خبر/
۵۰ درصد نوزادان در ۶ ماهه اول تولد فقط از شیر مادر تغذیه میکنند
نصر: سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به فواید تغذیه نوزادان با شیر مادر گفت: حدود ۱۴ درصد دستگاههای دولتی مهدکودک دارند و این آمار قابل قبولی نیست. همچنین حدود ۳۰ درصد از دستگاهها دارای اتاق شیردهی هستند که البته راه اندازی اتاق شیردهی از راه اندازی مهدکودک آسانتر است و دستگاهها با کمی همت میتوانند اتاق شیردهی را راه اندازی کرده تا مادر و کودک شرایط بهتری داشته باشند.
به گزارش نصر، «صابر جباری» سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار ایلنا درباره آمار کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، گفت: در کشور همهساله حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار موالید داریم که ۵۰ درصد این نوزادان در ۶ ماهه اول به صورت انحصاری از شیر مادر تغذیه میکنند و ۵۰ درصد دیگر به صورت مشترک هم شیر مادر و هم شیر خشک استفاده کرده و مواردی نیز صرفا شیرخشک استفاده میکنند. شاخص جهانی تغذیه با شیر مادر نیز حدود ۴۸ درصد است.
وی ادامه داد: ما انتظار داریم حداقل ۷۰ درصد نوزادان و شیرخواران از به صورت انحصاری از شیر مادر تغذیه کنند. ایده آل هم این است که ۹۰ درصد نوزادان از به صورت انحصاری از شیر مادر استفاده کنند. حدود ۱۰ درصد از نوزادان نیز به دلایل مختلف ممکن است امکان استفاده از شیر مادر را نداشته باشند.
سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به مزایای استفاده از شیر مادر تصریح کرد: تغذیه با شیر مادر بروز بسیاری از بیماریها در نوزادان و شیرخواران مانند سرطانهای دوران کودکی، آلرژی و آسم را کاهش میدهد. همچنین تغذیه نوزاد با شیر مادر از چاقی کودک یا سوءتغذیه جلوگیری میکند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند همچنین دیابت در سنین نوجوانی برای کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند و همچنین پرفشاری خون کمتر گزارش شده است.
جباری ادامه داد: در نوزادانی که از شیر مادر استفاده میکنند مرگ ناگهانی به ندرت دیده میشود. همچنین سیر تکامل چه تکامل بینایی و چه تکامل در راه رفتن و تکامل دهان و دندان و فک در کسانی که از شیر مادر تغذیه میکنند سریعتر و کاملتر اتفاق میافتد. ناهنجاری فک و پوسیدگی دندان در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میکنند بسیار کمتر است.
وی تصریح کرد: همچنین ضریب هوشی کودکانی که از شیر مادر تغذیه میکنند از کودکانی که از شیرخشک یا شیر مصنوعی استفاده میکنند بالاتر است. بروز عفونتهای تنفسی و همچنین عفونت در مجاری ادرار و کلیه در این کودکان کمتر است.
سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت درباره برنامههای وزارت بهداشت برای ترویج مادران برای تغذیه نوزادان با استفاده از شیرمادر گفت: بخشی از این موضوع به فرهنگ عمومی جامعه باز میگردد. تلقی اشتباهی در جامعه وجود دارد که شیرخشک جایگزین مناسبی برای شیر مادر است که اینطور نیست و این تلقی اشتباه است. همچنین موضوعاتی مانند اینکه بدن مادر در زمان شیردهی از فرم خارج میشود در جامعه وجود دارد که تلقی اشتباهی است. بخشی از این فرهنگ اشتباه نیز ممکن است به دلیل رفاه طلبی برخی از خانوادهها باشد.
جباری تصریح کرد: درخصوص برنامههای ترویج مادر برای تغذیه نوزاد با شیر مادر ما برای مادران خانه دار مشکلی نداریم، اما درخصوص مادران شاغل که در بیرون از خانه مشغول فعالیت هستند برای تغذیه نوزاد با شیر مادر کمی با مشکل مواجه هستیم و در همین خصوص نیز در قانون جوانی جمعیت و در قانون تغذیه با شیر مادر به این موضوع توجه شده است.
وی ادامه داد: برای مادرانی که در دستگاههای مختلف اجرایی و دولتی مشغول فعالیت هستند باید مراکز تکریم مادر و کودک راه اندازی کنیم تا مادر در یک فضای آرام به شیردهی کودک بپردازد همچنین راه اندازی مهدکودکها از دیگر موضوعاتی است که در قانون جوانی جمعیت به خوبی دیده شده است تا مادر برای شیردهی به نوزاد استرسی نداشته و بتواند بعد از مرخصی زایمان با حضور در سرکار مشکلی برای تغذیه نوزاد تا دو سالگی نداشته باشد. راه اندازی مهدکودک در نزدیکی محل کار مادران شاغل به این موضوع کمک میکند همچنین باعث رشد و تکامل روانی کودک میشود همچنین در قانون تغذیه با شیرمادر امکان پاس شیر برای مادران دیده شده است تا مادر امکان شیردهی داشته باشد.
سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت تصریح کرد: در گذشته نیز این موارد انجام شده البته سرعت کمتری داشته است، اما با اجرای قانون جوانی جمعیت امیدواریم این تسهیلات فراهم شده و این موارد سرعت بیشتری بگیرد. همچنین معاف شدن مادران از شیف شب برای این منظور در قانون جوانی جمعیت دیده شده است تا شیرخوار بتواند تا دو سالگی از شیر مادر بهرهمند شود. امکان دورکاری برای مادر نیز از مواردی است که در قانون جوانی جمعیت دیده شده تا با تکریم مادر هم حق نوزاد ادا شود و هم آرامش روانی برای مادر فراهم شود تا ضمن اینکه به فعالیتهای اجتماعی و اشتغال خود میپردازند وظیفه مادری را نیز به خوبی انجام داده و شیرخوار از شیر مادر محروم نشود.
جباری درباره الزام دستگاهها به اجرای این قوانین گفت: در قانون جوانی جمعیت به صراحت دیده شده است که دستگاههایی که از این قوانین استنکاف میکنند مشمول مجازات میشوند اما بخشی از اجرای این قوانین مربوط به فرهنگسازی است. البته امکان این موارد نیز نیازمند منابع مالی است و دولت باید این منابع را برای دستگاهها فراهم کرده تا این قوانین اجرایی شوند اما چنانچه مدیر یا مسئول دستگاهی عامدانه این موارد را اجرایی نکند با او حتما برخورد خواهد شد.
وی ادامه داد: از نظر اجرا با مشکلاتی همراه هستیم اما از نظر فرهنگی با ابلاغ قانون جوانی جمعیت وضعیت بهتر شده است و امیدواریم انشالله دستگاههای دولتی و سازمان برنامه و بودجه این موارد را در اولویتهای خود قرار داده و تخصیص اعتبار در این خصوص صورت بگیرد تا این قانون اجرا شود.
سرپرست مرکز جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: حدود ۱۴ درصد دستگاههای دولتی مهدکودک دارند و این آمار قابل قبولی نیست. همچنین حدود ۳۰ درصد از دستگاهها دارای اتاق شیردهی هستند که البته راه اندازی اتاق شیردهی از راه اندازی مهدکودک آسانتر است و دستگاهها با کمی همت میتوانند اتاق شیردهی را راه اندازی کرده تا مادر و کودک شرایط بهتری داشته باشند.
جباری تاکید کرد: بارداری و شیردهی اثرات بسیار موثری در کاهش بروز سرطانهای زنان در زنان دارد هر چقدر میزان شیردهی کاملتر باشد احتمال بروز این سرطانها در زنان کمتر خواهد بود.
انتهای پیام/
ایلنا - خبرگزاری کار ایران