خبر/

ارس «حیاتی دوباره» را به تبریز و ارومیه می‌آورد

1401/11/08 - 13:32 - کد خبر: 86250 نسخه چاپی

نصر: چندی پیش خبر احیای پروژه انتقال آب ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه به دستور استاندار آذربایجان شرقی، سرتیتر اخبار استان قرار گرفت که این موضوع، امید دوباره را برای عبور از بحران کم آبی شهر تبریز و خشکی دریاچه ارومیه در یادها زنده کرده است.

به گزارش نصر، بحث خشکسالی، تغییر اقلیم و کاهش بارش‌ها از مدت‌ها قبل توسط کارشناسان حوزه و مسئولان وقت مطرح شده و این موضوع به خصوص در فصل زمستان امسال بیش از پیش در رسانه‌ها عنوان شده است چرا که امسال با یکی از شدیدترین وضعیت‌های تغییر اقلیم رو به رو هستیم. آن هم کاهش قابل توجه بارش‌ها. به طوری که بر اساس اعلام مسئولان هواشناسی استان، میزان بارش‌های استان در سالجاری ۵۳ درصد کاهش داشته است.
به گزارش ایسنا، این امر در شرایطی بحرانی تر شده است که وضعیت تامین آب استان کاملاً سر به سر بوده و اگر شرایط کنونی ادامه یابد و سدها و مخازن در زمستان امسال پر نشوند، تابستانی سخت در پیش خواهیم داشت.
برای حل مشکل بحران تامین آب آتی در استان، پروژه انتقال آب از ارس به تبریز از سال‌های پیش مطرح و حتی کلید خورده است اما متاسفانه بر اساس یکسری مشکلات، این پروژه ۱۰ ساله تاکنون مغفول مانده و فقط ۳۵ کیلومتر از آن اجرا شده است.
با پیگیری‌ها و تلاش‌های مسئولان استانی، بالاخره اجرای این پروژه استراتژیک احیا شده اما این بار پیمانکاری آن به دست قرارگاه خاتم الانبیا واگذار شده است. البته این قرارگاه، کارنامه درخشانی در زمینه ساخت و ساز پروژه‌های نیمه تمام و مغفول مانده استان داشته و همین مورد نیز کورسوی امید اجرای این پروژه مهم را روشن نگه داشته است.   
حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمدرضا میرتاج الدینی، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در رابطه با مشکل تامین آب تبریز  در گفت‌وگویی با یک برنامه رادیویی استانی، اظهار کرد: پروژه‌های بلندمدت و کوتاه مدت بسیاری برای رفع مشکل تامین آب تبریز و سایر مناطق استان در دست اجرا بوده تا بتوانیم آب شرب مردم را در سال‌های آتی تامین کنیم.
وی افزود: یکی از این پروژه‌ها، پروژه انتقال آب از ارس به تبریز است که آب ۲۳ شهر و ۱۶۹ روستا را در مسیر رسیدن آب از ارس به تبریز تامین می‌کند.
وی ادامه داد: انتقال آب از ارس به تبریز یک پروژه بسیار بزرگ با رقم فاینانس بالای ۴۰۰ میلیون یورویی بوده و جزو پروژه‌های اولویت دار استان برای اجرا است.

جزئیات پروژه انتقال آب از ارس به دشت شبستر 
یوسف غفارزاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص جزئیات این پروژه، اظهار کرد: خط انتقال آب از ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه با لوله فولادی به قطر دو هزار میلیمتر و به طول حدود ۱۱۰ کیلومتر بوده و تعداد سه ایستگاه پمپاژ، یک واحد تصفیه خانه به ظرفیت ۶.۶ مترمکعب در ثانیه و ۱۱ مخزن با حجم کل ۳۴۰ هزار مترمکعب در این پروژه احداث خواهد شد.
وی از توسعه آبگیر و ایستگاه پمپاژ موجود در این خط انتقال، افزود: با اجرای این پروژه، نیاز آب شرب و بهداشت کلانشهر تبریز و سایر شهرها و روستاها و مراکز جمعیتی تحت پوشش شامل شهرک‌های جدیدالاحداث واقع در مسیر خط انتقال با جمعیتی در حدود ۳.۵ میلیون  نفر در افق یک هزار و ۴۲۵ تامین می‌شود.
غقارزاده افزود: نیاز آبی منطقه آزاد تجاری صنعتی ارس و سایر صنایع و شهرک‌های صنعتی نیز در این پروژه تامین شده و از طریق هدایت پساب تصفیه خانه فاضلاب طرح انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه می‌توانیم حقابه زیست محیطی این دریاچه را به میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب در سال تامین کنیم.
وی با بیان این‌که تعادل بخشی آبخوان‌ها و منابع آب زیرزمینی حوزه دریاچه ارومیه از دیگر اهداف اجرای این پروژه مهم است، اظهار کرد: تاکنون مطالعات امکان سنجی و مطالعات اول طرح، نقشه برداری هوایی، مطالعات زیست محیطی و مطالعات پدافند غیرعامل طرح انجام گرفته و نقشه توپوگرافی طرح نیز تهیه شده است.
وی در خصوص هزینه‌های این طرح، تشریح کرد: مجموع هزینه‌های اجرایی و مبلغ فاینانس خارجی در حدود ۴۰۶ میلیون یورو برآورد شده و هزینه‌های کارفرمایی که شامل خدمات مهندسی مشاور کارفرما، خرید اراضی، خرید انشعاب برق و ... می‌شود نیز در حدود پنج هزارو میلیارد تومان پیش بینی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرفی با اشاره به اتمام ۳۵ کیلومتر از این پروژه، خاطرنشان کرد: علاوه از احجام پیش بینی شده در سیمای پروژه انتقال آب از ارس به دشت شبستر و دریاچه ارومیه، حدود ۳۵ کیلومتر از بخش ابتدایی پروژه که به صورت مشترک با طرح توسعه بهره برداری از ارس بوده، از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی ویژه طرح‌های حفاظت از منابع آب و خاک مرزی  با هزینه‌ای بالغ بر  6 هزا و ۵۰۰ میلیارد ریال اجرا شده است که کارهای پایانی این بخش در دست اقدام است.
وی افزود: در این راستا، آبگیر و ایستگاه پمپاژ اصلی به ظرفیت پنج مترمکعب در ثانیه، ایستگاه پمپاژ به تعداد پنج باب با قدرت الکترموتور  دو هزار و ۲۰۰ و مخزن تامین فشار و ذخیره به تعداد پنج باب به احداث رسیده است.
انتهای پیام/
ارس «حیاتی دوباره» را به تبریز و ارومیه می‌آورد خبرگزاری ایسنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار