سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌ پارس آباد؛

قلعه شهر باستانی اولتان پارس‌آباد مغان به پایگاه ملی تبدیل می‌شود

1398/08/21 - 11:33 - کد خبر: 6262 نسخه چاپی

نصر: سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌های پارس‌آباد و اصلاندوز با بیان اینکه حریم قلعه شهر باستانی ورثان "اولتان" در شورای حریم کشور به تصویب رسیده، از تبدیل این قلعه به پایگاه ملی خبر داد.

به گزارش نصر به نقل از ایرنا، علیرضا ارژنگی امروز به خبرنگار گفت: پایگاه ملی می‌تواند فرصتی جهت صیانت هرچه بیشتر ، جذب اعتبار و ساماندهی یک اثر تاریخی را فراهم سازد و با تخصیص اعتبارات لازم و ویژه این منطقه را می‌توان به یکی از به قطب‌های گردشگری شمال غرب کشور تبدیل کرد.

وی همچنین به مطالعه جامع منطقه نمونه گردشگری دریاچه شهرک شهید غفاری مغان و مجموعه آن ( شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان) و مطالعه منطقه نمونه گردشگری تالاب تپراق کندی اشاره کرد و افزود: اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل آماده اجرای پروژه‌های توسعه محور در این منطقه دارای ظرفیت بالای گردشگری بوده و از محل صندوق توسعه ملی  ۱۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به سرمایه‌گذاران اختصاص یافته است.

 سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان‌های پارس‌آباد و اصلاندوز تشریح کرد: این پروژه در سال ۸۹ کلنگ‌زنی و تاکنون حدود ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امسال نیز چهار میلیارد ریال برای ادامه عملیات ساختمانی آن تخصیص یافته تا امسال تکمیل و به بهره‌برداری برسد.

ارژنگی همچنین با اشاره به ثبت جهانی ورنی مغان گفت: در راستای رونق تولید بخش صنایع دستی چهار میلیارد ریال اعتبار شهرستانی و چهار میلیارد ریال اعتبار استانی درخواست شده تا ساختمان نیمه‌کاره نمایشگاه (بازارچه)  صنایع دستی در شهرستان مرزی پارس‌آباد مغان تکمیل شود

قلعه اولتان شهری باستانی متعلق به دوران ساسانی است. این محوطه در روستای بزرگی در ۱۵ کیلومتری جنوب غرب پارس‌آباد مغان قرار دارد و ارگ اولتان در ۵۰۰ متری این روستا و در کنار رود ارس واقع شده است.

قلعه اولتان در دوره اشکانی ساخته شده و بانیان نخستین آن اشکانیان بوده‌اند اما شکوفایی آن در دوران ساسانی و اوایل دوران اسلامی بوده و به واسطه استحکام و موقعیت مناسبی که داشته تا قرن دوازدهم هجری از آن استفاده شده است.

این دژ در مساحت ۳۲۰ هزار متر مربع بنا شده‌ و با ترکیب بجا مانده از آن یک دژ نظامی را تداعی می‌کند و با توجه به اظهارات کارشناسان هنوز قسمت اعظم ساختمان‌های قلعه در زیر خاک مدفون است.

قلعه باستانی اولتان از نظر ظاهری شبیه به ساختمان یک قلعه نظامی است اما بخشی از آن در سالیان گذشته بر اثر پیشروی رود ارس تخریب شده و بازسازی و نوسازی آن تاکنون به صورت مطلوب انجام نگرفته است.

کاوش در این قلعه در چند مرحله صورت گرفته و  باستان‌شناسان در کاوش این قلعه با مجموعه منسجم معماری متعلق به دوره‌های مختلف اشکانی تا اسلامی مواجه شده‌اند، بیشتر آثار یافت شده در این اثر باستانی به دوره قرن سوم و چهارم هجری و ادامه معماری دوره ساسانی تعلق دارد ، آثار متعددی از قبیل تنور، اطاق‌های متعدد، بخاری و چهار طبقه طاقچه که با استفاده از اندود گچ تزیین شده در فضاهای معماری قلعه کشف شده‌ است.

سفال‌های بی‌نظیر و متنوع دوره‌های مختلف اسلامی قلعه اولتان درخور توجه و شایان اهمیت است، در درون محوطه قلعه نیز تپه‌هایی وجود دارد که واحدهای کوچک ساختمانی بوده و ساختمان‌های عمده و اصلی در ضلع شرقی قرار داشته  که به علت تغییر مسیر رودخانه ارس قسمتی از آن از بین رفته است.

اولتان قالاسی باتوجه به وسعت ۵۰ هکتاری خود یک قلعه شهر به شمار می‌رود که فضاهای مسکونی داخل قلعه و فضاهای صنعتی از قبیل کارگاه‌های مختلف فلزگری ، شیشه‌گری و سفال‌گری دربیرون از قلعه بوده‌ است.

دور تا دور شهر خندقی ۱۵ متری ساخته شده بود تا قلعه را از گزنددشمنان در امان نگه‌دارد، این خندق  به وسیله دو کانال آبی که از رود ارس کنده شده بود پر از آب می‌ماند.

انتهای پیام/

قلعه شهر باستانی اولتان پارس‌آباد مغان به پایگاه ملی تبدیل می‌شود نصر


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار