معاون عمرانى استاندار آذربایجان شرقی خبر داد:

اعتبار ویژه وزیر میراث فرهنگی برای مقاوم سازی مسجد جامع تسوج تا پایان امسال اختصاص می یابد

1401/10/26 - 15:06 - کد خبر: 85478 نسخه چاپی

نصر: اعتبار مقرر شده توسط وزیر میراث فرهنگی برای مقاوم سازی مسجد جامع تسوج تا پایان امسال تخصیص می یابد.

به گزارش نصر، این مطلب را ذاکر معاون عمرانى استاندار آذربایجان شرقی در هفدهمين جلسه کارگروه مقاوم سازى مسجد جامع تاریخی تسوج اعلام کرد و افزود: به دنبال بازدید اخیر ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی و گردشگری کشور از مسجد جامع تسوج و ارزیابی میدانی وضعیت سازه این مسجد، دستورات لازم برای رسیدگی و مرمت سریع این بنای به یادگار مانده از دوران ایلخانیان صادر شده است.
در این جلسه حجت‌الاسلام بجانى، امام جمعه تسوج طی سخنانی با اشاره به اينكه اكثر مراسم مذهبى تسوج در این مسجد برگزار مى‌شود و مردم منطقه علاقه خاصى به این  میراث ارزشمند تاریخی دارند از حضور  دکتر ضرغامی و مسئولان عالی استان و شهرستان که طی بازدید وزير ميراث فرهنگى از مسجد جامع تسوج وی را  همراهی می‌کردند، تسريع در تحقق قولهاى مساعد مديران مربوطه را خواستار شد.
در ادامه، آخوندی گزارشى از روند مطالعه و نتايج اوليه بررسی وضعیت ساختمان مسجد ارایه و بر لزوم آغاز سریعتر روند مقاوم سازى با توجه به کاهش شدید استحكام سازه تاکید کرد.
جواد كلاهدوزان، فعال اجتماعی و عضو هیات امناء مسجد نیز با اشاره به پیگیری های مستمر صورت گرفته طی ۱۳ ماه اخیر که به دستور چندين ماه قبل استاندار آذربایجان شرقی و بازديدهاى متعدد مديران و كارشناسان از مسجد انجام شده تاکید کرد: با توجه به این که این پیگیری ‌ها متاسفانه نتیجه عملی چندانی نداشته امیدوارم استانداری از محل اعتبارات  سفر استانى رئيس جمهور نسبت به تخصیص بودجه لازم برای مقاوم سازی سازه مسجد مساعدت کند تا خدای ناكرده ترك فعل شروع  به موقع  مقاوم سازى این بناى ارزشمند تاریخی از سوى مديران  موجبات سست شدن بیشتر سازه، گسترش ترک ها، جدا شدن ديوارها از طاق ها و  آسيب جدی و غیر قابل جبران به سازه  مسجد نشود.
ذاكر در پاسخ تاکید کرد: تمام سعى مسئولان ارشد استان بر اين امر استوار است تا اعتباری  که وزير میراث فرهنگی قول داده، قبل از پايان سال تخصيص يابد و در اين زمينه با امضاى استاندار مكاتبات لازم صورت گرفته است. 
وی همچنین برای تامین  اعتبار لازم براى  تكميل مطالعات ارزیابی وضعیت سازه مسجد از محل هاى ممكن قول مساعد داد و گفت: از محل اعتبارات استانى و شهرستانى نيز پيش بينى هاى لازم انجام گرديده است.
در این جلسه آقايان طباطبايي و و دكتر آخوندى معاون دانشگاه هنر اسلامی تبريز و مشاور عالى مقاوم سازى بناهاى تاريخى نیز حضور داشتند.
گزارش ما حاکی است مسجد جامع تسوج به عنوان یکی از قدیمی ترین آثار تاریخی ثبت شده کشور مدتی است که به علت عدم انجام تعمیرات اساسی و واقع شدن در معرض آسیب های طبیعی، در برخی دیوراه ها شاهد ترک و شکاف بوده و در صورت تداوم بی توجهی ها ممکن است به گنبدها و محراب مسجد نیز خسارات جبران ناپذیری وارد شود.
مشاهده برخی شکاف ها و ترک ها در دیوارها و بنای مسجد جامع تسوج، نگرانی هایی را در بین اهالی این شهر، کارشناسان میراث فرهنگی و دوستداران بناهای تاریخی ایجاد کرده است. به همین منظور برخی از مراکز علمی و ادارات و مردم این شهر موضوع استحکام بخشی آن را با جدیت دنبال می کنند.
اگر به پیشانی در ورودی مسجد نگاهی بیندازید، کتیبه فرمانی را خواهید دید که در سال ۹۸۹ هجری قمری با استفاده از خط ثلث برجسته و زیبا روی سنگ فلفلی یک پارچه نقر شده است.
مرحوم «کارنگ» در یکی از کتاب‌های خود، این کتیبه را به سلطان محمد صفوی نسبت داده‌اند. ولی از طرفی در منابع این‌گونه آمده که سلطان محمد دو سال قبل از تاریخ این کتیبه در گذشته است. بنابراین در کل باید اشاره کنیم که در مورد سازنده این مسجد نمی‌توان اظهار نظر قطعی کرد.
مسجد جامع تسوج به عنوان تنها مسجد باقی مانده از دوران ایلخانی در کنار دو عنصر تاریخی حمام و بازار این شهر، به عنوان عناصر مهم تاریخی و تاثیرگذار فرهنگی تسوج شناخته شده‌اند.
این اثر تاریخی در تاریخ اول فروردین سال ۱۳۴۷ هجری شمسی و با شماره ۷۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/
اعتبار ویژه وزیر میراث فرهنگی برای مقاوم سازی مسجد جامع تسوج تا پایان امسال اختصاص می یابد نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار