واکنش استاد دانشگاه تبریز به تغییر کاربری زمین‌های سبزیکاری محله حکم آباد/

مزارع سبزیکاری از عناصر هویتی تبریز هستند، آنها را نابود نکنید

1398/09/17 - 12:41 - کد خبر: 8882 نسخه چاپی

نصر: استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز گفت: مزارع سبزیکاری تبریز یکی از عناصر هویتی شهر بوده و با وجود تهدیدات متعدد اعم از سودآوری ساخت و ساز و افزایش بهای زمین در این منطقه، هنوز علاقمندی به تولید سبزی، بین سبزیکاران این منطقه وجود دارد.

به گزارش نصر به نقل از ایسنا، صاحب علی بلندنظر در گفت‌وگویی با بیان این مطلب اظهار کرد: با توجه به مطلوبیت سبزی تولیدی تبریز در کشور و مشتری پسندی آن به علت کیفیت بسیار خوب، اشتغال‌زایی منحصر به فرد مزارع و طبیعت زیبای آن مناطق، صیانت و حفظ این میراث کهن تبریز، ضرورت دارد.

وی با بیان اینکه تولید انواع سبزی به ویژه سبزی‌های معطر علفی، قرن‌ها است که در منطقه حکم آباد تبریز با بالاترین کیفیت ادامه داشته و مورد مصرف مردم قرار می‌گیرد، گفت: بر اساس آخرین آمار متاسفانه فقط دوهزار هکتار مراتع سبزی در اطراف تبریز باقی مانده که حدود ۴۰۰ هکتار آن در محله حکم آباد قرار گرفته است که هر روز کمتر و کمتر می‌شود.

 وی اضافه کرد: در این مزارع بیش از ۶۰ هزار تن سبزی تولید می‌شود که ضمن اشتغال زایی برای یکهزارو 500 نفر، حدود ۱۰ هزار نفر از آن ارتزاق می‌کنند، این مزارع نقش بسیار مهمی در تثبیت دی اکسید کربن و کاهش آلودگی هوا داشته و مناظر بسیار بدیعی را ایجاد کرده است که می‌تواند در جذب توریست و بوم گردی نقش مهمی داشته باشد.

استاد گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز با اشاره به اینکه سبزیکاران منطقه حکم آباد تبریز از مهارت بسیار بالایی در کاشت و تولید سبزی برخوردار هستند که از نیاکان خود به نحو احسن آموخته و سبزی به با کیفیت بسیار بالا و کم نظیر در دنیا تولید می‌کنند، گفت: تولید سبزی با استفاده از کود آلی از دیگر مزایای سبزی های کشت شده در منطقه حکم آباد است.

وی افزود: با توجه انجام به پایش حدود سه ساله گذشته که در اراضی محدودی از حکم آباد، مشخص شد که این اراضی از آب سالم در حد آب شرب برخوردار بوده و سلامت سبزی از لحاظ میزان نیترات مورد تایید و بسیار کمتر از آستانه نیترات مجاز تعریف شده برای سبزی در اروپا است.

وی اظهار کرد: این امر با توجه به میزان بالای نیترات در سبزی‌های مورد استفاده در سایر نقاط کشور بسیار پر اهمیت بوده و با این حال با نظارت‌های کافی و با اتخاذ تدابیر لازم می‌توان سبزی سالم برای آحاد جامعه تولید کرد.

استاد گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز با اشاره به توسعه کشاورزی شهری در نقاط مختلف جهان، گفت: تولید سبزی‌های مختلف در درون شهرها اعم از تولید در محیط‌های کنترل شده، فضای آزاد و پشت بام‌ها که به تازگی مورد توجه قرار گرفته است، عنوان کشاورزی شهری (urbℜn fℜr™→ng) نامیده می‌شود.

وی افزود: کشاورزی شهری به علت دسترسی آسان، تازگی محصول و سلامتی و به علت کمتر بودن آفات و بیماری‌ها در شهرهای توریستی و پر جمعیت مورد استقبال قرار گرفته است، بنابراین تعریف مناطق کشاورزی درون شهری در تبریز برای حفظ و صیانت از مزارع ضرورت دارد.

وی در ادامه با اشاره به اهمیت ارزش غذایی سبزیجات، گفت: سبزی‌ها به جهت ارزش غذایی فراوان در بسیاری از کشورهای جهان جزو غذای اصلی به شمار رفته و به ویژه در کشورهای توسعه یافته مصرف روزانه ۲۰۰ الی ۳۰۰ گرم انواع سبزی توصیه شده و مورد مصرف قرار می‌گیرد. 

وی افزود: این مقدار علاوه بر  سبزی‌های نشاسته‌ای نظیر سیب زمینی که روزانه حدود ۴۰۰ گرم مصرف می‌شود، بوده و مصرف سبزی‌ در کشورهای جهان سوم، پایین و حدود ۱۱۰ گرم در روز است.

بلند نظر یادآور شد: آمار دقیق از مصرف سبزی‌ها در کشورمان ایران وجود نداشته و با این حال برخی منابع مقادیر کمتر از ۱۰۰ گرم را بیان می کند که با واقعیت سازگاری ندارد.

وی گفت: با توجه به آمار سال ۹۶ وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تولید بیش از ۲۵ میلیون تن انواع سبزی در کشور و ضایعات بالای این محصولات، سرانه مصرف سبزی،ها در ایران حدود ۶۵۰ گرم است که ۱۷۰ گرم آن نشاسته‌ای و حدود ۴۸۰ گرم آن شامل سایر سبزی‌ها بوده که به صور مختلف مورد مصرف قرار گرفته و هم ردیف کشورهای توسعه یافته است.

وی با بیان اینکه مصرف سبزیجات ضمن بهبود کیفیت غذا، منجر به سلامتی مردم و افزایش امید به زندگی می‌شود، اظهار کرد: کمبود سبزیجات در تغذیه انسان باعث کمبود ویتامین‌ها و سایر مواد موثر در سلامتی بدن و بروز برخی از بیماری‌های مزمن می‌شود.

استاد گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز، سوءهاضمه، چاقی و اضافه وزن را از عوارض مصرف بیش از اندازه چربی و کربوهیدرات‌ها عنوان کرد و گفت: امروزه معضل انرژی، معضلی برای بسیاری از کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت به شمار می‌رود، بنابراین استفاده از سبزیجات با توجه به کالری پایین، اهمیت فراوانی در زندگی روزمره دارد.

وی افزود: همچنین یکی از عواقب زندگی ماشینی مشکل یبوست است که بسیاری به آن گرفتار هستند و خوردن سبزیجات آن را رفع می‌کند، بنابراین سبزی‌ها غنی از ویتامین‌ها از جمله ویتامین ث و آ، مواد معدنی، املاح و فیبر خوراکی هستند که به غذای انسان تنوع، طمع، رنگ و بافت مناسب می‌بخشند. 

بلندنظر با بیان اینکه سبزی‌ها اغلب به طور بی واسطه  به مصرف انسان می‌رسند و معمولا تازه و خام هستند، گفت: ارزش غذایی سبزیجات بالا بوده و چون کمتر فرآوری می‌شوند، کاهش ویتامین‌ها و سایر مواد مغذی از جمله آنتی اکسیدان‌ها در آن کمتر است.

وی اظهار کرد: اغلب سبزی‌های برگی به ویژه سبزی‌های معطر علفی دارای خواص دارویی نیز هستند و به عنوان مثال، شوید، کاهنده چربی خون و شنبلیله، کاهنده قند خون و سیر، پیاز و کلم‌ها خاصیت ضد باکتری و ضد عفونی کنندگی دارند، بنابراین مصرف مداوم این دسته از سبزی‌ها به بهبود سلامتی جامعه کمک شایانی می‌کند.

وی در خاتمه متذکر شد: سبزی‌ها به ویژه سبزی‌های برگی و رنگی حاوی مقادیر بالایی از مواد آنتی اکسیدانی از قبیل ترکیبات پلی فنولی، اسید آسکوربیک و توکوفرول هستند که باعث خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد موجود در بدن و پیشگیری از سرطان‌های مهم از جمله سرطان ریه، معده، لوزالمعده، سینه، دهان، حنجره، روده و مثانه می‌شود.

انتهای پیام/

مزارع سبزیکاری از عناصر هویتی تبریز هستند، آنها را نابود نکنید خبرگزاری ایسنا


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار