مشاهیر آذربایجان (15)/
پروفسور حمید نطقی؛ پدر روابط عمومی ایران
نصر: به دنبال انتشار سلسه مطالبی در خصوص مشاهیر آذربایجان امروز به زندگی پروفسور حمید نطقی می پردازیم.
حمید نطقی (۱۱ شهریور ۱۲۹۹ – ۲۵ تیر ۱۳۷۸) نویسنده، مؤلف، شاعر، استاد دانشگاه، پایهگذار روابط عمومی ایران میباشد.
حمید نطقی در اواخر دوران قاجاریه به سال ۱۲۹۹ در تبریز زاده شد. وی پس از طی تحصیلات ابتدایی در شهر خود، با خانوادهاش به آستارا مهاجرت کرد و تحصیلات متوسطه را در دبیرستان حکیم نظامی ادامه داد.
وی در همان دوران با نیما یوشیج که در آستارا تدریس میکرد، آشنا شد. سپس جهت ادامه تحصیلات عالیه در رشته حقوق وارد دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۲۱ با اخذ لیسانس دانشآموخته شد.
حمید نطقی بلافاصله جهت تحصیل در رشته دکتری حقوق قضایی به ترکیه رفت و در دانشگاه استانبول مشغول تحصیل شد. همزمان در این دانشگاه فعالیتها و همکاریهایی با نشریههای ادبی نیز داشت.
وی پس از اتمام تحصیل از سال ۱۳۲۷ استخدام شرکت نفت ایران-انگلیس شد. به عنوان مشاور هیئت مدیره کنسرسیوم و در شاخه ارتباط با مطبوعات اداره اطلاعات و انتشارات شرکت نفت مشغول به کار گردید؛ و از سال ۱۳۳۰ در امور روابط عمومی شرکت نفت مشغول فعالیت شد.
پس از تأسیس مؤسسه عالی روزنامهنگاری و روابط عمومی، بنا به درخواستی که از وی جهت مدیریت روابط عمومی و تدریس دروس تخصصی مؤسسه شد، از ادامه فعالیت در شرکت نفت استعفاء داد و به صورت تمام وقت با مؤسسه عالی روزنامهنگاری و روابط عمومی همکاری داشت.
نطقی در سال ۱۳۵۰ کتاب مدیریت و روابط عمومی، را تألیف نمود و سفری کوتاه به آمریکا جهت بررسی نحوه آموزش رشته روابطعمومی داشت و تا پایان دوران دودمان پهلوی رئیس گروه آموزشی روابط عمومی بود؛ که پس از انقلاب ۱۳۵۷ رشته روابط عمومی از نظام آموزشی کشور حذف و حمید نطقی به صورت پراکنده در واحدهای روابط عمومی کشور، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی مشغول فعالیت شد و در پی تلاشهای ایشان به همراه کاظم معتمدنژاد رشته علوم ارتباطات اجتماعی را در سال ۱۳۶۸ مجدداً در داخل دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی احیاء کرد.
آثار
حمید نطقی از بنیانگذاران و همکاران جواد هیئت، در نشریه وارلیق بود. وی علاوه بر آثار فراوانی که در رشته روابط عمومی و ارتباطات دارد، در زمینه شعر و نثر نیز آثار زیادی به یادگار گذاشته است. از جمله آثار مهم وی عبارتند از:
یکساعت با قاآنی
کتابهای مدیریت و روابط عمومی
باورها و تبلیغات سیاسی- تعاملی در زمینه شعر و ادبیات. اشعار فارسی (نوشتهای قدیمی)
جاده شراب (داستانهای کوتاه فارسی)، گناههای جوانی. از هر رنگ (اشعار ترکی: هر رنگدن)
از دیروز تا امروز (اشعار ترکی: دونندن بوگونه) و پایان هزاره (مین-ایلین سونو).
حمید نطقی که به عنوان بنیانگذار و پدر روابطعمومی نوین ایران شناخته میشود، در ۲۵ تیر ماه سال ۱۳۷۸ درگذشت و در استانبول به خاک سپرده شد.
انتهای پیام/
نصر