اقدامات اقتصادی هیئت ایرانی در سفر به قطر؛
از توافق برای ساخت مرکز تجاری تا اتصال شبکه برق بین دو کشور
نصر: در جریان سفر رئیس جمهور و هئیت همراه به قطر، ۱۴ سند همکاری به امضا رسید که ۶ سند مربوط به مسائل اقتصادی است.
به گزارش نصر، رئیس جمهور به همراه وزرای امور خارجه، صمت (صنعت، معدن، تجارت)، نیرو، نفت و راه و شهرسازی از روز دوم اسفند، با هدف گسترش همکاریهای سیاسی و اقتصادی، به ویژه در حوزه انرژی به قطر سفر کردند؛ سفری که امضای چند سند همکاری و تفاهمنامه را میان ایران و کشورهای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز در پی داشت.
توافقنامههای حوزه حمل و نقل
رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در جریان این سفر، بازدیدهایی را از بنادر تجاری و فرودگاههای قطر و مذاکرهای با وزیر حمل و نقل این کشور با هدف توسعه زمینههای همکاری فعالان اقتصادی و افزایش صادرات به قطر داشت.
راه اندازی خطوط منظم کشتیرانی بین بنادر دو کشور، استفاده بیشتر خطوط هوایی تجاری قطر از آسمان ایران، انجام تحقیقات برای احداث یک زیرگذر بین دو کشور ایران و قطر و همچنین، استفاده از ظرفیتهای ایران در بازه زمانی جام جهانی فوتبال نیز از موضوعاتی بود که وزیر راه و شهرسازی آنها را پیگیری کرد و در نهایت منجر به امضای ۴ توافقنامه با این کشور همسایه شد.
به گفته مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، یک توافقنامه در بخش هوایی، یک مورد بخش دریایی و یک مورد در حوزه بندری است.
با توجه به نزدیکی جام جهانی فوتبال، یکی از موضوعات مهم که در این دیدارها مورد مذاکره قرار گرفت، راه اندازی خدمت کارگو و حمل هوایی بار به قطر بود و مقرر شد طی هفتههای آتی با توافقات صورت گرفته اولین پرواز کارگو آغاز شود.
تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر نیز پیراهن شماره ۲۲ تیم ملی این کشور را به سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور کشورمان اهدا کرد.
یجاد مرکز تجاری و کمیته مشترک بازرگانی
سیدرضا فاطمی امین وزیر صمت نیز، در دیدار با وزیر صنعت و تجارت قطر به رایزنی برای توسعه همکاریهای تجاری با این کشور عربی پرداخت.
ایجاد مرکز تجاری ایران در این کشور که از سوی رئیس جمهور در دیدار با خالد بن خلیفه بن عبدالعزیز آل ثانی نخست وزیر قطر پیشنهاد داده شد، در دیدار وزرای صنعت دو کشور به منظور مدیریت و پیگیری مسائل و مشکلات تجار و برنامه ریزی برای ارتباط صحیح تاجران برتر ایران و قطر، مورد توافق قرار گرفت.
هیئت سرمایه گذاری طرف قطری، طی ماههای آینده به منظور بازدید از برخی پروژههای صنعتی و دانش بنیان، به ایران سفر خواهد کرد و وزارت صمت ایران نیز، مسئول پیگیری استفاده از ظرفیت ایران به عنوان پل ارتباطی میان کشورهای حاشیه خزر و روسیه، هند و کشورهای آفریقایی با قطر شد.
با رایزنیهای وزیر صمت، اسناد همکاری مشترک در زمینههای استاندارد و گمرک و موافقتنامههای لازم برای ایجاد پایانه مشترک صادراتی نیز با مسئولان قطری به امضا رسید.
اتصال شبکه برق ایران و قطر با امضای وزیر نیرو
علیاکبر محرابیان وزیر نیرو نیز در این سفر، دیدارهایی با مقامات انرژی کشورهای حاضر در مجمع جیئیسیاف داشت؛ امضای اسنادی در خصوص اتصال شبکههای برق ایران و قطر از جمله اقدامات انجام گرفته در این سفر بود.
وزیر نیرو همچنین، به عنوان رئیس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و قطر، ۱۳ سند دیگر را هم در حضور رئیس جمهور و امیر قطر امضا کرد.
به گفته محرابیان، از این میان، ۴ سند اول در حوزه سیاسی و همکاریهای دیپلماتیک و تسهیل در صدور ویزا، ۴ سند در حوزه علمی و آموزشی و فرهنگی و ۶ سند در حوزههای اقتصادی همچون فعالیتهای انرژی و برق، بندری، حمل و نقل دریایی و زمینی، همکاری در حوزه استاندارد و گردشگری و مناطق آزاد بوده است؛ اسنادی که با تاکید رئیس جمهور، اجرای آنها بلافاصله توسط دستگاههای مرتبط آغاز شده است.
پیگیری موضوعات مرتبط با صنایع نفت و گاز ایران
جواد اوجی وزیر نفت هم پیش از برگزاری ششمین اجلاس مجمع کشورهای صادر کننده گاز (جیئیسیاف)، دیدارهایی را با محمد حامل دبیرکل این مجمع و وزیران انرژی کشورهای الجزایر، ونزوئلا، قطر و نیجریه داشت.
پس از این گفتگوهای دو یا چند جانبه، همکاری در زمینههایی مانند سوآپ گاز، انتقال فناوری، دانش فنی، سرمایهگذاری در میدانهای نفت و گاز مورد بحث و بررسی قرار گرفت و اسناد و تفاهمهایی نیز آماده شد که در نهایت، در حضور رئیس جمهوری به امضا رسید.
اوجی در نشست فوقالعاده وزارتی پیش از برگزاری نشست نهایی نیز شرکت و بر «سیاستزدایی از همکاریهای بینالمللی و جهانی گاز» و «بازگشت به منطق اقتصادی و چندجانبهگرایی» تاکید کرد و قرارداد نوسازی و بازسازی پالایشگاههای گازی و نفتی کشور ونزوئلا و انتقال دانش فنی و تکنولوژی به این کشور نیز به امضای او پس از دیدار رئیس جمهور با فلیکس پلاسنسیا گونسالس وزیر امور خارجه ونزوئلا رسید.
اعضای مجمع کشورهای صادر کننده گاز، ۴۴ درصد از تولید گاز جهان، ۶٧ درصد از ذخایر گازی جهان، ۶۴ درصد از انتقال گاز با خط لوله و ۶۶ درصد از تجارت گاز طبیعی مایعشده را در اختیار دارند.
ایران به عنوان یکی از اعضای اصلی این مجمع، دارای دومین ذخایر گازی در جهان است؛ اما در حال حاضر، تنها کمتر از ۲ درصد سهم تجارت این حامل انرژی را داراست.
در جریان این سفر دو روزه، رئیس جمهور با فیلیبی نیوسی رئیس جمهور موزامبیک و کیت راولی نخست وزیر جمهوری ترینیداد و توباگو نیز در خصوص انتقال دانش فنی مرتبط با نفت و گاز و پتروشیمی به این کشور گفتوگو کرد.
رئیس جمهور همچنین در ششمین اجلاس مجمع کشورهای صادر کننده گاز، اعلام کرد که ایران برای تبدیل شدن به مسیر امن ترانزیت گاز اعلام آمادگی میکند.
علیرضا پیمانپاک رئیس سازمان توسعه تجارت گفته، تجارت ایران و قطر در حال حاضر رقم ناچیزی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰میلیون دلار است؛ اما ظرفیت افزایش به میزان یکمیلیارد دلار در سال آینده را دارد.
علی غوابش نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران و قطر هم گفت: محصولات کشاورزی، زعفران، پسته و فرش و همچنین شمس آهن کلینکر و مواد پتروشیمی از جمله کالاهای ایرانی هستند که تولیدشان در کشور با مزیت نسبی همراه است که این کالاها امکان رسیدن به افق یک میلیارد دلاری برای صادرات به این کشور را امکان پذیر می کند.
انتهای پیام/
باشگاه خبرنگاران جوان