معاون رئیس جمهور:
احیای دریاچه ارومیه مطالبه ملی است
نصر: معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان اینکه احیای دریاچه ارومیه به عنوان مطالبه ملی، در دستور کار دولت است، گفت: احیای این دریاچه به سرنوشت کشور گره خورده است و برای انجام آن باید حرکت جهادی صورت گیرد.
به گزارش نصر، علی سلاجقه روز سه شنبه در نشست با اساتید دانشگاه تبریز اظهار کرد: خوشبختانه در دولت سیزدهم این همت وجود دارد.
وی با بیان اینکه در ستاد احیاء دریاچه ارومیه، دگردیسی صورت گرفته و مدیریت آن از سازمان حفاظت محیط زیست به استان ها واگذار شده است، گفت: ۲ کارگروه عملیاتی با عضویت جهاد کشاورزی، آبفا، آب منطقه ای، دانشگاه ها و سازمان محیط زیست باید در این راستا تشکیل و گزارش ها در مورد اقدامات به دولت و مردم ارایه شود.
وی افزود: مردم اگر ببینند که برای احیای دریاچه اقداماتی می شود حتما در ذهنشان می ماند و دولت در این راستا عملا وارد شده است.
سلاجقه با اشاره به قراردادهای چند میلیاردی با برخی دانشگاه در موضوع احیای دریاچه ارومیه و یا مسایل محیط زیست در گذشته، گفت: متاسفانه خروجی کار خیلی مشکل گشا نبوده و ما باید با عملکردمان، این لکه ها را پاک کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست با انتقاد از برخی دانشگاه های حوصه این دریاچه، افزود: از دانشگاه بناب و مراغه که در حاشیه این دریاچه و در معرض بیشترین خطر ناشی از خشک شدن آن قرار دارند، گلایه دارم که تاکنون پایان نامه و یا مقاله علمی در این زمینه نداشته اند.
سلاجقه با تاکید بر اینکه در موضوع محیط زیست باید مردم را همراه کنیم، اظهار کرد: دانشگاه ها و سازمان حفاظت محیط زیست هر استان باید با برگزاری نشست های تخصصی، اولویت های زیست محیطی را مشخص کنند و ریش و قیچی در این زمینه در دست دانشگاه هاست.
وی همچنین به انجام اقدامات سخت افزاری از سوی دولت در زمینه احیای این دریاچه از جمله آب گیری سد کانی سیب و یا انتقال پساب برخی شهرها، اشاره کرد و گفت: در بخش نرم افزاری که طرح جامع آن آماده است دانشگاه ها باید وارد عمل شوند و با تعریف کشت ها و معیشت جایگزین، در احیای این دریاچه سهم خود را ایفا کنند.
رئیس دانشگاه تبریز نیز در این نشست با بیان اینکه محیط زیست واژهای آشنا برای همه انسانها است، اظهار کرد: محیط زیست به منزله خانه انسانها بوده و بازیگران زیادی دارد و مدیریت محیط زیست کاری بسیار سخت است.
صفر نصرالهزاده گفت: مشکلات زیادی در بحث محیط زیست استان به خصوص دریاچه ارومیه وجود دارد و به رغم تشکیل جلسات و تاکید بر اهمیت احیای دریاچه ارومیه، آن طور که باید مورد توجه جدی قرار نگرفته است و امیدواریم با اکوسیستمی که تشکیل خواهد شد، از ظرفیت دانشگاهها استفاده شود.
وی با بیان اینکه خدمت در عرصه محیط زیست یک کار عبادی است، تاکید کرد: دانشگاههای استان آماده همکاری با سازمان با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان جهت احیای دریاچه ارومیه و رفع سایر مشکلات زیست محیطی هستند و امیدواریم اتفاقات خوبی در این حوزه رقم بخورد.
بیش از ۹۵ درصد سطح حدود ۶ هزار کیلومتر مربعی دریاچه ارومیه خشک شده و این در حالی است که دولت سیزدهم برای احیای آن تلاش میکند؛ خشکی دریاچه ارومیه که میزان آب آن در اواسط دهه ۱۳۷۵ به ۱۴ میلیارد مترمکعب می رسید، از اوایل دهه ۱۳۸۰ آغاز و با تداوم خشکسالی ها، احداث بیش از ۷۰ سد در حوضه آبریز، توسعه باغات و برداشت بیش از حدمجاز آب های زیرزمینی تشدید شد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم، ستاد احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد که اجرای بندهای آن در راستای احیای دریاچه ارومیه تا سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه داشت، اما آنطور که باید موفق نبود.
حال کارشناسان درباره تهدید طوفان های نمکی دریاچه ارومیه برای زندگی ۱۵ میلیون نفر از اجتماعات پیرامونی آن هشدار می دهند، البته بر طبق نظر آنان خوشبختانه بلورهای نمکی سطح دریاچه هنوز نشکسته اند و اقدامات حفاظتی دقیق و فراگیر می تواند از بروز هر گونه طوفان نمکی در منطقه جلوگیری کند.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایرنا