،‌مهم خواند. این طرح در 15 اسفند سال گذشته و در روز درختکاری با کشت یک اصله نهال نمادین در باغ ملی گیاهشناسی رسما آغاز شد، اما قرار شد که برنامه های آن ادامه یابد.
برای کشت یک میلیارد درخت در کشور نیاز به این میزان نهال هم وجود دارد، این رقم بزرگی است،برای کشت نهال و نیز انتقال آن به محل های کشت نیاز به شرکت ها و نیروهای مردمی است علاوه بر آن نیاز به اعتبار ویژه دارد که باید تامین شود. کشت درخت در هر ماه و فصلی انجام نمی شود، باید نهال ها قبلا آماده شود و در فصل کشت که عمدتا از اواسط پاییز تا آخر اسفند با توجه به شرایط آب وهوایی هر منطقه می تواند انجام شود. این طرح برنامه ریزی شده که در چهار  سال انجام شود. یعنی هر ساله 250 میلیون نهال آماده و کشت شود.
روز گذشته، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گروهی از خبرنگاران را برای بررسی وضعیت اجرای طرح کشت مردمی یک میلیارد درخت به جنگل های هیرکانی در استان مازندران اعزام کرد تا جزئیات بیشتری را به اطلاع مردم برسانند. به دلیل شرایط خوب آب وهوایی در منطقه شمال، عمده خزانه های نهال در این منطقه است، خبرنگاران از تعدادی از این خزانه ها بازدید کردند که قرار است از آبان ماه به محل هایی که نقشه آنها توسط سازمان منابع طبیعی آماده شده کشت شوند. این نقشه بر اساس نیاز آب و خاک، شرایط دما و ارتفاع و غیره در هر استان تعیین شده و گونه مربوط به آنها هم مشخص شده است.

250 میلیون نهال برای طرح کشت یک میلیارد درخت آماده است
در جریان بازدید از یک خزانه نهال در سنگده در استان مازندران با زدید به عمل آمد، یک نهالستان 15 هکتاری بود که انواع گونه‌های مقاوم از افرا و شمشاد گرفته تا صنوبر کشت شده بود، پس از آن خبرنگاران از چند خزانه مشابه هم بازدید کردند که به گفته رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در مجموع در کل کشور 250 میلیون نهال آمده است که کشت آنها از آبان ماه در کشور آغاز خواهد شد.
وی البته به این نکته هم اشاره کرد که احتمال دارد امسال چون سال اول اجرا است تنها بتوانیم 170 میلیون اصله نهال را کشت کنیم، نوبخت دلیل این کار را آماده نبودن برخی از نهال ها از نظر ارتفاع و قطر نهال عنوان کرد.
سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تصریح کرد که زمان کشت نهال در خزانه محدود است و باید به مرحله ای از رشد برسند که بتوان آنها را به زمین اصلی منتقل کرد و امسال فرصتی برای رشد کافی نهال نبوده اما در سالهای آینده میزان کشت نهال طبق برنامه پیش خواهد رفت.

اعتبار کافی برای اجرای طرح مردمی سازی کشت یک میلیارد درخت لازم است
به گفته معاونت امور جنگل سازمان جنگل‌ها برای اجرای این طرح 18 هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است، اما تنها اعتبار دولتی برای سازمان 250 میلیارد تومان است که برای اجرای این طرح تقریبا هیچ است.
نوبخت ادامه داد که سند پشتیبان برای حمایت از طرح دیده شده است که جزئیات زیادی دارد اما مهمترین آن انجام قرارداد با شرکت ها خصوصی است که تا انتظار داریم بخش زیادی از این هزینه ها را جبران کند که عمده این شرکت ها صنایع آلوده کننده و بخش خصوصی است.

۲۸ تفاهم‌نامه با دستگاه‌های مختلف برای تامین اعتبار طرح کاشت یک میلیون درخت
وی افزود: تاکنون از بین بیش از ۲۸ تفاهم‌نامه صورت گرفته با دستگاه‌های مختلف در مشارکت با این طرح تنها سه شرکت صنعتی گلرنگ، هلدینگ خلیج فارس و ایران خودرو به مراحل نهایی رسیده است.
اما شاید این سئوال باشد که چرا بخش خصوصی باید در این طرح ها مشارکت داشته باشند و دلیل پرداخت این همه پول برای چیست، معاون امور جنگل سازمان جنگل ها در این باره به خبرنگار فارس گفت: مثلا شرکت های خودرو سازی باید خودروهای خود را طبق استاندارد جهانی تولید کنند، و این فشاری است که بر اساس کنوانسیون های بین المللی تغییرات آب و هوایی به آنها فشار وارد می شود و باید در ترسیب کربن یا جذب بخشی از این کربنی که توسط این خودروها تولید شده مشارکت کنند که با کشت نهال امکانپذیر است، شعبانی ادامه داد که در این زمینه با ایران خودرو مذاکره نهایی شده است.
در این سفر دغدغه های خبرنگاران عمدتا درباره امکان تحقق این طرح به خاطر مشکلات اعتباری، امکان نگهداری آن پس از کاشت، پژوهش و تحقیق لازم برای پیش از اجرا بود آنها در پرسش های خود به این نکته اشاره می کردند که خیلی از طرح های کشت نهال به دلیل اینکه مطالعه لازم انجام نمی شود از بین می‌روند.
معاون امور جنگل در این باره توضیح داد که روی این طرح ما‌ه‌ها کار کارشناسی انجام شده است، حتی چه نوع درخت در چه مکانی باید کشت شود هم در نقشه های دقیق مشخص شده است، برای تامین اعتبار این طرح هم حتما نیاز به اعتبار بیشتری است اما منتظر دولت نمی‌مانیم و با حمایت های بخش خصوصی و دیگر منابعی که برنامه ریزی شده است تامین خواهیم کرد که جزئیات آن به زودی برای خبرنگاران رونمایی می‌شود.
با توجه به آمارها کشور ما یکی از ۱۰ کشور تولید کننده کربن جهان است  ولی از نظر ترسیب  کربن رتبه بین ۴۰ تا ۵۰ را داریم و درخت بهترین منبع  ترسیب کربن در جهان است. از سوی دیگر دنیا و بسیاری از کشورها برای فائق آمدن به این گونه مشکلات و تحت فشار کنوانسیون های مقابله با آب و هوایی تصمیم گرفته تا سال 2030 یک تریلیارد درخت بکارد و اینها نکاتی  است که لزوم حمایت از « طرح مردمی کشت یک میلیارد درخت را بیشتر می‌کند.
انتهای پیام/
جزئیات اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور خبرگزاری فارس

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار