سخنگوی صنعت آب کشور:
350 میلیون متر مکعب بر اثر سیل اخیر آب در سدها ذخیره شد
نصر: سخنگوی صنعت آب کشور گفت: سیلابهای مردادماه در مجموع ۷ میلیارد مترمکعب آب تولید کرد که از این رقم، ۳۵۰ میلیون مترمکعب در سدها ذخیره شد و ۲۲۰ میلیون مترمکعب توسط تغذیه مصنوعی، در راستای احیای منابع آبی زیرزمینی هدایت شد.
به گزارش نصر، فیروز قاسم زاده سخنگوی صنعت آب اظهار داشت: در بارشهای مردادماه، بالغ بر 7 میلیارد مترمکعب آب تولید شده که این مقدار آبِ تولید شده، یا بهصورت روانآب جریان یافته و یا به منابع زیرزمینی نفوذ میکند.
وی افزود: در سیل اخیر، بخشی از روانآب ایجاد شده در پشت سدهای ایران آرام گرفت؛ بخشی در نوار جنوبی به دریا ریخت؛ بخشی وارد منابع آب زیرزمینی شد و بخشی نیز به دشتها و تالابها سرازیر شد.
تغذیه مصنوعی 220 میلیون متر مکعبی منابع آب زیرزمینی در سیل های اخیر
قاسمزاده با بیان اینکه "مجموع حجم آبی که در سیلابهای مردادماه در مخازن سدهای کشور ذخیره شد، 350 میلیون مترمکعب بود"، گفت: با دستور وزیر نیرو برای حداکثر بهرهمندی از روانآبهای تولید شده، در طرحهای تغذیه مصنوعی که در استانهای مختلف توسط همکاران ما اجرایی شده، حدود 220 میلیون مترمکعب آب در تغذیههای مصنوعی وارد منابع زیرزمینی شد.
وی افزود: تالابهایی مثل دریاچه نمک، حوض سلطان، جازموریان، گاوخونی، طشک، بختگان و شادگان حجمی از آب را دریافت کردند که بر اساس برآوردهای اولیه حدود 400 میلیون مترمکعب آب هم وارد تالابها شده است.
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: بعد از کسر حجمی از آب که وارد دریاها، تالابها، مخازن سدها و تغذیه مصنوعی شده، انتظار این است که مابقی این رقم تا 7 میلیارد مترمکعب، نفوذ در زمین رخ دهد که در نهایت وارد منابع زیرزمینی آب شود؛ البته باید توجه داشت که فاصله نفوذ آب از سطح زمین تا پیوستن آن به منابع زیرزمینی یک بازه چندماهه است.
چرا از سیلابهای 7 میلیارد مترمکعبی، بیشتر از 350 میلیون در سدها ذخیره نشد؟
قاسمزاده در پاسخ به چرایی فاصله زیاد ذخیرهسازی 350 میلیون مترمکعبی آب در سدها و آورد 7 میلیارد مترمکعبی سیلابهای اخیر، گفت: برای ساخت سد باید بر اساس مطالعات، منابع آبی که مطمئن هست و سالانه تجدید میشود را در اختیار داشته باشیم؛ نقاطی هم وجود دارد که سدهایی را برای کنترل سیلاب احداث میکنیم، اما قرار نیست در تمامی نقاطی که خشک هستند و سیلابهایی با دورههای بازگشت مثلاً 50 یا 100 ساله داریم، سد بسازیم.
وی ادامه داد: این سامانه از جنوب شرق شروع شد و قاعدتاً انتظار این بود که در همان نوار جنوبی فعال بماند، اما فارغ از اتفاقات تلخی که ناشی از سیلابها در سطح کشور شاهد بودیم، نفوذ خوبی در سطح کشور داشت؛ بارندگیهای خوبی اتفاق افتاد و حتی مسیلهایی داشتیم که شاید 50 سال آب به آنها وارد نشده بود که در بارشهای اخیر شاهد جریان یافتن آب در این مسیلها بودیم.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: این بارندگیها بدین صورت بود که در یک مکان بسیار کوچک و در زمان بسیار کم، بارشهای بسیار شدیدی اتفاق میافتاد؛ از این رو سهم روانآب تولیدی این بارشها بسیار زیاد بود؛ اما متأسفانه این سامانه از رشتهکوه البرز نتوانست به دامنههای شمالی نفوذ کند و همچنین از رشتهکوه زاگرس نیز توانست به دامنههای غربی نفوذ کند.
وی افزود: در استان خوزستان نزدیک به 24 میلیارد مترمکعب حجم سد داریم و در کل کشور این رقم کمی بیش از 50 میلیارد مترمکعب است؛ یعنی نزدیک به نیمی از ظرفیت مخازن سدهای کشور در استان خوزستان است و وقتی این سامانه نتوانست به دامنههای غربی رشتهکوه زاگرس نفوذ کند، قاعدتاً آبی هم در آنجا به مخازن سدهای ما وارد نشد.
افزایش 350 میلیون مترمکعبی ذخایر آب در نقاطی با تنش آبی بالا
قاسمزاده با بیان اینکه "در سیلاب سال 98 بالغ بر 22 میلیارد مترمکعب آب فقط در سدهای خوزستان ذخیره شد"، گفت: الآن صحبت از ذخیرهسازی 350 میلیون مترمکعب آب در کل سدهای کشور است که از جنوب رشتهکوه البرز در فلات مرکزی و جنوب کشور و شرق رشتهکوه زاگرس قرار دارند.
وی ادامه داد: ما در شرق کشور و فلات مرکزی تعداد زیادی سد نداریم که بگوییم سدهایی بودند و آب وارد آنها نشد، اصلیترین سدهای کشور در غرب رشتهکوه زاگرس و شمال رشتهکوه البرز است که این سامانه بارشی به آن نقاط ورود نکرده بود، فقط در روزهای اخیر بود که توانست در شرق و جنوب خوزستان بارشهایی ایجاد کند که از این محل، 40 میلیون مترمکعب آب وارد سدهای خوزستان شد.
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: در 10 روز ابتدایی مردادماه، 350 میلیون مترمکعب آب وارد سدهایی شده که بیشتر در نقاط جمعیتی با تنش آبی بالا هستند که ذخیرهسازی این میزان آب به داد مردم در فلات مرکزی رسیده است؛ در حالی که هیچ انتظاری نداشتیم در مردادماه، سدهای ما ورودی قابل توجهی داشته باشند.
سیلابهای اخیر نشاندهنده رفع ضرورت صرفهجویی و مدیریت مصرف آب نیست
وی افزود: این میزان افزایش ذخیره آب سدها میتواند کمک مؤثری به کاهش تنشهای آبی در فلات مرکزی کشور باشد، اما ضروری است که مردم همواره در مدیریت بهینه مصرف آب توجه لازم را داشته و با صرفهجویی در مصرف آب، یاریرسان پایداری تأمین آب باشند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: اگرچه افزایش ذخایر آبی سدها در سیلاب اخیر میتواند در مدیریت تنشهای آبی و تأمین پایدار آب مؤثر باشد، اما این مسئله به هیچ وجه نشاندهنده رفع ضرورت توجه به صرفهجویی و مدیریت مصرف آب توسط مردم نیست.
قاسمزاده در خصوص آخرین وضعیت منابع آبی سدهای کشور گفت: از ابتدای سال آبی جاری تا امروز، 29.5 میلیارد مترمکعب ورودی آب به مخازن سدها را داشتهایم که این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، 5 درصد رشد داشته است.
ذخیره 23 میلیارد متر مکعبی آب در سدهای کشور
وی ادامه داد: با وجود ذخیره 22.7 میلیارد مترمکعبی آب در سدهای کشور، درحال حاضر حدود 46 درصد ظرفیت مخازن سدها پُر و 54 درصد این ظرفیت خالی است؛ که مقایسه میزان ذخیره فعلی، نسبت به زمان مشابه سال قبل، نشاندهنده 2 درصد کاهش است.
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: در بخش مصارف از محل سدها، 26 میلیارد مترمکعب آب امسال مصرف داشتهایم که نسبت به زمان مشابه سال قبل، 19 درصد کاهش داشته است؛ یعنی با توجه به کاهش 20 درصدی مصرف آب سدها، هیچگونه تنشی در تأمین آب نداشتهایم و حتی از سدها در تولید انرژی برقآبی هم استفاده شده و این نشان از مدیریت خوب مجموعه وزارت نیرو در سال جاری دارد.
انتهای پیام/
پایگاه خبری و اطلاع رسانی رکنا