خبر/

مطالبه معلولان؛ اجرای قوانین موجود به جای تصویب قانون جدید

1398/08/13 - 10:35 - کد خبر: 5541 نسخه چاپی

نصر: معلولان معتقدند با وجود مشکلات زیاد، قوانین حمایتی خوبی از قبیل «قانون جامع حمایت از معلولان» در کشور وجود دارد که با اجرای بی تنازل قوانین موجود، بخش اعظمی از مشکلات این قشر برطرف می شود و نیاز به تصویب قانون جدید نیست.

به گزارش نصر به نقل از ایرنا، حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار معلول در ایران زیر پوشش خدمات بهزیستی هستند که از این تعداد ۱۴ درصد ناشنوا یا کم شنوا، ۱۰ درصد نابینا یا کم بینا، ۴۲ درصد معلولیت جسمی حرکتی، ۲۰ درصد معلول ذهنی و ۵ تا ۶ درصد هم معلول روانی هستند.

معلولان فارغ از نوع معلولیت شان به دلیل ناتوانی جسمی شان و فراهم نبودن زیرساخت های موجود در جامعه، اغلب در کنج خانه ها مهجور می مانند و کسی صدای حق خواهی آنان را یا نمی شنود و یا کار بایسته ای برای برون رفت از مهجوریت و بی پناهی آنان انجام نمی گیرد؛ اگرچه درسال های اخیر با تصویب «قانون جامع حمایت از معلولان» در مجلس، گاهم های خوبی در این راستا برداشته شده و وضعیت آنان تا حدودی بهبود یافته، ولی تا رسیدن به وضع مناسب فاصله بسیاری وجود دارد که آن هم بیشتر به عدم اجرای قوانین موجود و یا اجرای ناقص قانون از جمله قانون استخدام ۵ درصد از معلولان در سازمان های دولتی برمی گردد.

مدیران انجمن های معلولان آذربایجان شرقی امروز یکشنبه در دیدار با مشاور رییس سازمان بهزیستی در امور معلولان، ضمن درخواست برای رفع  مشکلات عدیده شان، از جمله مناسب سازی فضاهای شهری و اداری برای عبور و مرور معلولان، حمایت از سازمان های غیردولتی معلولان و حذف قوانین دست و پاگیر برای ثبت "سازمان های مردم نهاد معلولان، توجه مسئولان به حل مشکلات شان را خوواستار شدند.

آنان با اشاره به وعده های مسوولان برای ارایه و تصویب طرح ها و لوایح قانونی حامی معلولان در مجلس و دولت اعلام کردند که نیازی به این کار نیست و تنها مطالبه شان، تعهد و تقید نهادهای مسوول به قوانین و مقررات موضوعه در باب حمایت از معلولان است، زیرا در این صورت بخش عمده ای از معضلات و مشکلات شان حل می شود.

 

۷۷ درصد بودجه اشتغال معلولان دست نخورده باقی مانده است

مشاور رئیس سازمان بهزیستی در امور معلولان با بیان اینکه امسال فقط ۲۳ درصد وام خود اشتغالی معلولان جذب شده است، گفت: ۷۷ درصد بودجه اشتغال معلولان به خاطر ترس از قطع شدن مستمری شان دست نخورده باقی مانده است.

علی همت محمود نژاد که خود از قشر معلول جامعه است با بیان اینکه بیایید به جای نق زدن، راهکار ارائه دهیم، اظهار کرد: اگر راهکار ارائه بدهیم، بیشتر به درد زندگی معلولان کشور می خورد.

وی با بیان اینکه بسیاری از مطالبات به حق معلولان را با مکاتبات پیگیری و محقق گرده ایم، افزود: طرح پلاک خودروی معلولان در ایران راه اندازی شده است تا معلولان بتوانند بدون پرداخت هزینه ای وارد طرح ترافیک شهر شوند، همچنین به تازگی کد جریمه پارک جایگاه معلولان در دفترچه پلیس قرار داده شد.

وی وام های خود اشتغالی معلولان را بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان اعلام کرد و گفت: بسیاری از معلولان به خاطر ترس از قطع مستمری شان، وام خود اشتغالی دریافت نمی کنند در حالی که با سازمان بهزیستی مکاتبه کرده ایم که هر معلولی وام خود اشتغالی دریافت کند مستمریش قطع نشود.

محمودنژاد با اشاره به برقراری مستمری ۵۳ هزار معلول در آذربایجان‌شرقی اظهار کرد: رقم کل معلولانی که مستمری آنها برگزار شده است ۳۰۰ هزار نفر می باد که این استان به تنهایی یک ششم معلولان را تحت پوشش برده است.

وی با بیان این‌که سخت ترین نوع معلولیت ناشنوایی است، اظهار کرد: طرح واره زبانی افراد ناشنوا با هر یک از معلولان و افراد سالم متفاوت بوده و حرف دل این افراد با وجود مترجم زبانی انتقال نمی‌یابد که بر این اساس طی جلسه‌ای با تعدادی از قضات تهران مطرح شد که افراد ناشنوا نباید محاکمه شوند و دادگاهی با قاضی ناشنوا برای این عزیزان تشکیل شود.

مشاور رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه باید دادگاه ویژه ناشنوایان داشته باشیم، گفت: قوه قضاییه باید قاضی ناشنوا تربیت کند، ما موضوعی به نام تفهیم اتهام در دادگاه‌ها داریم که باید به یک فرد ناشنو ابتدا اتهام را تفهیم کند.

محمودنژاد در خصوص بحث مناسب سازی شهری برای معلولان نیز گفت: زیرنویس تمامی فیلم‌ها، طراحی اپلیکیشن و استفاده از اینترنت رایگان برای افراد ناشنوا به دلیل عدم کارایی تلفن همراه در تماس جزو مسائل مناسب سازی مطرح شده است. 

وی با تاکید بر این‌که بهزیستی تنها مکان برای مطالبه حقوق معلولان نیست، افزود: سازمان‌های دیگری همچون سازمان ورزش و جوانان نیز در حوزه ورزش معلولان باید پاسخگوی مطالبات معلولان باشند. 

مشاور رییس سازمان بهزیستی در امور معلولان افزود: اداره راه و شهرسازی باید از دریافت عوارضی از معلولان اجتناب کند، زیرا که این قشر به خاطر عدم مناسب سازی وسایل حمل و نقل عمومی مجبور به استفاده از خودروی شخصی و مازاد مصرف بنزین هستند.

وی با اشاره به این‌که پرداخت هزینه‌های فیزیوتراپی، کاردرمانی، آب درمانی و خدمات توان بخشی معلولان بر عهده بیمه است، گفت: فقط هفت میلیارد تومان برای هزینه خدمات درمانی معلولان کشور اختصاص یافته است.  

 

۴.۲ درصد از جمعیت آذربایجان شرقی دارای معلولیت ظاهری هستند

مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه تشکل‌های معلولان در کنار سازمان بهزیستی پیگیر حقوق شان هستند، افزود: ما نماینده معلولان استان و علاقمند به همکاری با آنها هستیم.

محسن ارشدزاده، تعداد تشکل‌های معلولان در آذربایجان‌شرقی را ۳۲ مورد اعلام کرد که ۱۹ تشکل در تبریز و مابقی در شهرستان‌ها هستند و گفت: طبق برآورد مطالعه شده حدود ۴.۲ درصد جمعیت استان را معلولان تشکیل می دهند.

وی با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته مشکل داخلی را هم به عنوان معلولیت حساب می‌کنند اما در کشور ما معلولیت با نشان بارز را به عنوان فرد دارای معلول حساب می‌کنند، افزود: بر این اساس آمار معلولیت در کشور ما پایین است اما اگر تعریف مان را وسیع بگیریم ۱۵ درصد جمعیت درگیر معلولیت هستند.

ارشد زاده با بیان اینکه ۱۶۰ هزار نفر دارای معلولیت در آذربایجان شرقی هستند، مناسب سازی فضاهای عمومی، نیازهای فردی و معیشتی را نیازهای اصلی آنان و خواسته‌هایشان اعلام کرد و گفت: سال گذشته با وجود وضعیت نامناسب اقتصادی و تحریم‌ها ما بیشترین کمک هزینه را به آنها پرداخت کردیم .

وی با بیان این‌که وضعیت اقتصادی کشور و تحریم های موجود بیشترین فشار را بر قشر آسیب پذیر جامعه وارد می‌کند، افزود: تا سال ۱۳۹۶مستمری بگیران بهزیستی ۵۳هزار و ۷۰۰تومان برای هر نفر و برای هر نفر از خانواده پنج نفری و بیشتر  ۱۰۰هزار تومان دریافت می‌کردند، اما در اوایل سال گذشته این مستمری‌ها به مبلغی بالغ بر ۱۴۸ هزار تـومان برای معلول تک نفره  و ۴۶۵ هزار تومان برای خانوار پنج نفره  افزایش یافت.  

ارشدزاده خاطرنشان کرد: با وجود تحریم‌ها در سال گذشته و افزایش هزینه‌ها و مشکلات اقشار آسیب پذیر، دولت برای ۷۰۰هزار نفر در قالب کمک هزینه معیشتی طرحی بین کمیته امداد و سازمان بهزیستی ارائه کرد و توسط سازمان بهزیستی استان ۵۵ هزار نفر کمک هزینه معیشتی دریافت کردند که این تعداد در مقایسه با سهم اندک استان از کل منابع کشور بسیار مطلوب بود.  

وی ادامه داد: شهریور ماه سال جاری حدود ۱۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان به حساب افراد تحت پوشش بهزیستی در آذربایجان شرقی که شامل  ۷۶ هزار خانوار است، واریز شده است.

مدیر کل بهزیستی آذربایحان شرقی با اشاره به افزایش هزینه‌های معلولان در تامین ویلچیر، سمعک، پوشک و سایر اقلام توان بخشی، افزود: کمک هزینه  ۱۰ میلیون تومان برای هر معلول و ۳۰ میلیون تومان برای خانواده‌هایی با دو معلول یا بیشتر برای خرید مسکن داده شده است.

 

ناشنوایی سخت ترین نوع معلولیت در جامعه است

رئیس شبکه ملی ناشنوایان کشور نیز در این جلسه با بیان اینکه مشکلات زیادی را متحمل می کنیم، افزود: بحث مناسب سازی در آذربایجان شرقی فقط در حوزه نابینایان و معلولان جسمی حرکتی انجام می‌شود، اما بخش قابل توجهی از معلولان استان ناشنوا هستند که در بحث مناسب سازی ویژه ناشنوایان کارهای مهمی انجام نشده است.

محمد رمضانی با بیان اینکه ما در کف جامعه چیزی نمی بینیم، افزود: ناشنوایی که مریض شده و می خواهد به بیمارستان یا به اداره برود و یا وقتی خانه‌اش آتش گرفته است، چگونه می‌تواند با آتش‌نشانی تماس بگیرد و تقاضای کمک کند، همچنین ناشنوایی که از کسی شکایتی دارد چگونه می‌تواند از خود دفاع کند این ناشنوا نیاز به مترجم در ادارات دارد.

رمضانی ادامه داد: ناشنوایی که نمی‌تواند در جامعه حرفش را بزند، مجبور است مترجمی همراه خود داشته باشد که این امر نیز نیازمند هزینه است.

وی با بیان اینکه بهزیستی امکانات ورزشی تفریحی با هدف خدمت به معلولان طراحی و ایجاد کرده است، گفت: اینها به نام مردم و به کام بخش خصوصی است که زمان های مرده را به معلولان اختصاص می‌دهند؛ اگر این ها برای معلولان نبود چرا ساخته شده است.

رمضانی خاطرنشان کرد:مشکلاتی که در آذربایجان شرقی برای ناشنوایان وجود دارد، در سایر استان‌ها وجود ندارد.

وی گفت: تحریم‌ها بهانه خوبی برای مسئولان شده است، ما خیلی از جاها می بینیم که بودجه است اما وقتی نوبت به معلولان می رسد تحریم‌ها را بهانه می کنند.
رئیس انجمن معلولان جسمی حرکتی آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه سازمان های مردم نهاد برای انجام فعالیت نیاز به هزینه دارند،گفت: این ها منبع درآمدشان یا نیروهای مردمی و یا حق عضویت است.

حسن حضوری افزود: بعضی از سازمان های مردم نهاد معلولان مکان شان استیجاری است و به دلیل مشکلات هزینه مجبور به تخلیه این مکان ها هستند و گاهی اوقات اداره ای اتاقی را در اختیار اینها قرار می دهد که بنا به صلاحدید مدیران آن نیز پس گرفته می‌شود.

  وی با بیان این‌که مناسب‌سازی فرهنگی نیز امر فراموش شده ای در جامعه است: گفت مکانی برای معلول مناسب سازی می کنیم، مثلاً پلی می سازیم، ولی ماشینی آنجا پارک می‌کند و معلول نمی‌تواند از آنجا عبور کند، باید معلولان رسانه داشته باشند تا صدای خودشان را بتوانند به مسئولان و مردم برسانند.

 رئیس انجمن معلولان هشترود نیز با بیان اینکه در مناسب‌سازی ضمانت اجرایی وجود ندارد، گفت: به دلیل نبود قانون جریمه، مناسب سازی های خوبی برای معلولان انجام نمی گیرد.

وی ادامه داد: اداره بهزیستی شهرستان هشترود که خود متولی امور معلولان است، مناسب‌سازی خوبی برای نابینایان و ناشنوایان برای معلولان انجام نداده است و مناسب‌سازی علمی انجام نمی‌شود بلکه فقط برای رفع تکلیف است.

رئیس انجمن جذامیان آذربایجان‌شرقی نیز با بیان اینکه این انجمن سابقه ۵۲ ساله دارد، اعلام کرد: ۲۰۰ پرونده در بهزیستی داریم.

وی مشکلات جذامیان را پروتز دندان، پروتز پا و ثبت نام فرزندان دانشجوی این افراد در دانشگاه، ازدواج و نیز برخی آزمایش‌های اولیه هپاتیت اعلام کرد و گفت: هم اکنون ۹۲ خانوار جذامی در تبریز وجود دارد.

انتهای پیام/

مطالبه معلولان؛ اجرای قوانین موجود به جای تصویب قانون جدید نصر


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار