مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی استان عنوان کرد:

تجهیز بیش از ۱۴ هزار هکتار زمین کشاورزی آذربایجان‌شرقی به سیستم آبیاری نوین

1399/04/16 - 14:02 - کد خبر: 22883 نسخه چاپی

نصر: مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی اعلام کرد: از ابتدای روی کار آمدن دولت تدبیر و امید تاکنون ۱۴ هزار و ۶۴۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان در بخش خرده مالکی در پایاب چاه‌ها و نهرها به سیستم‌های نوین آبیاری، اعم از قطره ای و بارانی تجهیز شده‌اند.

به گزارش نصر، کامران یوسفی راد افزود: از مجموع ۴۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی حدود ۱۸۰ هزار هکتار مستعد ایجاد سیستم های نوین آبیاری است.
وی اظهار کرد: از ابتدای ایجاد سیستم های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی استان تا آغاز فعالیت های دولت های یازدهم و دوازدهم، در مجموع ۴۹ هزار و ۷۴۳ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی به این سیستم تجهیز شده بود. 
وی با اشاره به سیر صعودی اجرای سیستم های نوین آبیاری در دلت تدبیر و امید در استان تشریح کرد: در سال ۱۳۹۲ شمسی، ۵۴۹ هکتار، سال بعد یکهزار و ۲۲۶ هکتار و در سال ۱۳۹۴ نیز یکهزار و ۲۶۲ هکتار از اراضی خرده مالکی آذربایجان شرقی به این سیستم ها تجهیز شده اند.
یوسفی راد گفت: سطح اراضی تجهیز شده استان به سیستم های نوین آبیاری در سال ۱۳۹۵ شمسی، ۹۷۴ هکتار، سال بعد سه هزار و ۴۲۳ هکتار و سال ۱۳۹۷ نیز ۲ هزار و ۴۲۵ هکتار بوده است. 
وی با بیان اینکه پارسال نیز سه هزار و ۹۷۱ هکتار طرح سیستم های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی استان اجرا شد، اضافه کرد: تاکنون موافقت نامه های مربوط به تجهیز اراضی کشاورزی استان به سیستم های نوین آبیاری در سال جدید هنوز امضا نشده، ولی سعی می کنیم عملکردمان حداقل به اندازه سال گذشته باشد. 
وی یادآوری کرد: البته تقاضا برای ایجاد سیستم های نوین آبیاری از سوی کشاورزان آذربایجان شرقی، بالا و بیش از هفت هزار  و ۲۱۷ هکتار است، اما اینکه چه میزان از آنها قابلیت اجرا دارند، به امضای موافقت نامه ها و تعیین دقیق رقم اعتبارات بستگی دارد.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی ادامه داد: امسال کارگاه های پیمانکاران اجرای سیستم های نوین آبیاری در استان به دلیل شیوع کرونا در فروردین و اردیبهشت ماه تعطیل بود و پس از آن تا به امروز ۸۱۰ هکتار از اراضی کشاورزی به این سیستم ها تجهیز شده اند. 
وی در خصوص مشکلات پیش روی طرح های سیستم های نوین آبیاری نیز افزود: ۷۰ درصد سیستم های نوین آبیاری را مواد پلی اتیلن تشکیل می دهند که در یک هفته اخیر هر کیلوگرم از آن دو هزار تومان افزایش قیمت داشته و همین امر مشکلاتی را در مسیر تسریع اجرای سیستم های نوین آبیاری در استان ایجاد می کند.
وی گفت: با توجه به اینکه یارانه اختصاصی به کشاورزان برای اجرای سیستم های نوین آبیاری ثابت است، این تغییر قیمت در کاهش سرعت اجرای طرح ها موثر است. 
یوسفی راد اظهار کرد: به عنوان نمونه دولت از مجموع ۱۶ میلیون تومان هزینه تجهیز هر هکتار از اراضی کشاورزی به سیستم آبیاری بارانی، ۱۰ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را پرداخت می کند و تأمین آن بقیه را نیز بهره بردار بر عهده دارد، اما به دلیل افزایش قیمت ها ، اکنون دولت در یک طرح فرضی، سهم خود را پرداخت می کند، اما بهره بردار می گوید که من سرمایه ام برای اجرای طرح در زمان ارایه آن و قبل از افزایش قیمت ها را کفاف می کرد.
وی اضافه کرد: افزایش قیمت مواد پلی اتیلن موجب افزایش هزینه های بهره بردار و به تبع آن کاهش پرونده های متقاضیان اجرای سیستم های نوین آبیاری می شود.
وی در ارتباط با جایگاه کشوری استان در زمینه اجرای سیستم های نوین آبیاری گفت: آذربایجان شرقی پارسال رتبه پنجم کشوری را داشت، اما با توجه به اینکه رتبه بندی در سال های مختلف متفاوت است، استان به طور متوسط در رتبه ها هفتم - هشتم کشور جا دارد.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی تاکید کرد: اجرای سیستم های نوین آبیاری به طور متوسط صرفه جویی چهار هزار و ۴۰۰ مترمکعبی مصرف آب در هر هکتار در هر سال را به دنبال دارد.
وی یادآوری کرد: علاوه بر اراضی خرده مالکی، بخشی از احداث سیستم های نوین آبیاری نیز به صورت شبکه های پایاب سدها در استان اجرا می شود که منابع مالی آنها از محل اعتبارات تملک دارایی و سرمایه ای و ملی است؛ اجرای شبکه آبیاری نوین در پایاب سد خدآفرین به وسعت پنج هزار و ۲۵۰ هکتار نمونه ای از این دست می باشد.
وی افزود: همچنین سیستم های آبیاری نوین در شبکه های پایاب سدهای آیدوغموش و سد سهند در حال اجراست که داستان آنها متفاوت با اراضی خرده مالکی است.
انتهای پیام/
تجهیز بیش از ۱۴ هزار هکتار زمین کشاورزی آذربایجان‌شرقی به سیستم آبیاری نوین خبرگزاری ایرنا


نظرها بسته شده اند

نمایش 0 نظر

پژوهشیار