رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی:
استفاده از تجارب کشاورزان بومی در قالب طرح مردم بنیان/ ایجاد مراکز خدمات کشاورزی در دهستان های استان
نصر: رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی به اجرای طرح توليد و اشتغال مردم بنيان (تام) اشاره کرد و گفت: در این طرح از تجارب کشاورزان بومی استان غافل نمی مانیم و برای انتقال این تجربه به نسل بعدی تلاش می کنیم.
به گزارش نصر، شهرام شفیعی در نشست خبری صبح امروز ۴ اسفند ۱۴۰۰ ضمن گرامیداشت زادروز دانشمند بزرگ ایرانی خواجه نصیرالدین طوسی، گفت: سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی هر سال مراسم ویژه ای به مناسبت این روز برگزار می کند اما در سال های اخیر به دلیل شیوع کرونا ممکن نشد، از این رو نشست خبری سازمان را همزمان با این روز مبارک، برگزار کردیم.
وی با اشاره به رویکرد سال ۱۴۰۰ سازمان، فرصت های کلان این نهاد و خدماتی که به تولیدکنندگان و مهندسان ارائه می شود، افزود: اکنون در دوره پنجم شورای سازمان هستیم، این سازمان به صورت شورای ۱۱ نفره مدیریت می شود، اعضای این شورا از ۴ نفر به صورت انتصابی از سازمان جهاد دانشگاه تبریز و اداره کل محیط زیست استان و ۷ نفر انتخابی که هر چهار سال انتخاب می شود، تشکیل شده است.
وی ادامه داد: ۱۴ هزار و هفتصد نفر در گرایش های مختلف و ۶۰۰ نفر حقوقی در قالب شرکت ها و مراکز خدمات کشاورزی غیر دولتی، عضو سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان هستند.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۹ ساماندهی اعضا در قالب مراکز خدماتی غیر دولتی صورت گرفته است، افزود: هدف از این رویکرد پوشش ۱۴۰ دهستان است و تا کنون طبق سیاست ها در سطح کلان ۱۰۱ مرکز خدمات کشاورزی غیر دولتی مجوز صادر شده است و فعالیت های خود را در قالب تصدی گری و خوداتکایی و... پیش می برند.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان اضافه کرد: لازمه استقرار این مراکز و اخذ مجوز آنها، داشتن رتبه و پروانه اشتغال از این سازمان است، مراکز با این پروانه می توانند در عرصه های تولیدی مجاز و قانونمند شوند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به ظرفیت های قانونی موجود و وظایف اين سازمان امکان ساماندهی دانش آموختگان کشاورزی و منابع طبیعی در مراکز خدمات کشاورزی غیر دولتی، شرکت های تحصصی، کلینیک های گیاه پزشکی، داروخانه های گیاهپزشکی، مسئولین فنی و.... وجود دارد.
وی با اشاره به عدم اجرای ماده 23 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی در ارتباط با حذف 20 واحد دروس غیر تخصصی و اجرای عملیات کشاورزی شش ماهه گفت: اجرایی شدن اين ماده قانوني و ورود دانش آموختگان به بازار کار از دغدغه های اصلی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی مي باشد.
شفیعی با بیان اینکه این سازمان یک مجموعه دانشی و فنی است، گفت: برای استفاده از فناوری های جدید با مرکز رشد و فناوری ارتباط ایجاد کردیم و ایجاد تیمی با عنوان مرکز انتقال فناوری های جدید تلاش کردیم از فناوری شرکت های دانش بنیان استفاده کنیم،
علاوه بر این موضوع تعدادی مجوز برای دانشگاه های استان صادر شد تا پشتیبان علمی و فنی مراکز خدمات کشاورزی در دهستان باشند.
وی در خصوص بحث اشتغالزایی در این رشته، افزود: اشتغال دانش آموختگان این رشته بر پایه مهارت آنها است، اگر مهندسی مهارت های لازم را داشته باشد قطعا بیکار نمی ماند اما متاسفانه فارغ تحصیلان این رشته وارد بحث اموزش و کسب مهارت های عملی و تجربی نمی شوند.
شفیعی با اشاره به قانون انتقال و اشاعه دانش در مراکز خدماتی کشاورزی، ادامه داد: متاسفانه یک قشر خاصی از تولیدکنندگان از فناوری های نو استفاده میکنند، اما تلاش می کنیم به این قضیه عمومیت دهیم، چرا که تسهیل گری سیاست های بخش کشاورزی و توسعه روستایی و ارائه بهتر و بیشتر خدمات از جمله فعالیت های سازمان است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان با بیان اینکه، تولیدکنندگان بخش کشاورزی عموما قشر کم درآمد هستند و در اراضی خرد امکان اجرای مسائل فنی و مهندسی نیست، ادامه داد: امکان استفاده از فناوری نو و متخصصان در زمین های کوچک ممکن نیست چرا که توان فنی و مهندسی معمولا در هکتار های بزرک کاربرد دارد.
وی با اشاره به اینکه مراکز خدمات کشاورزی برای برای چابک سازی بدنه دولت ایجاد شده اند، افزود: فعالیت این مراکز با ابلاغیه وزارت مقدور شده است و
فرهنگ سازی می کنیم تا تولیدکنندگان به این مراکز مراجعه کنندگان، هزینه ها نیز بر اساس تعرفه های وزیر مشخص می شود.
وی در ادامه به صدور پروانه گاوداری، شیلات، مرغ داری، گلخانه ها، دامداری های کوچک روستایی اشاره کرد و گفت: در نه ماهه سال جاری ۱۴ میلیون و ۷۰۰ هزار قطعه پروانه طیور و مرغ داری موافقت اصولی شد که رقم بالای آن نویدی برای استان است، همچنین برای تولیدات گلخانه ای ۱۷ هکتار پروانه تاسیس صادر و با ۳۲ فقره پروانه بهره برداری به مساحت ۶۴ هکتار موافقت شده است.
وی همچنین به صدور پروانه های داروخانه گیاه پزشکی، ازمایشگاه تجزیه آب و خاک و تغذیه دام، پرورش قارچ خوراکی اشاره کرد و گفت: صدور تمام مجوز های تولید به ایت سازمان انتقال یافته است و صفر تا صد این کار توسط مراکز خدمات کشاورزی انجام می گیرد که زیر نظر سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان است.
وی در خصوص قراداد های سهم بری دانش از تولید سخن گفت و افزود: این قراردادها در مراکز خدمات کشاورزی امضا می شوند و ریالی از تولیدکنندگان دریافت نمیکند، فقط به افزایش محصول تولید کمک می کنند و در صورتی که محصول بیش از ۲ تن برداشت شود ۴۰ درصد سود محصول متعلق به مرکز و ۶۰ درصد آن به تولیدکننده اختصاص میابد.
شفیعی در بخش دیگر سخنان خود، به اجرای طرح توليد و اشتغال مردم بنيان (تام) اشاره کرد و گفت: در راستای رونق و توسعه کشاورزی و صنایع کوچک روستایی براي بهبود اشتغال، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با رويکردي متفاوت و جديد، طرح توليد و اشتغال مردم بنيان (تام) را با هدف بهره گیری از سرمایه های خرد مردم و ايجاد اشتغال مفيد و موثر بر اساس قابليت ها، توانمندي ها و ظرفيت هاي مناطق مختلف کشور، در دستور کار قرار داده است.
وی افزود: در طرح مردم بنیان از تجارب کشاورزان بومی استان غافل نمی مانیم و برای انتقال این تجربه به نسل بعدی تلاش می کنیم، چرا که این عزیزان با تجارب و دانش، مهارت را به دست اورده اند و نمونه هایی از کشاورزان موفق داریم که با جایگزین راهکارهای تجربی، مشکلات محصول و تولید خود را حل کرده اند.
انتهای پیام/
گلناز پورنامی