‌امام‌جمعه تبریز:

تقابل فضای مجازی و کتاب اهالی فرهنگ را نگران می‌کند

1398/08/04 - 10:55 - کد خبر: 4900 نسخه چاپی

نصر:نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه تبریز گفت: تقابل بین فضای مجازی و کتاب اهالی فرهنگ و ادب را به شدت نگران می کند.

به گزارش نصر به نقل از ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی آل هاشم جمعه شب در  هفتاد و هفتمین نشست شورای فرهنگ عمومی استان که در نمایشگاه بین المللی کتاب تبریز برگزار  شد، افزود: باید توجه داشت که این نگرانی های روز به روز بیشتر می شود اما هرچند اینترنت راه سریع و آسان برای کسب اطلاعات است اما در موضوعاتی که نیاز به بررسی دقیق و اطلاعات کافی و متقن است، باز باید به کتاب رجوع کرد و از کتاب کمک گرفت.

وی اظهار داشت: با وجود اینکه رسانه”های گوناگون جمعی طی سال های اخیر رشد بسیار سریع  داشته اند اما تاکنون هیچ رسانه”ای نتوانسته است نقشی که کتاب در ایجاد و رشد تمدن”ها داشته است را ایفا نماید.

آل هاشم با بیان اینکه رشد و توسعه تمدن”ها همواره ریشه در رشد فرهنگی جوامع داشته و بدون رشد فرهنگ کتابخوانی نمی”توان به رشد هیچ تمدنی دل خوش کرد، ادامه داد: باید اهتمام جدی برای تقویت فرهنگ عمومی و به تبع آن فرهنگ مطالعه در جامعه داشته باشیم.

وی با اشاره به اینکه بحث شبکه”های اجتماعی و فضای مجازی تنها محدود به کشور ما نیست،” گفت: سلطه” فضای مجازی در عصر حاضر بر کشورهای توسعه یافته نیز مشهود است اما باید دقت کنیم که نه تنها این ابزار در کشورهای یاد شده به کاهش مطالعه منجر نشده است بلکه سرانه” مطالعه در آنها به موازات کسب اطلاعات از این منابع، بسیار بالاست.

آل هاشم اضافه کرد: در جامعه” ما لزوما" کتاب و فضای مجازی رقبای خطرناکی برای هم نیستند زیرا که از هر دو می” توان برای افزایش سطح معلومات استفاده کرد.

وی به گرانی کتاب و کمبود فضای کتابخانه”ای و همچنین مشکلات نویسندگان در استان اشاره کرد و افزود: یک نویسنده برای تولید مطلب و اثر خود ”سال ها وقت صرف می”کند اما مشکلات نشر و کاغذ و چاپ در نهایت قیمت تمام شده” کتاب را بالا می”برد و سودی برای کسی نمی” ماند که در این میان بی”انصافی است که به مشکلات نویسندگان بی”توجه باشیم.

آل هاشم با بیان اینکه نخریدن کتاب از سوی مخاطبان دلایل متعددی دارد، یادآوری کرد: این روند نویسنده را مجبور می”کند به سراغ شغل دیگری برود و این امر بر تولید محتوا و اثر از سوی نویسندگان تاثیر خواهد گذاشت.

وی با ابراز تاسف از اینکه در ایران نویسندگی یک شغل محسوب نمی”شود،” اظهار داشت: اگر نویسنده”ای به شغل بودن نویسندگی دلگرم باشد، می”تواند آینده” روشنی را برای خود و به تبع آن عرصه” فرهنگ رقم بزند.

آل”هاشم همچنین برگزاری نمایشگاه کتاب تبریز را بزرگترین رویداد فرهنگی شمال غرب کشور خواند و گفت: این رویداد فرصتی برای گسترش فرهنگ مطالعه و همچنین زمینه”ساز دیپلماسی فرهنگی است.

 مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان”شرقی نیز در این جلسه با اشاره به آمار و ارقام پایین سرانه” مطالعه، گفت: زنگ خطر پایین بودن سرانه”ی مطالعه برای همه به صدا درآمده است و باید اهتمام جدی برای تقویت فرهنگ مطالعه داشته باشیم.

محمد محمدپور اظهار داشت: به گفته اکثر جامعه شناسان، اقوام و مللی که با مطالعه مأنوس بوده و کتاب و کتابخوانی در میان آنها رواج بیشتری داشته است، توانسته”اند تمدن و فرهنگی ماندگارتر و پویاتر از خود به جای بگذارند و میراث فرهنگی و گنجینه”های معارف و دستاوردهای عالمان و فرهیختگان خود را به نسل”های دیگر منتقل کنند.

وی افزود: در این راستا برنامه”ریزی صحیح فرهنگی علاوه بر حفظ هویت عقیدتی و قومی عاملی است که منجر به ایستادگی در مقابل هجوم فرهنگی بیگانه می”شود و به حفظ فرهنگ خودی می”انجامد.

محمدپور با اشاره به تعریف سرانه” مطالعه در جامعه، گفت: عام”ترین تعریف از سرانه مطالعه میانگین مدت زمان”های مطالعه یک نفر در یک شبانه”روز است و با توجه به آمار ارائه شده توسط مرکز آمار ایران متاسفانه سرانه مطالعه در کشور ما در یک شبانه روز نزدیک 15 دقیقه و در آذربایجان شرقی استان حدود 10 دقیقه است.

وی گفت: براساس سند نهضت مطالعه مفید مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، مطالعه”ای مفید است که اولاً معطوف به اثر و نتیجه بوده و دستاوردی علمی، عملی (رفتاری)، ذهنی و یا قلبی داشته باشد و ثانیاً آن دستاورد برای تربیت انگیزه، افزایش تعهد، ارتقای توانایی ذهنی، توسعه دانش کاربردی،ارتقای مهارت عملی و نهایتاً درجهت پرورش و تعالی فرد در راستای به فعلیت رساندن استعدادهای الهی وجود او در یکی از چهار زمینه مذکور باشد.

انتهای پیام/

تقابل فضای مجازی و کتاب اهالی فرهنگ را نگران می‌کند نصر


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار