خبر/
یافته های جهانی باکتریایی دانشمندان تبریزی
نصر: دانشمندان و محققان مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی و دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز به یافته های جدیدی در علوم باکتریایی دست یافته اند که برای نخستین بار در جهان به نام آذربایجان و تبریز ثبت و ضبط شده است.
به گزارش نصر، محققان مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی تبریز از سال ۱۳۹۵ با اخذ موافقت اصولی فعالیت های خود را آغاز کرده اند اما فعالیت های مطالعاتی در زمینه تاکسونومی را از حدود ۱۶ سال قبل در دانشکده داروسازی آغاز کرده اند و تاکنون نیز به موفقیت های بسیار چشم گیر و مهمی در عرصه علوم باکتری شناسی دست یافته اند که مطالعه، شناسایی و معرفی تعداد یازده کلاس باکتریایی جدید در حد گونه، جنس و فامیلی از جمله این موفقیت ها به شمار می رود.
طی سال های گذشته مطالعات بسیاری در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها با استفاده از روش های سلولی و مولکولی و شخص محور صورت گرفته و پیشرفت های چشمگیری در این زمینه حاصل شده است و امروزه درمان های هدفمند مبتنی بر همین روش ها در حوزه های مختلف به کار گرفته می شود.
مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با بنیه علمی قوی و کارآمد و اجرای پروژه های تحقیقاتی بنیادی و کاربردی، در انجام رسالت علمی خود گام های بسیار مهم و تاثیرگذاری بر داشته است و در توسعه مرزهای دانش و ارتقای سلامت با نگاه بر توانمندسازی و تربیت نیروهای متخصص مربوطه ماموریت های خود را انجام داده است.
تهیه دستگاه های مورد نیاز مرکز، جذب نیروهای پژوهشی، تامین فضای فیزیکی مرکز، افزایش بودجه از جمله نیازهای جدی و درخواست های ضروری این مرکز جهت ارتقا، کمیت و کیفیت مقالات، جلب حمایت همکاران از دانشگاه های دیگر، انتشار مقاله با همکاری های بین المللی و تولید محصولات دانش بنیان و انجام طرح های فنآورانه در زمینه های پژوهشی است که از اهداف مهم مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی نبریز است.
رییس مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دست یابی به موفقیت های اخیر مرکز را در سایه همت، پشتکار، علاقه و فعالیت شبانه روزی محققان، دانشجویان و استادان این مجموعه دانست و گفت: از اینکه در کنار این جمع صمیمی و علاقمند طی سال های گذشته و اخیر تحصیل و تدریس کرده ام بسیار خرسندم ، چون دانشکده داروسازی تبریز از جمله مراکز بسیار مهم با توان علمی و فضای اخلاقی بالا در کشور به شمار می رود.
محمدسعید حجازی در زمینه تاکسونومی باکتری ها اضافه کرد: بر اساس تلاش دانشجویان، اساتید و همکاران و نیز همکاری با سایر مراکز ملی و بین المللی تاکنون تعداد ۱۱ کلاس باکتریایی جدید در حد گونه، جنس و یک مورد نیز فامیلی توسط محققان مرکز شناسایی، معرفی و به نام ایران و آذربایجان در سایت های معتبر جهانی ثبت شده است.
وی آخرین یافته های دانشمندان مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی تبریز را مربوط به معرفی گونه جدید باکتری از جنس "شووانلا " بیان کرد که مراحل مختلف مطالعاتی آن از حدود ۱۴ سال قبل با جداسازی از تالاب قوری گل تبریز آغاز شده بود.
حجازی با اشاره به توانایی های این باکتری جدید، اظهار داشت: این باکتری توانایی احیا و حذف برخی آلاینده ها از جمله کاتیون ها (ترکیب یونی برخی از فلزات) همچون اورانیوم را از محیط داشته و نقش بسیار مهم در احیای اورانیوم دارد.
حجازی درباره کاربرد گونه های جدید کشف شده باکتری توسط دانشمندان آذربایجانی، گفت: خواص ضد باکتریال در این باکتری ها مشاهده شده است که نیاز به مطالعات بیشتر دارد و علاوه بر آن، خواص تصفیه آلاینده ها از محیط که بتواند ترکیبات آلی را بشکند و فلزات سنگین را از محیط زیست جمع کند، از جمله ویژگی های بارز گونه های جدید می باشد.
وی با تاکید بر اینکه توسعه فعالیت های مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی از اهداف میان مدت و بلندمدت مرکز است که باید مورد حمایت مدیران و مسئولان ملی و استانی قرار بگیرد، توانمندی های پژوهشگران و دانشمندان آذربایجانی را بسیار وسیع خواند و اظهار داشت: با قاطعیت اعلام می کنم که فعالان این مرکز افراد متخصص، متعهد و دلسوزی هستند که برای اعتلای علمی ایران زمین تلاش شبانه روزی می کنند که این فعالیت ها باید مورد حمایت مادی و معنوی قرار بگیرد.
رییس انجمن علمی پزشکی مولکولی ایران، از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست کرد تا با استفاده از توانایی های خود و بهره مندی از اهرم های قانونی، نسبت به رفع کمبودهای مرکز که جدی هستند و نیز توسعه فعالیت های این مرکز وارد عمل شوند، چراکه توجه به این بخش می تواند درجات علمی و تحقیقاتی ایران در عرصه های جهنی را ارتقا دهد.
حجازی حوزه آموزش و پژوهش را نیازمند حمایت دولت و مجلس شورای اسلامی دانست و یادآور شد: کمبودهای مالی یکی از چالش های مهم مراکز علمی و تحقیقاتی کشور است که امیدواریم دولت سیزدهم که اهمیت به علم و پژوهش را یکی از شعارهای خود قرار داده است، با جدیت و حساسیت بیشتر در این حوزه ورود پیدا کند.
وی، مطالعات سلولی و مولکولی ذخایر ژنتیکی بومی کشور و همچنین حذف و کنترل آلودگی های نوپدید از محیط را از جمله اولویت های پژوهشی مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی و دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز بیان و اضافه کرد: مکانیسم سلولی مولکولی اثربخشی فرآوردههای دارویی و ترکیبات بیولوژیک و ایمونولوژیک، همچنین مطالعات سلولی و مولکولی به منظور تشخیص زودهنگام، بررسی مکانیسم های بیماری زائی و درمان بیماری ها از جمله سرطانهای شایع، بیماری های قلبی و عروقی، اختلالات عصبی از دیگر اهداف مهم مرکز است.
رییس مرکز تحقیقات پزشکی مولکولی و استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه تمامی طرح های پژوهشی این مرکز به صورت تیمی اجرا می شود، از وحیده طرح ریز، سهیلا منتظر صاحب، سپیده زنونی، مهندس هاله فروهنده در قالب گروه اول و الناز مهدی زاده، حمیدرضا حیدری سورشجانی، توحید قاسم نژاد و وحید حسینی به خاطر مشارکت در یافته های جدید مرکز قدردانی کرد.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایرنا