گزارش اختصاصی نصر/
"قتل عام خوجالی" زخم التیام نیافته ۲۹ ساله مسلمانان
نصر: قتل عام خوجالی فقط یکی از جنایات ننگین علیه مسلمانان است که در جریان جنگ اول قره باغ توسط اشغالگران ارمنی اتفاق افتاده است.
به گزارش نصر، در جریان جنگ اول قره باغ که نیروهای نظامی ارمنستان به دنبال اشغال اراضی اسلام متعلق به جمهوری آذربايجان بودند، نظامیان ارمنی جنایات بسیاری را علیه مسلمانان آذربایجانی مرتکب شدند که از جمله آن ها می توان به نسل کشی در خوجالی اشاره کرد.
در این گزارش به مناسبت سالگرد این اتفاق تلخ، به وقایعی که ٢٩ سال پیش در شهر خوجالی اتفاق افتاد و به عنوان لکه ننگی در تاریخ بشریت تا ابد باقی خواهد ماند، نگاهی کوتاه خواهیم داشت.
قتل عام خوجالی
در شب ٢۵ فوریه سال ١٩٩٢ میلادی، نیروهای نظامی ارمنستان با محاصره شهر استراتژیک خوجالی در منطقه قرهباغ جمهوری آذربایجان که تنها فرودگاه منطقه هم در آن قرار داشت، تمامی اهالی آن را به طور وحشیانه ای قتل عام کردند.
نسل کشی در خوجالی
در ٢۶ فوریه در صبح این شب تلخ، ابعاد این جنایات آشکارتر شد. بر اساس اسناد و خاطرات شاهدان عینی این فاجعه، ارامنه در آن شب با ورود به خانه های مردم بی دفاع خوجالی اقدام به زنده سوزاندن آن ها نمودند، چشم برخی را از حدقه بیرون آوردند، برخی دیگر را نیز به طور دسته جمعی کشته یا سر آن ها را بریدند. حتی گفته می شود سربازان ارمنی اقدام به شکافتن شکم زنان باردار می کردند و برای این کار بین خودشان مسابقه ترتیب داده بودند.
ابعاد قتل عام خوجالی
بر اساس آمارهای بین المللی در آن شب ۶١٣ غیرنظامی از جمله ١٠۶ زن، ٧٠ سالمند، ۶٣ کودک قتل عام و ۴٨٧ نفر از جمله ٧۶ کودک نیز به شدت مجروح شدند.
در خوجالی اشغالگران ارمنی ١٢٧۵ مسلمان آذربایجانی را به اسارت گرفتند و بسیاری از خانواده ها را به طور کامل نابود کردند.
مجازات نشدن عاملان قتل عام خوجالی
به دنبال این قتل عام تلخ و خونین، جمهوری آذربایجان در چارچوب معاهدات بین المللی خواهان مجازات عاملان این جنایت که عده ای از آن ها در سال های بعد حتی به مقامات عالی سیاسی ارمنستان هم رسیده بودند، شد ولی با گذشت ٢٩ سال، تاکنون دادگاهی برای رسیدگی به آن تشکیل نشده است.
اعتراض سازمان های بین المللی به جنایات ارمنستان
شورای امنیت سازمان ملل متحد با قطعنامه های مختلف جنایات ارمنستان را در طول جنگ قره باغ و به ویژه قتل عام خوجالی محکوم کرده است.
علاوه بر آن، دادگاه حقوق بشر اروپا در سال ٢٠١٠ میلادی حوادث رخ داده در خوجالی را به عنوان مصداق بارز جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شناخت و تاکنون در پارلمان ١۵ کشور نیز وقایع خوجالی به عنوان نسلکشی شناخته شده است.
انتهای پیام/
آیدین خطیبی