گزارش/

دلایل آلودگی هوا در تبریز/ نقش ویژه خودروهای فرسوده

1401/09/27 - 11:16 - کد خبر: 83494 نسخه چاپی

نصر: رئیس دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز دلایل آلودگی هوا در تبریز را تشریح کرد و گفت: در این خصوص خودروهای فرسوده نقش ویژه ای دارند.

به گزارش نصر، بهروز ساری صراف در خصوص دلایل مؤثر بر آلودگی هوا اظهار کرد: فصل سرما از نظر طبیعت اقلیم شناسی، بستر ساز افزایش غلظت آلاینده‌ها است و عمدتاً هم در فصل زمستان این اتفاق می‌افتد و جوّ سرد و خشک هوا را پایدار کرده و سیستم اتمسفری آن تازه مسئولان را به این فکر می‌اندازد که مشکلات بسیاری در حوزه‌ی آلودگی داریم.
وی ادامه داد: مسئولین نباید تنها در یک فصل سال به یاد ریه‌های مردم بیافتند، باید در کل سال به حقوق زیستی مردم توجه کنند چراکه در یک ماه و یک فصل نمی‌توان کاری مؤثر و زیر بنایی انجام داد.
وی افزود: ایران، کشور قدرتمند و توانمندی است اما در هر زمینه یک سری مشکلاتی ایجاد می‌شود که باید با درایت و استفاده از خرد جمعی اندیشمندان آن حوزه به شکل قابل قبولی و با ایجاد خسارات و هزینه‌های کمتر، حل کرد.

ضرورت افزایش سرانه فضای سبز
صراف گفت: به‌عنوان مثال در زمینه‌ی آلودگی هوا تا به شکل مناسب مسأله سوخت نیروگاه‌ها و تمامی کارخانجات، انتقال و ارتقا تکنولوژی ساخت ماشین‌های تولید داخل، افزایش سرانه فضای سبز و… حل نشود، مشکل آلودگی نیز اصلاً و ابداً حل نخواهد شد و باید روی توسعه ماشین‌های کم آلاینده برنامه داشته باشیم.
صراف خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاری و انتقال تکنولوژی و اراده بر رفع آلایندگی بسیار مهم است، مشکل در یک بخش نیست که فقط بر روی آن تمرکز کنیم؛ گسترش بی‌رویه شهر، تراکم فروشی و گسترش عمودی شهر، انهدام فضای سبز با توجه به اینکه میزان فضای سبز تبریز هم چندان زیاد نیست و تخریب اکوسیستم داخل و خارجی شهر، خود از عواملی هستند که بر افزایش میزان آلودگی تأثیرگذار هستند و حل و رفع آن، بحث تدریجی است و به برنامه‌ریزی و زمان نیاز دارد.
وی یادآور شد: سرمایش هوا و وارونگی دما، تغییر کاربری و تبدیل فضای سبز به فضاهای مسکونی و جاده‌ای که شهر را ناهنجار کرده‌اند، محصول عدم توجه به مدیریت شهری و مهندسی آلودگی هوا است و از ریشه باید اصلاح شود.

نیروگاه تبریز به‌دلیل استفاده از مازوت عملکرد قابل دفاعی ندارد
وی با اشاره به بارش‌های کم در سال جاری تاکید کرد: بارش‌های پاییزی سال جاری بسیار کم بوده‌اند البته این مشکل تنها برای ایران نیست، از نظر ذخایر آبی هم پاییز خوبی نداشتیم اما باز هم نباید همه‌ی آنها را به اقلیم ربط داد چرا که مردم و مسؤلین باید نسبت به اقلیم سرزمین، برنامه‌ریزی‌های مناسبی ارائه دهند و متناسب با آن به افزایش جمعیت و فعالیت‌های دیگر اقدام کنند.
رئیس دانشکده برنامه‌ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز گفت: بار بسیاری را بر شهر تحمیل کرده‌ایم در زمینه تولید آلاینده، نیروگاه نیز به‌دلیل استفاده از سوخت مازوت عملکرد قابل دفاعی ندارد و نقش بسیار آلوده کننده‌ای دارد اما تنها این عامل نیست، استقرار صنایع آلاینده و فعالیت‌های صنعتی غیر استاندارد نیز آرام آرام جمع شده و مشکلات ما را افرایش می‌دهند؛ کم توجهی به مدیریت شهری، تغییر کاربری اراضی، عدم گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی مورد نیاز مردم، استفاده از اتومبیل‌های آلاینده و متراکم کردن فضای شهری از جمله عوامل دخیل در آلودگی هوا هستند.
وی با اشاره به مازوت سوزی نیروگاه تبریز متذکر شد: نیروگاه مجبور شده است تا از مازوت استفاده کند و با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی حاکم بر جامعه باید در رفع مشکلات نیروگاه کمک کرد و با تحقیر و مجرم‌انگاری آن کاری درست نمی‌شود.

خودروها و منابع متحرک مشکل اصلی در آلودگی هوا هستند
وی خاطرنشان کرد: خودروها و منابع متحرک و در یک نگاه کلی خودروهای قدیمی که چندین سال از عمر آنها گذشته است و همچنان کار می‌کنند، مشکل اصلی ما هستند؛ باوجود اینکه خودروهای داخلی کیفیت پایینی دارند اما بازهم تولید می‌شوند.
صراف همچنین اظهار کرد: برنامه آمایش سرزمین مناسبی در تبریز نداریم و یا اگر هم داریم به خوبی اجرا نمی‌شود، مشکلات بسیاری در شهر وجود دارد؛ بارش‌های پاییزی هم بسیار کم بوده‌اند و سبب کمبود آب سدها شده‌اند.
وی اضافه کرد: موضوع اول بسترسازی و توجه به نقش مدیریت شهری است که اهمیت بالایی دارد و شاید از ابتدا درست نبوده یا به تدریج ضعف‌هایی پیدا کرده است، در راستای گسترش هر نوع برنامه و فعالیتی باید ملزومات اساسی آن ساخته و پرداخته شود و اگر به آنها بها ندهیم مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو می‌شویم.
وی در پایان تاکید کرد: اگر بخواهیم توسعه بیابیم باید در هر موضوعی اراده سیاسی، برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری داشته باشیم و با استفاده از مشارکت عمومی و فرهنگ‌سازی پیش رویم.
انتهای پیام/
دلایل آلودگی هوا در تبریز/ نقش ویژه خودروهای فرسوده خبرگزاری مهر


نظرها بسته شده اند

نمایش 1 نظر

  علی   2 سالها پیش  

فقط خودروها فرسوده نیستن. کل زندگی فرسوده شده به یمن حضور آقایان
پژوهشیار