خبر/

۶ میلیون هکتار اراضی دیم مزیت راهبردی برای امنیت غذایی کشور

1405/06/15 - 17:15 - کد خبر: 167819 نسخه چاپی

نصر: معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به وجود ۶ میلیون هکتار اراضی دیم در کشور، گفت: این موضوع مزیت بسیار مهم و بزرگ برای تامین امنیت غذایی ایران است.

به گزارش نصر، غلامرضا صالحی جوزانی روز یکشنبه در سی‌ودومین گردهمایی سالیانه مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، آینده زراعت و حتی باغبانی کشور را وابسته به توسعه کشاورزی دیم دانست و افزود: استفاده بهینه از اراضی دیم یک ضرورت اجتناب ناپذیر باتوجه به احتمال وقوع خشکسالی های متعدد است و در این راستا باید توجه داشت که امنیت غذایی پایه امنیت ملی است.
وی جایگاه کشاورزی دیم در نظام تولید کشور را بسیار مهم خواند و اظهار کرد: امروز بیش از پیش باید جایگاه دیم مورد توجه قرار بگیرد و باید برنامه‌ریزی برای افزایش بهره‌وری این اراضی جدی گرفته شده و در کنار تولید محصولات، برای افزایش بهره‌وری و ارتقای تولید دیم تلاش بیشتری صورت بگیرد.
صالحی جوزانی ظرفیت‌های پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را بسیار بالا توصیف و اضافه کرد: سازمان تات دارای ۳۴ مرکز تحقیقات استانی و ۲۰ مؤسسه تحقیقاتی است و مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور مستقر در مراغه نیز در سال‌های فعالیت خود آثار و دستاوردهای قابل توجهی در حوزه تولید و معرفی ارقام داشته است.
وی معرفی نزدیک به ۱۵۰ رقم جدید توسط مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور را از جمله دستاوردهای بسیار مهم این موسسه بیان کرد و ادامه داد: بخش قابل توجهی از ارقام مورد استفاده در زراعت کشور، حاصل فعالیت‌های این مؤسسه است و افزایش عملکرد محصولات نیز بخشی از آثار و اثربخشی تحقیقات مؤسسه دیم به شمار می‌رود.
صالحی جوزانی اقدامات علمی و تحقیقاتی در حوزه علوفه دیم را از جمله فعالیت های ثمربخش موسسه تحقیقات دیم کشور برشمرد و گفت: تاکنون تعداد یازده رقم علوفه دیم از سوی این موسسه معرفی شده و در حال حاضر حدود ۱۱۴ هزار هکتار از اراضی کشور به کشت علوفه دیم اختصاص دارد که با توجه به صرفه‌جویی قابل توجه آن در مقایسه با کشت یونجه، از ارزش بالایی برخوردار است.
وی با تأکید بر ضرورت بازنگری در رویکردهای تحقیقاتی مؤسسه دیم، برنامه‌محوری، مسئله‌محوری، همکاری بین مؤسسات و افزایش برنامه‌های عملیاتی را عناصر موفقیت در این موسسه دانست و یادآور شد: باید برنامه‌ها بر اساس مسائل و اولویت‌های واقعی بخش کشاورزی تدوین شود و مؤسسات تحقیقاتی در قالب یک سازمان واحد و با همکاری و هم‌افزایی بیشتر، برنامه‌های عملیاتی خود را برای افزایش اثربخشی توسعه دهند.
صالحی جوزانی بر ضرورت تهیه یک نقشه راه مشخص برای حوزه دیم کشور تاکید کرد که در آن افق برنامه‌های عملیاتی به‌ صورت روشن تعیین شود تا فعالیت‌های تحقیقاتی در مسیر مشخص و هدفمند قرار بگیرد.
وی تغییر اقلیم، هوش مصنوعی و فناوری‌های نوین را از موضوعات مهم پیش روی تحقیقات کشاورزی دیم دانست و اظهار کرد: هیچ طرح و پروژه تحقیقاتی نباید بدون در نظر گرفتن تغییرات اقلیمی تعریف و اجرا شود.
۸۰ درصد اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی دیم است
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز در این گردهمایی، گفت: حدود ۸۰ درصد از یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی این استان به کشت دیم اختصاص دارد که لازمه تامین امنیت غذایی توسعه این بخش می باشد.
صادق نادری با تأکید بر نقش مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در حوزه ترویج و انتقال یافته‌های تحقیقاتی، افزود: ارتباط این مؤسسه با بهره‌برداران و مشاهده نتایج تحقیقات در مزارع، نقش مهمی در پذیرش فناوری‌ها و ارقام جدید از سوی کشاورزان دارد.
به گفته وی از مجموع حدود ۵.۲ میلیون تن تولیدات کشاورزی آذربایجان شرقی، ۸۰ درصد مربوط به محصولات گیاهی است که نشان‌ دهنده اهمیت بخش زراعت و به‌ ویژه کشاورزی دیم در اقتصاد منطقه است.
نادری افزایش تولید علوفه را از نتایج اجرای طرح‌های تحقیقاتی موسسه کشاورزی دیم کشور در مراغه عنوان و اضافه کرد: در محصولات تناوبی نیز اقدامات قابل توجهی از سوی این موسسه انجام شده است، به طوریکه در سال جاری عملیات اجرایی در حوزه حبوبات نسبت به گذشته حدود ۱۵ درصد افزایش نشان می دهد.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی از مناطق سردسیر کشور است و به همین دلیل کشت پاییزه در این استان آغاز شده و همزمان روند تحویل گندم تولیدی نیز همچنان ادامه دارد، میزان رشد تولید گندم استان نسبت به سال گذشته را حدود ۱۵ درصد اعلام کرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه کشاورزی استان با چالش‌های بیشتری نسبت به برخی مناطق کشور مواجه است، گفت: شرایط اقلیمی و گستردگی اراضی دیم، ضرورت حمایت و برنامه‌ریزی دقیق‌تر برای کشاورزان استان را دو چندان کرده است.
به گزارش نصر، سی و دومین گردهمایی سالانه موسسه تحقیقات دیم سراسر کشور از امروز به میزبانی شهر مراغه به مدت ۲ روز آغاز شد.
در این گردهمایی محققان، اساتید و پزوهشگران حوزه کشاورزی دیم کشور پیرامون آخرین یافته ها و دستاوردهای این حوزه به بحث و تبادل نظر پرداخته و با برپایی پنل های مختلف تخصصی در این زمینه کاووش های کنونی و آینده را زیر ذره بین علمی قرار می دهند.
ارایه دستاوردها و یافته های تحقیقات دیم، برنامه ریزی برای پروژه های تحقیقاتی و تولید بذر سال آینده، برنامه ریزی اجرای پایگاه های نوآوری و مزارع الگویی و همچنین تدوین برنامه های آموزشی و ترویجی در حوزه کشاورزی دیم رویکردهای اصلی و مهم این گردهمایی است. 
انتهای پیام/
۶ میلیون هکتار اراضی دیم مزیت راهبردی برای امنیت غذایی کشور خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

سامانه مولد پرتال ستاک