به گزارش نصر به نقل از ایسنا، علیرضا زرگر در گفت”وگویی اظهار کرد: در تأثیرگذاری جوایز ادبی معتبر بین”المللی شکی نیست و این تأثیرگذاری، بیشتر در حوزه توسعه ادبیات هر کشور و شناساندن آن به سایر کشورهای جهان است. درواقع اهمیت این جوایز، به حدی است که همه کشورها به”ویژه کشورهای همسایه مثل ترکیه، عمان و... در این حوزه سرمایه”گذاری می”کنند تا بتوانند جوایز ادبی را برای نویسندگان کشورشان به ارمغان بیاورند.
وی ادامه داد: باید توجه داشت نویسندگانی که موفق به دریافت جوایز ادبی معتبر جهان شدند، همچون نجیب محفوظ در مصر، اورهان پاموک در ترکیه و... با دولت”هایشان زاویه فکری داشته و مدافع رعایت بیشتر حقوق مدنی، حقوق بشر و خیلی موارد دیگر بودند اما این زاویه فکری با دولت، هیچ”گاه باعث نشد که دولتشان آن”ها را تحریم کند و مساعدتی در انتشار و معرفی آثارشان نداشته باشد. بلکه بالعکس بیشترین همکاری را برای معرفی این نویسندگان و آثارشان کرده و هر وقت که این نویسنده سخنرانی”ای داشته باشد مسئولان مهم و سفرای آن کشور در صف اول سخنرانی او می”نشینند.
مدیر جایزه ادبی مهرگان با اشاره به همکاری کشورهای همسایه با نویسندگان موفق سرزمینشان گفت: این دولت”ها کتاب”های مهم نویسندگانشان را به زبان انگلیسی، فرانسه و دیگر زبان”های زنده دنیا ترجمه می”کنند. برای مثال نهادهای مسئول در دولت ترکیه برای حمایت از آثار نویسندگان بسیار هزینه می”کنند و بهترین مترجم و بهترین ناشر را راغب به انتشار کتاب”ها کرده و در آخر نیز به توزیع گسترده کتاب چاپ”شده در سطح جهان کمک می”کنند.
زرگر تصریح کرد: کشورهای عرب”زبان، حدود ۲۵ سال برای معرفی ادبیات شاخص خود هزینه و خرج می”کردند و در این سال”ها هیچ”یک از نویسندگانشان در حوزه جهانی موفقیتی نداشت اما با این دیدگاه پیش رفتند و در سال”های اخیر جوایز معتبر بین”المللی را نیز کسب کردند.
وی افزود: جوخه الحارثی نویسنده زن عمانی در حالی موفق به دریافت جایزه بین”المللی بوکر ۲۰۱۹ شد، که تعداد کل نویسندگان این کشور بسیار کم است اما با تقویت و حمایت از همین تعداد کم چنین موفقیتی برای آن”ها حاصل شد. اکنون ترجمه کتاب”های این نویسنده جزء بهترین ترجمه”های جهان است و حتی در ایران نیز حدود شش ناشر در حال ترجمه کتاب”های او به زبان فارسی هستند.
مدیر جایزه ادبی مهرگان با اشاره به اینکه دولت ایران ۸۵ درصد از کل امکانات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور را در اختیار دارد، تأکید کرد: ما به”عنوان نویسنده و فعال در حوزه کتاب از دولت و وزارت ارشاد انتظار داریم که به بالندگی ادبیات کشورمان کمک کند و فقط به حمایت از جوایز دولتی و برگزیدگان آن”ها تکیه نکند چراکه در سایر جوایز بخش خصوصی نیز آثار خوبی برگزیده می”شود. دولت وظیفه دارد این آثار برجسته را به زبان”های دیگر ترجمه و با کمک ناشران بین”المللی به توزیع آن که توزیع ادبیات کشور است کمک کند.
زرگر بابیان اینکه اگر این اتفاق در مورد ۱۰ تا ۱۵ کتاب بیفتد به”تدریج ادبیات ایران جای خودش را در سطح جهانی باز می”کند، گفت: دولت”ها باید حمایت کنند، نگاه خودی و غیرخودی را ترویج ندهند، بلکه ادبیات را ببینند. اگر ادبیات ما در سطح جهان حرکت کند زمینه معرفی رمان، مجموعه داستان و سایر قالب”ها نیز در همین سطح فراهم می”شود.
وی یادآور شد: در حال حاضر، دولت به کتاب”های برگزیده جوایز دولتی، کمک مالی می”کند و این آثار را در نمایشگاه فرانکفورت و ... به نمایش می”گذارد. همچنین در نمایشگاه کتاب تهران به مردم بن کتاب برای خریداری آن”ها می”دهد اما متأسفانه این اتفاق هیچ”وقت برای کتاب”هایی که جوایز ادبی مستقل را دریافت می”کنند رخ نمی”دهد.
مدیر جایزه ادبی مهرگان خاطر نشان کرد: جوایز ادبی مستقل تحت”فشار هستند و امکانات مالی کافی ندارند تا بتوانند کتاب”های برگزیده خود را با ترجمه”ای حرفه”ای و تخصصی به جهان عرضه کنند. اگر حمایت”های لازم انجام شود، نویسندگان ایرانی نیز می”توانند در آینده”ای نزدیک شاهد دریافت جوایز معتبر ادبی مثل نوبل باشند.
انتهای پیام/