به گزارش نصر، در همایش بین المللی «سلامت و توانبخشی سالمندان» در تالار «شایان مهر» دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز که چهارشنبه آغاز به کار کرد، اساتید صاحب نام از ایران و کشورهای آمریکا، دانمارک، فنلاند و ترکیه بدنبال ایجاد بستر و فرصتی برای تبادل اطلاعات در حوزه سلامت سالمندی و در راستای برنامه ریزی و ایجاد راهکار برای توانمندسازی سالمندان و تکریم این قشر در جامعه هستند.
در این همایش اعلام شد که سالمندی از مهمترین تحولات اجتماعی است که همه جوامع بشری از جمله ایران، در قرن بیست و یکم درگیر آن هستند و پیامدهای این پدیده، بسته به نگاه تصمیم”گیران، می”تواند به تهدید یا فرصتی برای این جوامع تبدیل شود.
بر اساس مستندات سازمان جهانی بهداشت، افراد ۶۰ سال و بالاتر به عنوان سالمنـد شناخته می شوند و کشورهایی که جمعیت سالمند آنها بالاتر از ۷ درصد باشد، جزو کشورهای دارای جمعیت سالخورده طبقه بنـدی می شوند.
سالمندان سریعترین نرخ رشد جمعیت را در بین گروه های مختلف سنی دارند و هم اکنون حدود دو سوم جمعیت سالمند دنیا در کشورهای در حال توسعه مانند ایران زندگی می کنند و براساس آمار و روند رشد جمعیت در کشور، پیش بینی می شود در سال ۱۴۴۰ از جمعیت ۱۰۰ میلیونی ایران ۲۵ درصد بالای ۶۰ تا ۶۵ سال داشته باشند.
با توجه به تغییرات جسمانی، شناختی، هیجانی، رفتاری و اجتماعی در دوران سالمندی، توجه به این گروه جمعیتی نیازمند برنامه ریزی منسجم و طولانی مدت مسئولان و دست اندرکاران حوزه های مختلف درگیر با این گروه سنی است تا چالش های پیش روی این دوران رفع شود و سالمندان آن را به راحتی سپری کنند.
برنامه ریزی برای توانمند سازی سالمندان می تواند برای مواردی مانند نوآوری، توسعه مشاغل و رشد اشتغال در کشور نقش کلیدی ایفا کند و غفلت از این کار و نادیده انگاشتن این گروه جمعیتی به علت هزینه های سنگین درمانی و اجتماعی آن ها که به شکل های مختلف به بخش هایی از جامعه تحمیل می شود، می تواند به تهدیدی برای رشد و توسعه آینده کشور تبدیل شود.
سالمندی جمعیت ایران، هزینه”های کلانی را به سیستم درمانی تحمیل خواهد کرد
رئیس کنگره بین ”المللی سلامت و توانبخشی سالمندان و چهارمین نشست بین ”المللی علوی گفت: سالمندی جمعیت ایران، هزینه ”های کلانی را به سیستم درمانی تحمیل کرده و مشکلات متعددی را پیش خواهد آورد.
"سید کاظم شکوری" با بیان اینکه سالمندی یکی از چالش”†های قرن 21 است، اظهار کرد: در کشورهای توسعه یافته از 100 سال قبل برای چنین دوره†ای برنامه† ریزی و راهکارهای علمی مناسبی برای پیشگیری از آسیب† های سالمندی ارائه شده است، با توجه به رشد فزاینده جمعیت کشور ما در طول دو دهه گذشته، 25 درصد از جمعیت ایران در سال 1410 بالای 60 سال خواهند بود.
وی افزود: سالمند شدن جمعیت کشور، زنگ خطری برای سیستم ”های حمایتی مانند بیمه بوده و بیماری ”های مزمن همچون پارکینسون، آلزایمر و فشار خون بالا گریبان” گیر سیستم بهداشتی و درمانی ما که اکنون هم با معضلات متعددی روبه” رو است، می †شود.
وی در ادامه با بیان اینکه پژوهشکده سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تبریز فعالیتش را از سال 95 آغاز کرده است، خاطرنشان کرد: این مرکز با هدف گرد آمدن اندیشمندانی از حوزه” های مختلف و ارئه راهکارهای مناسب با اولویت بیماری” های مزمن تاسیس شد.
شکوری در پایان متذکر شد: کنگره سالمندی با هدف توسعه همکاری †ها و پژوهش ”های بین† المللی و داخلی در حوزه سالمندی و ارائه راهکارهای مناسب برگزار می †شود.
پیش بینی های لازم برای ارایه خدمت های مورد نیاز به سالمندان انجام شود
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در این همایش با اشاره به روند پیری جمعیت کشور و مسئولیتی که متولیان سلامت جامعه بر عهده دارند، گفت: در حوزه های مختلف مانند قانون گذاری، اجرا و خدمات باید پیش بینی های لازم برای ارایه خدمت های مورد نیاز به این گروه سنی در کشور انجام شود.
"مسعود پزشکیان"، با بیان اینکه ما همیشه منتظر می مانیم تا حادثه ای رخ دهد سپس حادثه را درمان می کنیم، افزود: ما می توانیم قبل از اینکه اتفاقی روی دهد پیش بینی و برنامه ریزی کرده و خود را آماده این شرایط کنیم و اقدامات لازم را در این راستا انجام دهیم.
وی با تاکید بر اینکه پیشگیری در همه حوزه های فردی، ساختاری، آموزشی و سایر حوزه ها همیشه بهتر از درمان است، یادآوری کرد: بعد از پیروزی انقلاب براساس روند پیش آمده نسلی به سرعت به دنیا آمد که وقتی وارد مدرسه شد مشکل مدرسه، وقتی وارد دانشگاه شد مشکل دانشگاه و وقتی وارد بازار شد مشکل اشتغال بوجود آمد و هم اکنون ترس از این است که وقتی آن ها به سنی برسند که نیاز به خدمت دارند نتوانیم خدمت های مورد نیاز آن ها را ارایه کنیم.
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: روند پیری جمعیت کشور مسئولیت سنگینی بر گردن سیاست گذاران جامعه می گذارد و دانشگاه و پژوهشگاه سالمندی می تواند با ارایه راهکار، حمایت نمایندگان مجلس و مسئولان، جامعه را برای پاسخگویی به نیازهای این قشر آماده و سالمندان را برای ادامه زندگی توانمند کند.
پزشکیان، با بیان اینکه سالمندان شالوده جامعه هستند، ادامه داد: باید قدر پیشکسوتان را دانست و با عزت و کرامت با آنان برخورد کرد و فضای مناسب شهری برای زندگی راحت آنان فراهم کرد.
وی گفت: احترام به پیشکسوتان و بزرگترها جزو اصول جامعه پیشرفته است و هیچ باوری مانند انقلابی، چپی، راستی و مذهبی بودن حق بی احترامی افراد به بزرگتر، پیشکسوت و استاد خود را نمی دهد حتی اگر آن فرد خلاف اعتقاد وی باشد.
۱۱.۰۳ درصد از جمعیت آذربایجان شرقی بالای ۶۰ سال است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز با بیان اینکه سالمندی پدیده ای طبیعی است، گفت: هر کجا نتوانسته ایم پدیده ها را بشناسیم و پیش بینی ها و برنامه ریزی های لازم را برای برخورد با آن انجام نداده ایم با مشکل مواجه شده ایم.
"محمدحسین صومی"، با اشاره به اینکه سالمندی برابر با ناتوانایی نیست، افزود: براساس آمار ۱۱.۰۳ درصد از جمعیت آذربایجان شرقی بالای ۶۰ سال است و طبق برآوردها وضعیت ما در سال ۱۴۳۰ خورشیدی یا ۲۰۲۵ میلادی بدتر خواهد شد.
وی اظهار داشت: اگر سالمندی را پدیده ای دانست که می تواند در همه موارد به ما کمک کند خیلی از مشکلات ما رفع می شود چراکه در تاریخ افرادی در سنین بالا منشا اثر بوده اند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز گفت: با توجه به اینکه قرن ۲۱، قرن سنین بالا است و هزینه درمان ۲ سال آخر عمر یک انسان که زندگی عادی دارد برابر کل هزینه سلامت پرداخت شده بچگی وی تا آن دوران است.
صومی، ادامه داد: بالای ۶۰ درصد هزینه حوزه سلامت از پیشگیری تا توانبخشی در سنین بالا هزینه می شود و باید طوری برنامه ریزی کرد که لحظه به لحظه زندگی فرد مفید باشد.
وی با اشاره به اینکه شرایط مساعدی برای دوران میانسالی و جوانی جمعیت نیز تدارک دیده نشده است، یادآوری کرد: خیلی از افراد وقتی به دوران سالمندی می رسند احساس می کنند زندگی نکرده به پایان زندگی نزدیک می شوند که این موضوع فرد را آماده می کند که خود را از کارافتاده تلقی و از جامعه ترد شده می داند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه وظیفه ما در حوزه پیشگیری و بهداشت پس از حوزه درمان و توانبخشی فراهم کردن مقدمات لازم برای زندگی راحت در دوران سالمندی است، گفت: بهترین کار مراقبت بهتر و شایسته از انسان ها از دوران نوزادی و کودکی برای زندگی سالم در دوران سالمندی است.
صومی، افزود: با راه اندازی پژوهشکده سالمندی این دانشگاه تلاش می شود تا در این مرکز گام های بلندی از پیشگیری تا توانبخشی سالمندان برداشته شود.
اگر برنامه ریزی نداشته باشیم، سالمندی به سونامی تبدیل می شود
قائم مقام رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز تاکید کرد: اگر با برنامه†ریزی به استقبال سالمندی برویم، این دوره از زندگی دیگر تهدیدآمیز نبوده و بلکه فرصت به شمار می†آید، اما اگر برنامه”ریزی نداشته باشیم، سالمندی به سونامی تبدیل می†شود.
"علی اکبر طاهر اقدم" در ادامه کنگره بین”المللی سلامت و توانبخشی سالمندان و چهارمین نشست بین” المللی علوی با اشاره به برخی مشکلات اجتماعی سالمندان، اظهار کرد: با خارج کردن سالمندان از گردونه، آنان را دچار گسست عاطفی کرده و مشکلات متعدد عاطفی مانند افسردگی گریبان” گیر آنان می †شود.
وی افزود: با وجود برخی مشکلات دوره سالمندی، وجود سالمندان نعمت بوده و باید از وجود آنان بهره† مند شویم.
وی با اشاره به نیازهای عاطفی سالمندان بیان کرد: متاسفانه امروزه بردن پدر و مادران به خانه †های سالمندان تبدیل به مد شده و رسانه †های جمعی باید برای افزایش آگاهی افراد از نیازهای عاطفی سالمندان و تکریم آنان فرهنگ ”سازی کنند.
طاهراقدم در پایان متذکر شد: مسائل اجتماعی دستوری پیش نمی †روند و برای حل آن” ها باید همکاری کنیم.
شورای شهر تبریز برای حفظ کرامت سالمندان برنامه ریزی می کند
رئیس شورای اسلامی تبریز نیز گفت: اعضای شورای اسلامی این شهر برای حمایت از سالمندان و حفظ کرامت آنان در جامعه تلاش و برنامه ریزی لازم را انجام می دهد.
"شهرام دبیری"، افزود: در این راستا طرحی از سوی اعضای این شورا ارایه شده است و تلاش می شود با صدور کارت منزلت به سالمندان برای آن ها امکان استفاده از خدمات مختلف شهری را فراهم کرد.
وی با بیان اینکه بیشترین تحقیقات باید در جهت پیشگیری از ناتوانی ها در دوره سالمندی باشد، اظهار داشت: تحقیقات پژوهشکده سالمندی باید در مسیری باشد که با استفاده از آن ها بتوان از ناتوانمندی آنان مانند آلزایمر در این دوران پیشگیری کرد.
غفلت از ایجاد زیرساخت ها موجب انتقال معضلات کنونی قشر جوان به قشر سالمندان در آینده می شود
رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز با بیان اینکه یک چهارم جمعیت کشور ما را در دهه آینده سالمندان تشکیل خواهند داد، گفت: اگر از امروز به فکر ایجاد زیرساخت ها و بردن نگرش های علمی و آکادمیک به سمت این قشر نباشیم، در آینده معضلاتی که هم اکنون در قشر جوان با آن مواجه هستیم گریبانگیر قشر سالمندی می شود.
"حجت پورفتحی"، افزود: جمعیت جهانی در حال پیر شدن بوده و هر کشوری شاهد رشد تعداد و نسبت سالمندان در جمعیت خود است بنابراین باید با درایت و سیاست گذاری مسئولان شهری، سیاسی و اجتماعی برنامه ریزی های مثبت و مفیدی برای دوران سالمندی اجرا شود.
انتهای پیام/