بیماری های کلیوی و مجاری ادراری در مصاحبه با ظفربخش:
سنگ کلیه شایع ترین بیماری کلیوی منطقه آذربایجان است/ سرطان پروستات، قاتل خاموش مردان است
نصر: متخصص اورولوژی و جراح کلیه و مجاری ادراری در تبریز می گوید: سنگ کلیه شایع ترین بیماری کلیوی در منطقه آذربایجان است که عمدتا به دلیل مصرف کم آب و مصرف زیاد نمک ایجاد می شود.
به گزارش نصر، علیرضا ظفربخش در مورد کارکرد و وظیفه اصلی کلیه ها توضیح داد: کلیه یکی از مهمترین اعضای بدن است که مسئولیت چند کار مهم مانند تصفیه خون از مواد زاید، تنظیم فشار خون، خون سازی را بر عهده دارد. کلیه همچنین، مقدار آب موجود در بدن را تنظیم می کند.
وی با بیان اینکه بیماری های کلیه شامل طیف وسیعی می باشند افزود: شایع ترین این بیماری ها در کشور ما عبارتند از: سنگ کلیه، عفونت های کلیه و مجاری ادراری، سرطان ها و نارسایی های کلیوی.
علائم بیماری کلیوی:
ظفربخش با اشاره به علائم بیماری های کلیوی گفت: این علائم به چند دسته تقسم می شوند. برخی علائم کلی هستند مانند: درد پهلو، تب، اختلال فشار خون. اما شایع ترین آنها: سوزش ادرار، تکرر ادرار و مشاهده خون در ادرار است.
سنگ کلیه شایع ترین بیماری کلیوی در منطقه آذربایجان:
این اورولوژی، «سنگ کلیه» را شایع ترین بیماری در منطقه آذربایجان معرفی کرد و گفت: یک تا دو درصد جامعه ما به نوعی گرفتار این بیماری هستند. هر چند آمارگیری دقیق و میدانی نشده اما سنگ کلیه در بین مردم ما و از جمله در آذربایجان بسیار دیده می شود. سنگ کلیه ناشی از آن است که یک سری مواد معدنی در کلیه رسوب می کنند که ناشی از مصرف کم آب است یا مصرف زیاد مواد معدنی مانند نمک! در منطقه ما متاسفانه هر دو شایع هستند. در نتیجه ما شاهد افزایش بیماری های سنگ کلیه هستیم.
وی افزود: در کشورهای دیگر و حتی شهرهای دیگر ایران همه یک بطری آب همیشه در دسترس دارند و بر سر کار، گردش و تفریح و ورزش مدام مصرف می کنند در حالی که ما متاسفانه عادت به مصرف مرتب آب نداریم. چایی را هم پررنگ مصرف می کنیم که خودش می تواند مشکل ساز باشد.
ظفربخش با انتقاد از مصرف بالای نمک در خانواده های ایرانی گفت: در منطقه ما نمک نیز زیاد مصرف می شود که یکی از عوامل اصلی تولید سنگ های مختلف است. مصرف زیاد گوشت و به ویژه گوشت قرمز هم از عوامل تولید سنگ کلیه است .
فشار خون و دیابت، دشمن سرسخت کلیه ها:
جراح کلیه و مجاری ادراری با بیان اینکه فشار خون و دیابت شایع ترین بیماری هایی هستند که سلامت کلیه ها را تهدید می کنند در مورد علائم آنها گفت: فشار خون و دیابت معمولا ابتدا علایم خاصی ندارند اما به تدریج، با تاثیر عوارض بر روی کلیه، بیمار را به مراکز پزشکی می کشاند. این تشخیص اگر با تاخیر صورت گیرد می تواند عوارض جبران ناپذیری بر روی سلامتی فرد بگذارد. تا جایی که ممکن است بیمار کلیه اش را از دست بدهد و مجبور به دیالیز شود.
وی افزود: دیابت، بیماری شایعی است که متاسفانه روز به روز هم شیوع آن بیشتر می شود. مبتلایان به دیابت، معمولا بعد از سال ها دچار نارسایی کلیه می شوند . از طرفی بخشی از عوارض سوء این بیماری ها با کنترل فشار خون قابل پیشگیری هستند.
ظفربخش در مورد شیوع برخی سرطان های مجاری ادراری در ایران و جهان گفت: از نظر شیوع برخی از سرطان های ادراری از نظر آماری تفاوت چندانی با کشورهای دیگر نداریم. حتی ممکن است کمتر هم باشد مثل سرطان مثانه که ارتباط نزدیکی با استعمال سیگار دارد. بررسی ها نشان می دهد که حداقل از نظر استعمال دخانیات از کشورهای دیگر پایین تر هستیم. به همین دلیل سرطان مثانه نیز شیوع کمتری نسبت به کشورهای همسایه مانند آذربایجان و ترکیه دارد.
سرطان پروستات: قاتل خاموش مردان
متخصص اورولوژی یکی از مهمترین و شایع ترین بیماری های ویژه مردان را سرطان پروستات دانست و گفت: بعد از سرطان پوست، سرطان پروستات شایع ترین سرطان مردان است. خوشبختانه در منطقه ما به نسبت کشورهای اروپایی شیوع کمتری دارد. علت اش هنوز مشخص نیست اما شاید دلیل اصلی آن مصرف کمتر چربی های اشباع نشده در ایران باشد ضمن آنکه مسائل ژنتیکی و ارثی در این مورد بسیار دخیل هستند.
ظفربخش افزود: سرطان پروستات از مهمترین سرطان های مردان است که برخلاف برخی سرطان ها قابل درمان و علاج قطعی است.
وی افزود: در برخی کشورها از سن 45 سال به بالا سالانه حداقل یک بار معاینه طبی و آزمایشات لازم انجام می شود. توصیه می شود همه مردان ایرانی نیز بعد از 50 سالگی سالانه حداقل یک بار آزمایش بدهند. اما اگر سابقه فامیلی بیماری سرطان پروستات وجود باشد باید این آزمایشات از 40 سالگی این تست ها و آزمایش ها شروع شود. چون تنها در این مرحله قابل تشخیص و درمان است.
ظفربخش در پایان با تاکید بر اینکه بسیاری از بیماری های مجاری ادراری قابل پیشگیری هستند گفت: چرا نباید این کار را بکنیم؟ می توان با رعایت موارد زیر، این بیماری ها را به حداقل رساند:
1) به حداقل رساندن مصرف نمک که در این صورت سنگ کلیه و فشار خون هم کمتر می شود.
2) افزایش مصرف مایعات مخصوصا در فصل گرما. آب بهترین مایع است.
3) کاهش مصرف پروتئین های حیوانی. در مقایسه با برخی کشورها، در جامعه ما به دلایلی خاص، خوشبختانه مصرف گوشت چندان بالا نیست .
4) عدم استعمال دخانیات
بر اساس یک فرمول از ضرب تعداد پاکت های مصرفی در تعداد سال های مصرف عددی به دست می آید که می توان بر اساس آن تخمین زد که سرطان مثانه تا چه اندازه یک فرد سیگاری را تهدید می کند.
5) معاینات دوره ای سالانه برای مردان بالای 45 تا 50 ساله
6) توجه به علایم هشدار دهنده مانند: مشاهده خون در ادرار. سوزش در ادرار، تعداد دفعات ادرار در شبانه روز، دردهای پهلو و شکم علایم مهم هستند که باید جدی گرفته شود و در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود.
محمد امین خوش نیت
انتهای پیام/
نصر