شعردوست در گفتگو با «نصر» تاکید کرد؛

هراس رژیم صهیونیستی از همبستگی ایران و ترکیه/ ضرورت استفاده از ظرفیت های مشترک ایران و جمهوری آذربایجان

1399/09/26 - 12:01 - کد خبر: 34053 نسخه چاپی

نصر: سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان گفت: رژیم صهیونیستی با هراس از همبستگی و نزدیکی ایران و ترکیه در مسئله فلسطین به دنبال ایجاد فاصله و درگیری بین این دو کشور اسلامی می باشد و از طریق رسانه های خود به اختلافات و سوء تفاهم های مقطعی این دو کشور دامن می زند، لذا نباید به دشمن فرصت بهره برداری از این اختلافات را داد.

به گزارش نصر، "علی اصغر شعردوست" در تحلیل واکنش های صورت گرفته نسبت به شعرخوانی رئیس جمهوری ترکیه در رژه پیروزی جمهوری آذربایجان، افزود: برای تحلیل واکنش های صورت گرفته به اشعاری که آقای اردوغان قرائت کرد، بهتر است ابتداء به خاستگاه این شعر توجه کنیم. پس از جدایی سه منطقه اصلی قفقاز جنوبی یعنی آذربایجان، ارمنستان و گرجستان از ایران در قرن نوزدهم و تعیین رود ارس به عنوان مرز جدید امپراتوری روسیه تزاری با ایران، ساکنان این سوی رود روابط خویشاوندی و سرزمینی خود را با مردم آن سوی رود از دست دادند و غم و اندوه خود را به شیوه های مختلف ابراز کردند. به ویژه در ادبیات شفاهی مردم ما مویه کنان به جدایی عزیزان خود در آن سوی ارس اعتراض کردند. چرا که سال ها با مردم مسلمان قفقاز ارتباط تنگاتنگی داشتند و جدایی آنها را نمی توانستند به آسانی هضم کنند. این شیوه اعتراض در قالب ادبیات حسرت بیشتر و از جمله در همان شعری که رئیس جمهور ترکیه قرائت کرد نمود داشت.
 
پیشینه ادبیات حسرت در آذربایجان
وی افزود: اين حسرت جدايى شمال ارس منجر به پيدايش نوعى ادبيات با عنوان ادبيات حسرت شده است كه در شعرهاى استاد شهريار صدها بيت از اين نوع شعر وجود دارد. تصور می کنم که جناب آقای اردوغان بدون توجه به کانتکست تاریخی شعر در ایران آن را قرائت کرده است و مقامات رسمی ترکیه با مشاهده حساسیت های افکار عمومی و دولت ایران بر حفظ تمامیت ارضی ایران تأکید کردند. در نهايت بايد به اظهار نظر جناب مولود چاووش اوغلو اشاره کنم که پس از واکنش ها و محکومیت هایی که در کشورمان به این موضوع شد، بیان نمودند که رئیس جمهور ترکیه به تمامیت ارضی ایران احترام گذاشته و نسبت به حساسیت های پیرامون شعر قرائت شده نیز مطلع نبوده است و آن را صرفاً در ارتباط لاچین و قره باغ می دانسته و به همین دلیل آن را در مراسم باکو خوانده است. این اظهارنظر رسمی وزیر امور خارجه ترکیه که به همتای ایرانی خود ابراز شده است قابل پذیرش است. این موضوع را جناب دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان هم در توئیت خود بازتاب داد كه البته به نظر اينجانب اين توئيت هم از دقت لازم برخوردار نبود.
 
نماینده سابق مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: واكنش نشان دادن عاليترين مقام ديپلماسى كشور در مواردى كه منافع ملى ايران و به مراتب اولى تر تماميت ارضى كشور مورد هجمه باشد امرى ستودنى است، اما اين مورد نمي تواند از مصاديق همچون هجمه اى باشد. جالب اینکه عليرغم اين همه ادبيات حسرت و تحسر جدايى هفده شهر قفقاز، جمهوری اسلامی ایران هرگز نسبت به آذربایجان ادعای ارضی نکرده است و در دی ماه سال 1370 جزو نخستین کشورهایی بود که استقلال این کشور همسایه را به رسمیت شناخت.
 
لغزش کلامی یک مقام خارجی نباید باعث تفرقه در صفوف منسجم ملت ایران شود
شعردوست در مورد دلیل تفرقه افکنی برخی گروه‌های سیاسی و افراد من جمله تعدادی از نمایندگان مجلس در خصوص روابط ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان نیز گفت: اینکه مردم ایران و نهادهای مختلف به تمامیت ارضی کشورمان حساسیت دارند و آن را خط قرمز خود می دانند بسیار غرورآفرین است. لیکن بهتر است در این موضوع با ظرافت تمام برخورد کرد تا خدای نکرده لغزش کلامی یک مقام خارجی باعث تفرقه در صفوف منسجم ملت ایران نشود. این مسئله از آن نظر اهمیت دارد که دشمنان نظام اسلامی دنبال اختلاف افکنی و کم رنگ کردن "وحدت کلمه" امام راحل هستند که آن را کلید حل همه مشکلات می دانستند.
 
وی افزود: از طرفی درست در شرایطی که میهن عزیزمان در معرض هجمه سنگین بدخواهان منطقه ای و فرامنطقه ای قرار دارد، گرا دادن به دشمن و برخی نفرت پراکنی ها عملی نابخشودنی است. متاسفانه در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس سخنان تفرقه افکنانه و مغایر با اصول و آرمان های نظام مقدس جمهوری اسلامی یکی از نمایندگان مجلس را شاهد بودیم که باعث خوشنودی دشمنان قسم خورده کشورمان شد. من معتقدم که وحدت ما منبع قدرت ماست و رشد افکار مخرب ایرانشهری یا انواع پان ها ضربه مهلکی به همبستگی ملی وارد خواهد کرد.
 
سوء تفاهمات با دولت های همسایه باید از مجاری دیپلماتیک پیگیری شود
وی ادامه داد: در قضیه اخیر بهتر است همه سوء تفاهمات با دولت های همسایه از مجاری دیپلماتیک پیگیری شود و حساسیت های نظام به آنها منتقل گردد، کما اینکه طرف ترکیه ای خطای خود را پذیرفته است. امیدوارم پس از احیای تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و حمایت آشکار مقام معظم رهبری از رفع اشغال خاک جمهوری آذربایجان شاهد گسترش روابط برادرانه در منطقه باشیم و اجازه ندهیم رژیم های مغرض به تخریب روابط ما با جمهوری آذربایجان و نیز ترکیه بپردازند. فکر می کنم که بستر جدیدی برای روابط فراگیر در منطقه در حال شکل گیری است و همه رهبران اجتماعی وظیفه دارند به تحکیم روابط کمک کنند و آرزوهای دشمن در ایجاد نفاق را در نطفه خفه کنند.
 
ضرورت استفاده از ظرفیت های مشترک ایران و جمهوری آذربایجان
سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان، بر ضرورت استفاده از فرصت هایی که آزادی قره باغ اشغالی در اختیار ایران می گذارد تاکید کرد و گفت: اصولا وجود یک همسایه هم فرهنگ و هم دین که اشتراکات فراوانی با ما دارد، فرصت های ویژه ای را هم از نظر اقتصادی و هم از نظر هم افزایی سیاسی منطقه ای و جهانی در اختیار ما قرار می دهد. موضوعی که در زمان مرحوم حیدرعلی اف و تا پیش از ریاست جمهوری فرزندش الهام، به آن توجه ویژه ای می شد. لیکن متاسفانه طی سال های اخیر ما نه تنها در این مناطق فرصت ها را از دست داده ایم، بلکه جایمان را به رقبای منطقه ای خود واگذار کرده ایم.
 
شعردوست گفت: به نظر من آزادی قره باغ نیز تا زمانی که اهتمام ویژه ای به همسایگان به ویژه حوزه تمدنی نوروز نشود، تاثیر چندانی بر روابط ما با همسایگان نخواهد گذاشت. بنده معتقدم افرادی باید در حوزه دیپلماسی در این مناطق فعالیت کنند که شناخت عمیقی از روابط و لایه های مختلف قدرت در ساختار حکومتی جمهوری آذربایجان و ترکیه داشته باشند، یعنی همین که زبان ترکی و استانبولی را بدانند کافی نیست، باید ساختار قدرت در کابینه را بشناسند و پیشینه افراد ذی نفوذ در هیات حاکمه هر یک از این دو کشور را کاملا بدانند.
 
تاکید ایران بر اصل خدشه ناپذیر تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان
وی ادامه داد: ایران از ابتداء مناقشه قره باغ بر احیای تماميت ارضی جمهوری آذربایجان تأکید می کرد و در مجامع بین المللی از موضع بر حق آن کشور دفاع می نمود. در جنگ اخیر هم همه مقامات ذی صلاح کشورمان به ویژه مقام معظم رهبری و رئیس جمهور محترم بر این اصل خدشه ناپذیر تأکید کردند. رئیس جمهور آذربایجان هم در پاسخ به این حمایت ها و نیز بسته شدن دالان هوایی و زمینی ایران به روی ارمنستان مراتب قدردانی خود را ابراز کرد. علاوه بر این جناب الهام علی اف در جریان بازدید از مناطق تازه آزاد شده، ارس را مرز دوستی ایران و آذربایجان نامید.
 
شعردوست اظهار کرد: در چنین فضایی فرصت های بسیاری به روی شرکت های ایرانی گشوده شده است و می توان پتانسیل های موجود و توانمندی شرکت های عمرانی کشورمان را به طرف آذری معرفی کرد، چرا که دریافت خدمات از ایران به مراتب اقتصادی تر و باصرفه تر برای آن هاست. از طرفی احیای 132 کیلومتر از مرزهای زمینی آذربایجان با ایران می تواند به افزایش مراودات مرزی و گمرکی بین دو کشور مسلمان و برادر کمک کند. هر چند جناب آقای موسوی سفیر محترم ایران هم رایزنی هایی را در این زمینه آغاز کرده است، اما امیدوارم در فضای دوستی شاهد فعاليت هاى بيشتر در راستاى تحقق طرح های مشترک بین دو کشور باشیم. این موضوع بدون شک به تحکیم پیوندها و صلح و ثبات در منطقه کمک خواهد کرد.
 
وی افزود: البته آرزوی ما تشکیل بازار بزرگ در منطقه با شرکت همه همسایگان است و خود این عامل می تواند به رفع ذهنیت های منفی بین دو همسایه شمالی یعنی آذربایجان و ارمنستان هم کمک کند. من شخصاً ابراز تمایل رهبران این دو کشور به رفع کدورت های برجامانده از دهه های اخیر و آغاز مرحله نوینی از همکاری و پرهیز از منازعه را به فال نیک می گیرم و امیدوارم که قدرت های فرامنطقه ای این فضای تفاهم را به هم نریزند.
 
ایران و ترکیه دو شریک استراتژیک و سنتی هستند
شعردوست درباره آینده روابط سیاسی ایران و ترکیه را پس از تنش های چند روز اخیر نیز گفت: به نظرم تنش های موجود با حسن نیت طرفین و توضیح دستگاه دیپلماسی ترکیه مدیریت خواهد شد و دو کشور همسایه همچنان به همکاری های خود در قالب های مختلف ادامه خواهند داد. چرا که نمی توانند از پتانسیل های هم غفلت کنند. ترکیه برای ارتباط با آسیای مرکزی و کشورهای شرق در چارچوب احیای جاده ابریشم قطعاً به ایران نیازمند است و بر نقش سازنده ایران در حل و فصل مناقشات منطقه ای به خوبی آگاهی دارد. لذا بعید است در پی بر هم زدن معادلات باشد. دعوت آقای اردوغان از ایران برای مشارکت در پلتفرم ششگانه منطقه ای هم مؤید چنین مطلبی می باشد. جمهوری اسلامی ایران هم ترکیه را شریک استراتژیک و سنتی خود می داند و بر حسن همجواری با آن کشور تأکید می ورزد. در واقع ایجاد مناسبات نزدیک با کشورهای همسایه در اولویت سیاست خارجی ایران قرار دارد و در اسناد بالادستی نظام هم به این امر تأکید شده است.
 
وی به سیاست مشترک جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در قبال رژیم صهیونیستی اشاره کرد و ابراز داشت: در مجموع سیاست های اخیر ترکیه در قبال رژیم صهیونیستی با استقبال ایران مواجه شده است و پس از سخنرانی معروف رجب طیب اردوغان در نشست داووس علیه جنایات اسرائیل شاهد استفاده مقامات ارشد ترکیه از عبارت هایی همچون "دولت تروریستی" و "قاتل کودکان" در باره این رژیم هستیم. چنین رویکردی را در راستای کارزار جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم غاصب صهیونیستی تلقی می کنیم. البته ما خواهان قطع رابطه همه کشورهای اسلامی به ویژه ترکیه با رژیم جعلی اسرائیل هستیم و امیدواریم این مهم در آینده نزدیک محقق شود.
 
هراس رژیم صهیونیستی از همبستگی ایران و ترکیه
شعردوست تاکید کرد: رژیم صهیونیستی با هراس از همبستگی و نزدیکی ایران و ترکیه در مسئله فلسطین به دنبال ایجاد فاصله و درگیری بین این دو کشور اسلامی می باشد و از طریق رسانه های خود به اختلافات و سوء تفاهم های مقطعی این دو کشور دامن می زند. لذا نباید به دشمن فرصت بهره برداری از این اختلافات را داد.
 
وی ادامه داد: به نظرم موضوع دفاع از قدس و حقوق مسلمین موضوعی بسیار ریشه دار و انسانی است و با اظهار نظرهای نابجا و یا کمرنگ یا پر رنگ شدن روابط دو کشور تاثیر چندانی نمی پذیرد. ترکیه در سال های اخیر مواضع نسبتاً مشابهی با ایران در قبال رژیم صهیونیستی داشته است؛ نماد این مواضع مشترک کشتی صلحی بود که جهت کمک رسانی به فلسطینیان محاصره شده غزه عازم فلسطین بود و در حالی که کاروان آزادی به ساحل غزه نزدیک می‌شد، کشتی‌های اسرائیلی با پرچم‌های سفید کاروان آزادی را محاصره کرده و با بالگردهای خود آن را مورد هدف قرار دادند.
 
شعردوست در پایان گفت: با درایتی که در مسئولان دو کشور می بینیم دشمن هرگز به مقصود خود در مورد اختلاف فکنی میان ایران و ترکیه نخواهد رسید و ما همچنان در کنار هم به همکاری های منطقه ای ادامه خواهیم داد. چرا که پس از خیانت ارتجاع عرب در برقراری روابط با رژیم صهیونیستی، فلسطین هم اکنون بیش از هر زمان دیگر به پشتیبانی ایران و ترکیه نیاز دارد و این دو کشور در کنار یکدیگر به تحقق آرمان های ملت فلسطین کمک خواهند کرد.
 
انتهای پیام/
 
هراس رژیم صهیونیستی از همبستگی ایران و ترکیه/ ضرورت استفاده از ظرفیت های مشترک ایران و جمهوری آذربایجان محمد سهرابی


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار