گزارش/
قدیمی ترین تور دوچرخه سواری بین المللی ایران در گذر زمان
نصر: تور دوچرخه سواری بین المللی ایران - آذربایجان، قدیمی ترین و یکی از معتبرترین تورهای بین المللی ایران و آسیا است که ۳۸ سال از زمان آغاز آن در سال ۱۳۶۵ می گذرد و اکنون این رویداد مهم ورزشی در آستانه سی و ششمین دوره برگزاری قرار گرفته است.
به گزارش نصر، طبق اعلام ستاد برگزاری سی و ششمین دوره تور دوچرخه سواری بین المللی ایران - آذربایجان، این دوره از تور، چهارم تا نهم شهریور ماه سالجاری به میزبانی استان های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل و با شرکت تیم های داخلی و خارجی برگزار می شود و با قدمتی که دارد دارای درجه ۱-۲ از اتحادیه بین المللی دوچرخه سواری "UCI" است و امسال دور جدیدی را تجربه خواهد کرد.
بدون شک برگزاری تور دوچرخه سواری ایران - آذربایجان یکی از عوامل مهم در توسعه و همگانی شدن این رشته مفرح و با نشاط در جامعه است طوری که حضور رکابزنان مطرح خارجی در این تور، به جوانان علاقه مندی که به صورت حرفه ای وارد این رشته شده اند انگیزه می دهد.
نخستین دوره این تور در سال ۱۳۶۵ و جریان جنگ تحمیلی و با عنوان تور دوچرخهسواری دور دریاچه ارومیه و با شرکت تیمهای ایرانی آغاز شد و در سالهای بعد نام آن به تور دوچرخهسواری آذربایجان تغییر یافت.
تبریز از گذشته از مهدهای دوچرخه سواری در ایران بوده و دوچرخه سواران بنام زیادی از این خطه در سطوح مختلف کشوری معرفی شده اند اما متاسفانه به دلیل قطع حمایت از تیم های مطرح این رشته از جمله پتروشیمی و شهرداری در سال های گذشته و انحلال این تیم ها، دوچرخه سواران این شهر برای نشان دادن استعدادهای خود با عضویت در تیم های دیگر شهرها، توانایی های خود را نشان می دهند و این برای شهری که نام قدیمی ترین تور را یدک می کشد زیبنده نیست.
نخستین دوره این تور در سال ۱۳۶۵ و جریان جنگ تحمیلی و با عنوان تور دوچرخهسواری دور دریاچه ارومیه و با شرکت تیمهای ایرانی آغاز شد و در سالهای بعد نام آن به تور دوچرخهسواری آذربایجان تغییر یافت.
ششمین دوره این تور با ورود تیم های خارجی همراه بود و همین موضوع موجب ارتقای تور آذربایجان از سطح ملی به بین المللی بود و در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ میلادی قسمتی از مسیر تور در داخل جمهوری خودمختار نخجوان برگزار شد و از سال ۲۰۱۳ نام تور به تور دوچرخهسواری ایران - آذربایجان تغییر داده شد.
در ۳۵ دوره گذشته، تیم دوچرخه سواری پتروشیمی تبریز که در حال حاضر وجود خارجی ندارد موفق به کسب هشت عنوان قهرمانی در ادوار مختلف شده و تیم های آذربایجان شرقی الف با هفت بار و قزاقستان با سه بار در رده های بعدی کسب عنوان قهرمانی این تور قرار دارند.
در مجموع انفرادی ادوار گذشته نیز قادر میزبانی در قالب تیم های فجر تبریز، ترکیه، تایوان و پتروشیمی تبریز هفت بار قهرمان شده و عنوان بهترین رکابزن تور را در اختیار دارد و پس از وی، احد کاظمی قرار دارد که پنج بار قهرمان انفرادی این رقابت ها شده است.
برترین های ۳۵ دوره گذشته
در دوره های گذشته این رویداد ورزشی، تیم های دوچرخه سواری آذربایجان شرقی با ۱۹ و تیم هایی از تهران و قزاقستان با کسب سه عنوان قهرمانی در صدر دیگر تیم های شرکت کننده در این رقابت ها قرار گرفته اند.
در نخستین دوره تور دوچرخه سواری آذربایجان که در سال ۱۳۶۵ و در جریان جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس برگزار شد، آذربایجان شرقی الف در مجموع تیمی اول شد و خوزستان و آذربایجان شرقی ب در رده های بعدی قرار گرفتند.
در مجموع انفرادی این دوره محمدرضا باجول از اصفهان قهرمان شد و داود زینالی از آذربایجان شرقی و عبدالقاسم رحمانیان از خوزستان به ترتیب دوم و سوم شدند.
در این دوره از رقابت ها هیچ تیم خارجی حضور نداشت و تور در سطح ملی و با عنوان دور دریاچه ارومیه برگزار شد.
دومین دوره تور نیز با قهرمانی آذربایجان شرقی در مجموع تیمی پایان یافت و تیم های تهران و اصفهان در رده های بعدی ایستادند و سه عنوان برتر رده بندی انفرادی نیز به محمدرضا باجول از اصفهان، حسن میلانی و احد پورنیازی هر دو از آذربایجان شرقی رسید.
تهران در سومین دوره تور دوچرخه سواری آذربایجان قهرمانی را از میزبان گرفت اما قهرمانی انفرادی همچنان در اختیار محمد رضا باجول از اصفهان باقیماند و اکبر امجدی از آذربایجان شرقی و مهران صفرزاده از تهران عناوین اول تا سوم را کسب کردند.
در دوره چهارم آذربایجان شرقی الف برای سومین بار قهرمان شد و خراسان و تهران دوم و سوم شدند و حسین محمودی و مصطفی چایچی از آذربایجان شرقی و علیرضا زنگی آبادی از کرمان عناوین اول تا سوم انفرادی را بدست آوردند.
در پنجمین دوره تور دوچرخه سواری بین المللی آذربایجان، قهرمانی به تیمی غیر از آذربایجان شرقی رسید و کرمان جام قهرمانی را بالای سر برد و تیم های آذربایجان شرقی و تهران دوم و سوم شدند و حسین محمودی از آذربایجان شرقی، عباس اسماعیلی از تهران و علیرضا زنگی آبادی از کرمان در مجموع انفرادی به ترتیب اول تا سوم شدند.
نخستین حضور تیم های خارجی در دور ششم
در دور ششم تور دوچرخه سواری آذربایجان که همزمان با حضور تیم های خارجی و درخشش آنها همراه بود، تیم های سوریه، ترکیه و آذربایجان شرقی اول تا سوم شدند و در مجموع رده بندی انفرادی نیز تامر آورال و آیهان آیتکین ترکیه ای و جمال شیخونی از سوریه در سکوهای اول تا سوم ایستادند و رکابزنان داخلی نتوانستند در این دوره به عنوانی دست یابند.
دور هفتم تور بین المللی آذربایجان به رغم حضور تیم های خارجی، باز با قهرمانی آذربایجان شرقی الف به پایان رسید و تهران و کرمان به ترتیب دوم و سوم شدند و حسن شریف زاده از آذربایجان شرقی، خسرو قمری از مرکزی و حسین اسلامی از کرمان به ترتیب رده های اول تا سوم جدول رده بندی انفرادی را کسب کردند.
در هشتمین دوره تور نیز تیم های تهران، آذربایجان شرقی و ترکمنستان به ترتیب عناوین اول تا سوم مجموع تیمی را کسب کردند و کاستا کلف از ترکمنستان، مجید وفایی از تهران و آذری از اصفهان رده های اول تا سوم انفرادی را از آن خود کردند.
دور نهم و درخشش رکابزنان خارجی
تیم های ترکمنستان، ارمنستان و آذربایجان شرقی رده های اول تا سوم دور نهم را از آن خود کردند و دیمیتری کاتماکف از ترکمنستان، مجید شیخ از سوریه و مانیس شبلونی از ارمنستان در مجموع انفرادی به ترتیب اول تا سوم شدند و در این دوره نیز رکابزنان داخلی همانند دور ششم، از دستیابی به عنوان و ایستادن در سکو بازماندند.
در دوره دهم نیز که با قهرمانی قزاقستان و دوم و سومی قرقیزستان و آذربایجان شرقی الف پایان یافت رکابزنان قرقیز و قزاق خوش درخشیدند و یوری چکف از قرقیزستان و وارلی تیتیف از قزاقستان اول و دوم شدند و حسین عسگری از زنجان به عنوان سومی رسید.
یازدهمین دوره تور دوچرخه سواری بین المللی آذربایجان نیز با قهرمانی قزاقستان پایان یافت و تیم های فجر تبریز و ترکمنستان به ترتیب دوم و سوم شدند و در مجموع انفرادی این دور بلوزوف از قزاقستان، احد کاظمی از فجر تبریز و کوزنسوف از قزاقستان اول تا سوم شدند.
درخشش قزاق ها در دور دوازدهم
دوازدهمین دوره تور بین المللی آذربایجان با درخشش دوچرخه سواران قزاق همراه بود و در این دور قزاقستان، اوکراین و فجر تبریز به همراه آندره میزوروف، وارلی تیتیف و بلوزوف هر سه از قزاقستان اول تا سوم شدند.
در دوره سیزدهم فجر تبریز به برتری خارجی ها در تور دوچرخه سواری ایران نقطه گذاشت و قهرمان شد و تیم های قزاقستان و ایران الف در رده های بعدی ایستادند و در انفرادی احد کاظمی و قادر میزبانی هر دو از فجر تبریز به همراه آندری کاشین قزاق اول تا سوم شدند و این نخستین عنوان میزبانی در تور و نقطه آغاز قهرمانی های بعدی وی بود.
چهاردهمین دوره نیز با قهرمانی مجدد فجر تبریز خاتمه یافت و تیم های آذربایجان شرقی و سوریه دوم و سوم شدند در این دوره هر سه عنوان انفرادی به دوچرخه سواران ایرانی رسید و احد کاظمی از فجر، حسین عسگری از آذربایجان شرقی و قادر میزبانی دیگر رکابزن تیم فجر تبریز به ترتیب رده های اول تا سوم مجموع انفرادی را کسب کردند.
نخستین قهرمانی میزبان در دور پانزدهم
در پانزدهمین دوره تور، قادر میزبانی دارنده عنوان برترین دوچرخه سوار تاریخ برگزاری این رقابت ها، با پیراهن فجر تبریز نخستین قهرمانی خود را به دست آورد و حسین ملکی و احد کاظمی دوم و سوم شدند در این دور تیم های آذربایجان شرقی، مرکزی و تهران اول تا سوم شدند.
در دوره شانزدهم تیم های آذربایجان شرقی، قزاقستان و زنجان به ترتیب اول تا سوم شدند و احد کاظمی از آذربایجان شرقی، حسین عسگری از مرکزی و وازگن گولیجانیان از ارمنستان به ترتیب عناوین اول تا سوم انفرادی را کسب کردند.
دور هفدهم و ورود مدعی جدید به نام پتروشیمی
در هفدهمین دوره که نخستین حضور تیم پتروشیمی تبریز در این رقابت ها بود تیم های ترکیه، پتروشیمی و سوریه در مجموع رده بندی تیمی مقام های اول تا سوم را کسب کردند و قادر میزبانی دوچرخه سوار ایرانی تیم ترکیه، موتلو مرت از ترکیه و احد کاظمی از پتروشیمی تبریز به ترتیب در رده بندی انفرادی اول تا سوم شدند.
دوره هجدهم این تور با قهرمانی تیم ایران الف به اتمام رسید و تیم های ترکیه و پتروشیمی تبریز به ترتیب رده های دوم و سوم را کسب کردند، در این مرحله احد کاظمی از پتروشیمی، مهدی سهرابی از ایران الف و پاول نوداک ترکیه ای به ترتیب رده های اول تا سوم را به دست آوردند.
نوزدهمین دوره تور بین المللی آذربایجان با کسب سکوی قهرمانی توسط تیم پیکان تهران و قرار گرفتن تیم های پتروشیمی و قزاقستان در رده های دوم و سوم همراه بود و الکس کالیسف قزاق، سیدرضایی از کرمان و موتلو مرت ترک در رده بندی انفرادی اول تا سوم شدند.
در بیستمین دوره تور تیم های تایوان، پیکان و سوریه به ترتیب برسکوهای اول تا سوم جدول رده بندی تیمی قرار گرفتند و قادر میزبانی رکابزن ایرانی تیم تایوان، احد کاظمی از پتروشیمی و دیوید مک کین از ایرلند به ترتیب مقام های اول تا سوم رده بندی انفرادی را کسب کردند.
نخستین قهرمانی پتروشیمی در پنجمین سال حضور در تور
دور بیست و یکم با قهرمانی پتروشیمی تبریز همراه بود و این تیم در پنجمین دور حضور خود در تور به عنوان قهرمانی تیمی رسید و سوریه و عربستان در مکان های بعدی قرار گرفتند و قادر میزبانی، احد کاظمی و حسین عسگری هر سه از پتروشیمی در جدول رده بندی انفرادی مقام های اول تا سوم را کسب کردند.
در دوره بیست و دوم این تور، تیم های آذربایجان شرقی الف، مرکزی و آذربایجان شرقی ب بر سکوهای اول تا سوم قرار گرفتند و در رده بندی مجموع انفرادی رشاد عباس اف از جمهوری آذربایجان، زینال نوریزان از مالزی و فرهاد مختاری از آذربایجان شرقی به ترتیب اول تا سوم شدند.
آغاز ۶ قهرمانی پیاپی پتروشیمی تبریز از دور بیست و سوم
در بیست و سومین دوره تور تیم های پتروشیمی، پیکان و ازبکستان به عناوین اول تا سوم دست یافتند تا دومین قهرمانی پتروشیمی در این رقابت ها رقم بخورد و آغازی بر ۶ قهرمانی پیاپی این تیم در تور باشد.
در مجموع انفرادی این دور از تور نیز حسین عسگری و قادر میزبانی هر دو از تیم پتروشیمی و مهدی سهرابی از تیم مس کرمان به ترتیب اول تا سوم شدند.
بیست و چهارمین دوره نیز با قهرمانی پتروشیمی تبریز همراه شد و تیم های شهرداری تبریز و دانشگاه آزاد اول تا سوم شدند و احد کاظمی، حسین عسگری و قادر میزبانی نیز عناوین اول تا سوم انفرادی را از آن خود کردند.
در دوره بیست و پنجم و در مجموع تیمی، پتروشیمی تبریز باز هم قهرمان شد و با ۳۰ دقیقه اختلاف و با اقتدار به این عنوان رسید و تیم های دانشگاه آزاد اسلامی و هراکلیون یونان دوم و سوم شدند، این سومین قهرمانی متوالی پتروشیمی و چهارمین قهرمانی این تیم در تاریخ برگزاری تور بود.
قادر میزبانی در این دوره گوی سبقت را از سایر رقبای خود ربود و با ۲۱ ساعت و ۲۲ دقیقه و ۲۵ ثانیه در مجموع ۶ مرحله به مقام قهرمانی تور بیست و پنجم دست یافت.
امیر زرگری رکابرن ملی پوش تیم دانشگاه آزاد اسلامی و حسین عسگری رکابزن تیم پتروشیمی تبریز دوم و سوم شدند.
در بیست و ششمین دوره تور دوچرخه سواری آذربایجان نیز تیم پتروشیمی تبریز برای چهارمین سال متوالی و پنجمین بار به عنوان قهرمانی رسید و تیم های NSP آلمان و MTN آفریقای جنوبی دوم و سوم شدند.
در مجموع انفرادی نیز مهدی سهرابی، حسین عسگری و قادر میزبانی هر سه از پتروشیمی تبریز سکوهای قهرمانی را تسخیر کردند.
در دوره بیست و هفتم که از نظر حضور تیم های خارجی در مسابقات بی سابقه بود تیم پتروشیمی تبریز به عنوان قهرمانی دست یافت و دانشگاه آزاد و اندولسیای اسپانیا دوم و سوم شدند.
عنوان قهرمانی مجموع انفرادی این دوره از رقابت ها به خاویر رامیرز از اسپانیا رسید و عباس سعیدی تنها از دانشگاه آزاد و حسین عسگری از پتروشیمی تبریز دوم و سوم شدند.
قهرمانی مجموع انفرادی بیست و هشتمین دوره به قادر میزبانی از پتروشیمی تبریز رسید و میلان کادستر از جمهوری چک و امیر کلاهدوز از پتروشیمی تبریز دوم و سوم شدند و پتروشیمی تبریز به ششمین قهرمانی متوالی و هفتمین قهرمانی خود در این رقابت ها دست یافت و تیم ملی امید ایران و دوکلاپرا جمهوری چک در رده های بعدی مجموع تیمی ایستادند.
قهرمانی پیشگامان یزد و میزبانی در دوره بیست و نهم
در سال ۱۳۹۳ که بیست و نهمین دوره تور برگزار شد در مجموع انفرادی قادر میزبانی از پتروشیمی تبریز اول شد که این آخرین عنوان قهرمانی این دوچرخه سوار در این رقابت ها بود و صمد پورسیدی از پتروشیمی تبریز و رامین مهربانی آذر از پیشگامان کویر یزد دوم و سوم شدند و در مجموع تیمی پیشگامان کویر یزد، پتروشیمی تبریز و کی. ال. اس اوکراین اول تا سوم شدند.
در سی امین دوره صمد پورسیدی از پتروشیمی تبریز، رحیم امامی از پیشگامان کویر یزد و رامین مهربانیآذر از پیشگامان کویر یزد در انفرادی و تیم های پتروشیمی تبریز، پیشگامان کویر یزد و شهرداری تبریز در تیمی اول تا سوم شدند و این دوره آخرین حضور دارنده بهترین عنوان تیمی رقابت ها یعنی پتروشیمی تبریز در تور بود.
سی و یکمین دوره در سال ۱۳۹۵، با قهرمانی صمد پورسیدی از شهرداری تبریز به پایان رسید، احد کاظمی از شهرداری تبریز و رحیم امامی از پیشگامان کویر یزد دوم و سوم شدند و شهرداری تبریز در صدر مجموع تیمی این دوره قرار گرفت و پیشگامان کویر یزد و وینو فور ائور قزاقستان در رده دوم و سوم ایستادند.
برتری رکابزنان خارجی در ادوار سی و دوم و سی و سوم
سی و دومین دوره تور ایران - آذربایجان در سال ۹۶ برگزار شد که با برتری و درخشش دوچرخه سواران مطرح اروپایی همراه شد و با قهرمانی راب روجیگ از هلند پایان یافت و ایلیا دیوید نوک از قزاقستان و نیکولا توفاللی از ایتالیا دوم و سوم شدند اما در مجموع تیمی این شهرداری تبریز بود که اول شد و تیم های پیشگامان یزد و تارتلتو بلژیک عناوین دوم و سومی را کسب کردند.
سی و سومین دوره تور نیز با برتری قاطع تیم ها و رکابزنان خارجی همراه بود به طوریکه در انفرادی دیمیتری سوکولوف از روسیه، مارون ابراهام از جمهوری آذربایجان و ونانتاس لاشینس از لیتوانی اول تا سوم شدند و در تیمی نیز تارتلتو بلژیک، تیم ملی روسیه و آلکتور هلند در رده های اول تا سوم قرار گرفتند.
در سی و چهارمین دوره تور که سه سال قبل و در سال ۱۳۹۸ برگزار شد ساوا نوویکوف از لوکوس فینکس روسیه اول شد، حمید پورهاشم از ایران در مکان دوم ایستاد و کریستین رایل نئو از مالزی به عنوان سومی دست یافت، تیانیوده چین بهترین تیم این رقابت ها شد و تیم های ساپورای مالزی و وی آی بی بحرین دوم و سوم شدند.
تور دوچرخه سواری ایران - آذربایجان در سال های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد اما سال گذشته سی و پنجمین دور این تور با حضور ۱۰ تیم خارجی و ۳ تیم داخلی از هفتم تا یازدهم مهر ماه در پنج مرحله به میزبانی استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی و اردبیل برگزار شد.
در این دور تیم تارتلتو ایزورکس بلژیک قهرمان انفرادی و تیمی را تصاحب کرد جانی مارشال از این تیم پیراهن طلایی تور را از ابتدای مسابقات تصاحب کرده بود، با حفظ این پیراهن توانست در صدر برترین رکابزنان قرار گیرد و فاتح تور سی و پنجم شود.
در مجموع تیمی نیز تیم تارتلتو ایزورکس بلژیک با زمان کلی ۵۸ ساعت و یک دقیقه و ۲۶ ثانیه بر جایگاه نخست قرار گرفت.
۳۵ دور از تور دوچرخه سواری ایران - آذربایجان سپری شده و این تور در آستانه ورود به سی و ششمین دور و افزودن تجاربی تازه به تجارب گذشته است برگزاری این تور در کنار کمک به رشد این رشته ورزشی در کشور، ظرفیت های بسیار دیگری نیز دارد که در صورت اندکی توجه، می توان از این ظرفیتها در راستای بهبود صنعت گردشگری و اقتصاد منطقه و دیگر موارد بهره برداری کرد.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایرنا