یک روانشناس بالینی تشریح کرد:
بهترین سبک برای فرزندپروری
نصر: یک روانشناس بالینی تاکید کرد: سبک مقتدر، بهترین گزینه برای فرزندپروری است، چرا که در این سبک، کودک قانونمندی خوبی داشته و احساس اعتماد به نفس در کودک بالا است.
به گزارش نصر، مریم موسیپور در گفتوگویی با بیان اینکه سبک فرزندپروری، نوع رابطه والد و کودک را مدنظر قرار میدهد، اظهار کرد: نوع سبک انتخابی والدین باعث ایجاد تغییرات زیادی در فرزندشان میشود؛ محققان با تلاش برای یافتن ویژگیهای مشترک تربیت والدین، چهار سبک فرزندپروری را شناسایی کردهاند، اما هر والدی رابطه منحصر به فردی در ارتباط با فرزندش دارد.
وی با اشاره به اینکه سبکهای فرزندپروری در چهار زمینه نظم، ارتباط، انتظارات و بیان احساسات و عواطف با هم متفاوت هستند، اظهار کرد: سبک مستبدانه به کنترل بالا، محبت کم، سبک سهل گیرانه به کنترل کم، محبت زیاد، سبک طرد کننده به کنترل کم و محبت کم و سبک مقتدرانه به کنترل زیاد و محبت زیاد اشاره دارد.
وی خاطرنشان کرد: والدینی با سبک مستبد برای انظباط ارزش زیادی قائلن، قوانین سخت گیرانه و کنترل خیلی بالایی برکودک داشته و توضیحات چندان منطقی در مورد تربیت خود به کودک نمیدهند و در مقابل اشتباهات کودکان بیشتر از تنبیه و سرزنش استفاده میکنند؛ کودک در سبک مستبد به شدت قانونمند میشود، ولی این سبک باعث ایجاد ترس و کاهش اعتماد به نفس کودک شده و در فضاهایی که والدین حضور ندارند، باعث پرخاشگری و برون ریزی هیجانات منفی کودک میشوند.
موسیپور با اشاره به ویژگیهای سبک سهل گیرانه، گفت: در این سبک کودک اجازه دارد، هر کاری دوست دارد انجام دهد و والدین با کودک خود بیشتر دوست هستند تا والدین، پدر و مادر در این سبک، خیلی بخشنده هستند و از هر چیزی در مورد رفتار کودک به راحتی میگذرند. این والدین به حرفهای کودکان در مورد مشکلاتشان گوش میدهند، اما تلاشی نمیکنند که انتخابهای اشتباه یا رفتارهای کودک را اصلاح کنند، کودک در این سبک، میزان رضایت بالایی دارد؛چرا که هر آنچه میخواهد میتواند انجام دهد، اما نبود قانونمندی باعث عدم انعطاف پذیری در فضاهای اجتماعی و عدم پذیرش در گروه میشود.
این روانشناس بالینی متذکر شد: والدینی با سبک طردکننده، نه تنها هدایت زیادی دریافت نمیکنند، بلکه رغبت و توجه زیادی هم نمیگیرند؛ در سبک طرد کننده کودک به شدت احساس عدم اعتماد به نفس و غیر مهم بودن از طرف والدین دارد و حس انزوای کودک بسیار بالا است، والدینی با این سبک درگیری کمی داشته و کاری به کودک ندارند و زمان خیلی کمی را با کودک خود میگذرانند.
وی ادامه داد: والدین در سبک مقتدرانه، تلاش زیادی برای ایجاد و حفظ یک رابطه مثبت با کودکشان کرده و وقت و انرژی زیادی را صرف جلوگیری از مشکل رفتاری، پیش از وقوع آن میکنند؛ برای مثال دلایل قوانین را توضیح داده و از پاداش و تشویق استفاده میکنند؛ گاهی بعضی از رفتارها در کودک به موجب سبک فرزندپروری انتخابی والدین بوده که میتوان با کمک یک مشاور، سبک مفیدتری را با توجه به نیازهای رفتاری خود و کودکشان انتخاب کرد.
وی خاطرنشان کرد: والدین در سبک مقتدر به صورت مکرر در حال گفتوگو و ارتباط موثر با کودک بوده و کودک در این رویه همیشه در حال گفتوگو و حل مسئله با والدین خویش است؛ والدین با این روش، اعتماد به نفس، عزت نفس و قدرت حل مسئله و قانونپذیری کودک را بالا میبرند؛ سبک مقتدر برای روش تربیتی توصیه میشود، چرا که ما نیازمند افرادی با اعتماد به نفس، عزت نفس و قدرت حل مسئله بالا هستیم.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایسنا