معاون سازمان انرژی اتمی خبرداد؛
تنظیم سند توسعه سامانههای پرتودهی کشاورزی در کشور/ علت برگشت خوردن محصولات کشاورزی ایران
نصر: معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به تنظیم «سند توسعه سامانههای پرتودهی کشاورزی در کشور» گفت: ما در این سند میزان تولید محصولات کشاورزی و همچنین تولید محصولات راهبردی را آمایش و ۱۲ نقطه اولویتدار را استخراج کردیم که آذربایجان شرقی یکی از این ۱۲ نقطه است.
به گزارش نصر، سید پژمان شیرمردی صبح امروز در همایش توسعه کاربرد پرتودهی در صنایع غذایی و کشاورزی اظهار کرد: امروز اگر اورانیومی وجود نداشته باشد، حدود ۱۰ درصد از برق کل دنیا نیز وجود نخواهد داشت.
معاون سازمان انرژی اتمی ایران ادامه داد: ما امروز در محصولات کشاورزی و صنایع غذایی حدود ۲۵ درصد ضایعات داریم که پرتو دهی میتواند این ضایعات را پنج تا۱۰ درصد کاهش دهد.
وی همچنین گفت: یکی از مهمترین معضلات ما بحث نگهداشت محصولات صادراتی استراتژیک است که بهعنوان مثال ۹۰ درصد پسته صادراتی از کشورهای اروپایی برگشت میخورد درحالیکه اگر ما بتوانیم بحث پرتودهی را اجرا کنیم، این محصول که یک شناسنامه برای کشور است، صادر میشود و یا در بحث زعفران اگر بهدرستی بتوانیم فرآوری را انجام و به آخرین حلقه زنجیره تولید رسیدگی کنیم، قطعا زعفران تولید شده نیز مرغوبیت بیشتری خواهد داشت.
شیرمردی در پاسخ به شبهاتی که درخصوص تأثیرات منفی پرتودهی بر روی مواد غذایی مطرح میشود، خاطرنشان کرد: پرتودهی بر روی عوامل ماکرونوترینت و ویتامینها تاثیر بسیار ناچیزی دارد درحالیکه اگر یک محصول مواد غذایی را بدون پرتودهی نگه داریم بهطور طبیعی میزان ویتامینهای آن کاهش پیدا میکند.
وی افزود: بعضی افراد نیز شبهه تاثیر پرتودهی بر روی بو و مزه محصولات را مطرح میکنند درحالیکه ما برای پرتودهی دز و میزان بهینهای را در نظر میگیریم و زمانیکه قصد پرتودهی محصولات غذایی و کشاورزی را داریم، چند خاصیت از جمله نگهداشت و ارگانیکی را بررسی کرده و مطمئن میشویم که بو، رنگ و مزهی مواد غذایی تغییر نمیکند.
شیرمردی با اظهار تاسف از افرادی که سعی در ایجاد شبهه در بحث پرتودهی میکنند، گفت: این تکنولوژی از دههی ۱۹۵۰ در دنیا در حال اجراست و حتی فضانوردان آمریکایی از غذاهای پرتودهی شده استفاده میکنند؛ مگر امکان دارد در جامعهای که ادعای سردمداری اقتصادی جهان را میشود، امنیت جانی دانشمندان اهمیت نداشته باشد؟ آیا مدتزمان ۷۰ سال برای بررسی اینموضوع کافی نیست؟ ما باید وظیفهی خود را در خصوص بیان ظرفیتهای حوزهی پرتودهی که عامل اصلی برای کاهش مواد نگهدارندهی شیمیایی که بهعنوان یکی از ریز فاکتورهای سرطانزا شناخته میشود، انجام دهیم.
وی با اشاره به تنظیم «سند توسعه سامانههای پرتودهی کشاورزی در کشور» یادآور شد: ما در این سند میزان تولید محصولات کشاورزی و همچنین تولید محصولات راهبردی را آمایش و ۱۲ نقطه اولویتدار را استخراج کردیم که آذربایجان شرقی یکی از این ۱۲ نقطه است؛ چراکه این استان ظرفیت بالایی در تولید محصولات کشاورزی، پروتئینی، باغی و زراعی و همسایگی با استانهای غربی و همسایگی با کشورهای مجاور را دارد و آذربایجان شرقی امتیاز بالایی در این سند به خود اختصاص دادهاست.
معاون سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: براساس آمارهای منتشرشده کشورهای آمریکا، چین، هندوستان و روسیه بزرگترین سامانههای پرتودهی مواد غذایی در جهان را در اختیار دارند و ما باید برای حمایت از افرادی که میخواهند در این عرصه سرمایهگذاری کنند، اقداماتی را انجام دهیم؛ چراکه طبیعی است فردی که در بحث پرتودهی سرمایهگذاری میکند باید محصولش را با قیمت متفاوتتر عرضه کند و بدینجهت افرادی که در این موضوع سرمایهگذاری میکنند باید از سوی مجلس و دولت حمایت شوند.
انتهای پیام/
خبرگزاری فارس