سایه داغ طبیعت بر سر بهشت آذربایجان
نصر: مجموعه اکوسیستم ارسباران با ۱۶۰ هزار هکتار وسعت از شهرت جهانی برخوردار بوده و ۸۹۰۰ هکتار از آن به عنوان پارک ملی، ۷۲ هزار هکتار منطقه حفاظت شده ارسباران، ۶۲ هزار هکتار منطقه حفاظت شده دیزمار و باقی جنگلها است. این منطقه دارای ۱۰۰۰ گونه گیاهی و ۳۰۰ گونه بوده و جایگاه ویژهای در حوزه گردشگری و جذب مسافران دارد.
به گزارش نصر، با گرم شدن هوای منطقه ارسباران و فرارسیدن فصول گرم سال، این منطقه با چالش بزرگی دست و پنجه نرم میکند و این چالش سالهای سال است که در کمین ارسباران قرار دارد.
حال اما افزایش قابل توجه دمای منطقه گمانه زنیها برای افزایش احتمال وقوع آتش در نقاط مستعد این منطقه را ایجاد کرده است. بنا بر اعلام رئیس گروه پیشبینی اداره کل هواشناسی آذربایجان شرقی، این هفته و احتمالا هفتههای آتی، هوایی گرم در انتظار استان است.
محمد امیدفر در گفتوگو با ایسنا در خصوص آخرین وضعیت آب و هوای استان، اظهار کرد: آخرین اطلاعات و نقشههای هواشناسی نشان دهندهی جوی نسبتا پایدار تا آخر هفتهی جاری در استان است.
فارغ از گرمی هوا و احتمال وقوع آتش سوزیهای طبیعی در این خصوص، بحث مهم دیگر دستکاریهای بشر است. بنا بر اعلام مسئولان این حوزه، عامل انسانی، بیشترین سهم را در وقوع آتش سوزی در جنگلهای ارسباران دارد و از این رو برخی دانستن برخی نکات پیشگیری از وقوع آتش سوزی خالی از لطف نیست.
بر این اساس سیروس داودی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت کمبود بارشها در استان و قرارگیری در شرایط خشکسالی، گفت: شرایط خشکسالی و کمبود بارشها با افزایش احتمال وقوع آتشسوزی در جنگلها و مراتع ارتباط مستقیمی دارد و با توجه به اینکه این شرایط در جنگلهای ارسباران نیز حاکم است، بایستی نسبت به وقوع حریق در این منطقه هوشیاری و برنامه مشخص داشته باشیم.
وی با اشاره به اقلیم خشک و نیمه خشک کشورمان، افزود: قرارگیری در فصل گرم تابستان، افزایش قابل توجه دما و همچنین افزایش ورود گردشگران و مسافران به مناطق جنگلی ارسباران باعث شده تا شرایط برای وقوع آتشسوزیهای طبیعی و غیرطبیعی ناشی از بی دقتی گردشگران و حتی دامداران و سایر افراد مهیا باشد.
به جز ردپا چیزی بر جای نگذارید و به جز عکس یادگاری چیزی برندارید
وی از تشدید گشتهای یگان حفاظت منابع طبیعی برای پیشگیری از وقوع آتش سوزیهای احتمالی در این منطقه، ادامه داد: افرادی که برای گردش و تفریح به جنگلها و مراتع استان عزیمت میکنند نباید به جز ردپا چیزی از خود بر جای بگذارند و به جز عکس یادگاری نیز هیچ چیزی با خود برندارند تا طبیعت سرسبزمان برای نسلهای بعدی قابل دسترس بماند.
داودی خاطرنشان کرد: نباید هرگز مواد شیشهای چون انواع بطری شیشهای و پلاستیکی، خرده شیشه و اشیای مشابه در جنگلها و مراتع رها شود زیرا این اشیا همچون عدسی ذرهبین عمل کرده و موجب اشتعال علوفه و برگهای خشک کف جنگلها و مراتع شده و در نهایت آتشسوزی را به دنبال دارند.
وی ادامه داد: مسافران عزیز باید از پرت کردن ته سیگار یا چوبکبریت استفادهشده در جنگل خودداری کنند زیرا خاکستر باقیمانده این مواد در مواجه با شاخه یا علوفه خشک میتواند سبب آتش سوزی شود.
وی با تاکید بر اینکه روشن کردن آتش در نواحی جنگلی و مراتع ممنوع است، گفت: چنانچه روشن کردن آتش، ضرورت دارد، افراد میتوانند، آتش را در جایگاههای ویژه یا سطوح بدون پوشش گیاهی با دور چینی سنگی روشن کرده و بعد از پایان استفاده هم حتما از خاموش شدن آن مطمئن شوند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه مردم در صورت مشاهده موارد مشکوک به آتش سوزی به مراجع محلی مربوطه اطلاع دهند، ادامه داد: مردم میتوانند هر گونه مخاطره از جمله آتش سوزی در عرصههای طبیعی و جنگلی را به تلفن ۱۵۰۴ یگان حفاظت منابع طبیعی استان خبر دهند.
آغاز عملیات اجرایی پایش هوشمند منطقه حفاظت شده ارسباران
شهنام اشتری، مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در نشستی از آغاز عملیات اجرایی پایش هوشمند منطقه حفاظت شده ارسباران به منظور نظارتهای میدانی در این منطقه خبر داد.
وی تشریح کرد: با توجه به کمبود نیرو و محدودیت امکانات در مناطق تحت مدیریت استان و با توجه به خشکسالیهای اخیر که تنوع زیستی استان را به طور جدی تهدید میکند، سعی داریم تا برای جلوگیری از تخریب و نابودی مناطق اقدامات عملی و مفیدی انجام دهیم.
وی افزود: در راستای اجرای طرح هوشمندسازی پایشها، علاوه بر پایش هوشمند مناطق به لحاظ مخاطرات محیط زیستی حتی نحوه گشت و کنترل پرسنل و اطلاع از سطح ایمنی خودروهای عملیاتی امکانپذیر خواهد شد. هدف از اجرای آن نیز صرفه جویی در مصرف انرژی، جلوگیری از هزینههای اضافی، مکان یابی به موقع در مواقع بروز خطر از جمله آتش سوزیها و آگاهی به موقع از حضور شکارچیان و متخلفان غیر مجاز در مناطق است.
اشتری با اشاره به جایگاه ویژه فناوریهای نوین حفاظتی در حفاظت از عرصههای زیست محیطی، ادامه داد: اداره کل حفاظت محیط زیست استان در سالجاری اقدام به ایجاد یک سیستم پایش تصویری در اغلب مناطق تحت مدیریت محیط زیست آذربایجان شرقی از جمله مناطق حفاظت شده ارسباران و تالابها کرده و به زودی در سایر نقاط استان نیز این تجهیزات هوشمند نصب خواهد شد.
وی همچنین با بیان اینکه فاز نخست این طرح شامل خرید پهپادها، تعیین نقاط نصب دوربین و راه اندازی فیبرهای نوری و رادیوهای مربوطه با هزینهای بالغ بر ۴۰ میلیار ریال در منطقه حفاظت شده ارسباران در حال اجرا است، گفت: این سیستم از دوربینهایی با قابلیت زوم ۶۰ ایکس و چرخش ۳۶۰ درجه و کیفیت تصویر بالا و قابلیت ذخیره تصاویر برخوردارهستند.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایسنا