گزارش/

تالاب قوری گل در مسیر احیا

1401/12/27 - 12:05 - کد خبر: 89144 نسخه چاپی

نصر: رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجان‌شرقی با اشاره به اینکه برای احیا و جلوگیری از خشکی تالاب بین المللی قوری گل نیازمند همکاری تمام دستگاه های مرتبط و ساکنان محلی هستیم، گفت: بازسازی کانال آبریز تالاب تاثیر بسیاری در احیای آن دارد و اقدامات در مسیر احیا است.

به گزارش نصر، یدالله آذرهوا اظهار کرد: آب تالاب بین‌المللی قوری‌گول از چشمه‌های بالادست روستای نوجه ده شهرستان بستان آباد معروف به «قیخ بولاغ» (چهل چشمه) تامین می‌شود.
وی با اشاره به خشکی تالاب بین المللی قوری گل در تابستان سال جاری، ادامه داد: یکی از دلایل این موضوع تخریب و فرسودگی کانال آبرسانی به تالاب بود، همچنین خشکسالی های چند سال اخیر و تغییر کاربری های حاشیه تالاب موجب شده سطح ایستایی تالاب افت کند.
آذرهوا گفت: با افت سطح ایستایی حاشیه تالاب، فشار بر تالاب وارد شده و جریان معکوس پیدا می کند بر این اساس به جای اینکه چشمه ها موجب تغذیه و افزایش آب تالاب شود آب تالاب به سمت چاه ها شیب منفی پیدا می کند که موجب وضعیت نامساعد تالاب می شود.
وی افزود: با خشکی موقت تالاب و زنگ خطری که در این خصوص به صدا درآمد، موضوع احیا و بازسازی کانال به صورت جدی مورد توجه مدیریت ارشد استان قرار گرفت و کمیته های مدیریت استانی و محلی تشکیل شد.
رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: لایی روبی کانال با همکاری محیط زیست، آب منطقه ای و سایر دستگاه ها انجام و جریان برقرار شد ولی به دلیل اینکه کانال تخریب شده و نیاز به بازسازی دارد آب به صورت کامل از طریق کانال وارد تالاب نمی شود و در مسیر، هدرفت آب وجود دارد.
وی گفت: به دلیل فاصله طولانی ۲۸ کیلومتری چشمه «قیرخ بولاغ» و فرسودگی و تخریب بخشی از کانال انتقال آب و شنی بودن بستر رودخانه منتهی به تالاب در پایین‌تر از روستای امین آباد، تنها مقدار کمی از آب به تالاب می‌رسد که آن هم کفاف نیاز آن را نمی‌دهد.
آذرهوا اضافه کرد: با تشکیل کمیته مدیریت استانی مصوب شد ۱۳ کیلومتر آخر کانال که بستر آزاد و شنی است و هدررفت آب وجود دارد لوله گذاری انجام شود، تا از هدررفت آب جلوگیری شود.
وی ادامه داد: از اوایل فروردین ماه با همکاری و تامین اعتبار از سوی دستگاه های مرتبط از جمله آب منطقه ای، محیط زیست و جهادکشاورزی و همچنین همکاری و همراهی صنایع و مردم محلی لوله گذاری آغاز می شود.
رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجان‌شرقی، افزود: حدود یک سوم و در زمان پر آبی حدود یک دوم آب از طریق کانال به تالاب سرریز می شود که در صورت لوله گذاری ۱۳ کیلومتر پایانی بیش از ۹۰ درصد آب وارد تالاب می شود.
وی تاکید کرد: از جمله دیگر اقداماتی که باید انجام شود برخورد جدی با تغییر کاربری های حاشیه تالاب است و جلوگیری و توقف ویلاسازی و با حفر چاه های غیرمجاز برخورد قانونی انجام شود.

برنامه مدیریت تالاب در سال های گذشته تدوین شده
آذرهوا گفت: برنامه مدیریت تالاب در سال های گذشته تدوین شده که براساس آن وظایف دستگاه های مرتبط تعریف شده است که می تواند شرایط تالاب و حوزه تالاب را بهبود ببخشد.
وی با اشاره به اینکه شرایط آبی تالاب همچون مدت مشابه سال گذشته بوده و حدود ۹۰۰ هزار مترمکعب آب وجود دارد، افزود: آبگیری تالاب از طریق کانال تا ۱۵ اردیبهشت ادامه خواهد داشت و با بارش های مناسب فصل بهار امیدواریم آورد کانال افزایش یابد.
رییس اداره حفاظت و احیای تالاب های آذربایجان‌شرقی، اظهار کرد: با توجه به اینکه خشکی تالاب تاثیر مستقیم بر وضعیت معیشت جوامح محلی دارد از کشاورزان و باغداران محلی درخواست می کنیم با صرفه جویی و مدیریت آبی در احیای تالاب ما را یاری کنند.با توجه به اینکه خشکی تالاب تاثیر مستقیم بر وضعیت معیشت جوامح محلی دارد از کشاورزان و باغداران محلی درخواست می کنیم با صرفه جویی و مدیریت آبی در احیای تالاب ما را یاری کنند.
به گزارش ایرنا، تالاب قوری‌ گول با ۲۰۰ هکتار وسعت در ۴۰ کیلومتری جنوب‌ شرقی تبریز قرار دارد؛ این پهنه آبی در ارتفاع ۱۸۹۰ متری از سطح دریا واقع شده و دارای چهار کیلومتر طول و عرض و ۱۶ کیلومتر مربع مساحت است و ژرفای آن در بهترین شرایط آبی و در عمیق‌ترین نقطه به ۱۳ متر می‌رسد.
«قوری‌ گول» در زبان ترکی به معنی تالاب خشک است؛ این تالاب در نزدیکی بستان‌آباد واقع شده و در ردیف آب‌های راکد آذربایجان به شمار می‌رود؛ تالاب قوری گول در ۴۰ کیلومتری جنوب‌ شرقی تبریز، در ۱۵ کیلومتری غرب شهر بستان‌آباد و در نزدیکی روستای یوسف‌آباد قرار دارد.
تالاب «قوری گول» در سال ۱۳۵۴ به‌عنوان تالاب بین‌المللی در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده و از سال ۱۳۷۳ به‌منظور حفظ گونه‌های جانوری اطراف دریاچه جز مناطق شکار ممنوع مدیریت می‌شود؛ همچنین به‌دلیل پذیرا بودن فصلی شماری از پرندگان حمایت شده مهاجر، از نظر زیستگاهی حائز اهمیت ملی و بین‌المللی است.
انتهای پیام/
تالاب قوری گل در مسیر احیا خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار