خبر/
دو رئیس جمهور در یک کشور!
نصر: چرا غنی و عبدا... با یکدیگر همکاری نکردند و همزمان به عنوان روسای جمهور افغانستان سوگند یاد کردند؟
به گزارش نصر، پس از دیدارهای بینتیجه نماینده ویژه آمریکا با نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری افغانستان، مراسم تحلیف ریاست جمهوری محمد اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری این کشور برگزار شد.
همزمان با این مراسم عبدا... عبدا... هم برای خودش به عنوان رئیس جمهور مراسم تحلیف برگزار کرد.دیروز در شهر کابل تعطیل رسمی اعلام شده بود. تدابیر شدید امنیتی در تمام این شهر وضع شده و راههای منتهی به ارگ ریاست جمهوری به روی رفت و آمد عمومی بسته شده بود.
پس از پایان سوگند غنی، امرا... صالح، معاون اول او و سرور دانش، معاون دوم او نیز مراسم تحلیف را به جا آوردند. همزمان عبدا... عبدا... هم به عنوان "رئیس جمهوری" درکاخ سپیدار سوگند یاد کرد. بعد از عبدا... عبدا...، عنایتا... بابر فرهمند و اسدا... سعادتی به عنوان معاونان او سوگند یاد کردند.
اشرف غنی در سخنانش بعد از مراسم تحلیف گفت، انتخابات پایان یافته است و حکومتی که او خواهد ساخت در انحصار تیم او "دولت ساز" نخواهد بود و "اکنون فصل وحدت و وصل" است. عبدا... عبدا... هم در سخنرانیاش گفت :اگر در سال ۲۰۱۴ دولت وحدت ملی را نمیپذیرفتم، کشور به سوی بحران میرفت.
اکنون اگر دولت برآمده از تقلب را بپذیرم، فاتحه دموکراسی را باید خواند. در مراسم تحلیف اشرف غنی، زلمای خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان و ژنرال اسکات میلر، فرمانده نیروهای ناتو در افغانستان و همچنین راس ویلسون، کاردار سفارت آمریکا حضور داشتند.اما چرا اشرف غنی و عبدا... تصمیم گرفتند که به جای همکاری، به صورت همزمان مراسم تحلیف خود را برگزار کنند. چه عواملی موجب شد که عبدا... و اشرف غنی به سمت این گزینه و آینده ای مبهم حرکت کنند؟واقعیت این است که پس از انتخابات سال 2014 و در پی دخالت آمریکا، تصمیم بر این شد که برای جلوگیری از تنش در افغانستان، عبدا... پست ریاست اجرایی و غنی نیز پست ریاست جمهوری را تقبل کنند.
اما به مرور زمان مشخص شد که این سیستم به دلیل تضاد گسترده بین این دو شخص ناکارآمد است. تجربه نصب مقامات بدون هماهنگی با طرف دیگری، تلاش برای حذف جناح عبدا... و رفتار انحصار طلبانه اشرف غنی یکی از مواردی بوده است که ادامه همکاری برای اشرف غنی و عبدا... به عنوان دولت وحدت ملی را دشوار کرده بود.
همچنین جناح عبدا... معتقد بودند که پس از یک بار عقب کشیدن آن ها به سود اشرف غنی و همچنین تقلب صورت گرفته در انتخابات، این بار باید اشرف غنی عقب نشینی کند و پست ریاست جمهوری در اختیار دکتر عبدا... قرار بگیرد.از سوی دیگر،براساس توافق میان آمریکا و طالبان قرار بر این است که مذاکرات بین الافغانستانی امروزآغاز شود.
با این حال به دلیل اختلافات موجود ممکن است این مذاکرات با تاخیر رو به رو شود. عبدا... و غنی می دانند که این مذاکرات با یک مانع اساسی رو به روست. ابتدا این که طالبان اعلام کرده است با دولت افغانستان مذاکره نخواهد کرد و دومین نکته این که هرکسی بتواند مذاکرات را به پیش ببرد شانس بیشتری برای حضور در آینده افغانستان دارد.از این رو عبدا... از این نکته آگاه است که با شرکت در حکومت وحدت ملی و نقش ریاست اجرایی در حاشیه مذاکرات بین الافغانستان قرار خواهد گرفت و حتی ممکن است به دلیل به رسمیت نشناختن دولت توسط طالبان، به صورت کلی از این پروسه غایب باشد.
از این رو موضع گیری وی در خصوص آزادی زندانیان طالبان و موافقت با آن، می تواند او را نسبت به اشرف غنی، در مذاکرات پیش رو در موقعیت برتری قرار دهد. در صورت موفقیت چنین پیش فرضی عبدا... جایگاه خود را در این مذاکرات تثبیت خواهد کرد.
همچنین با ایجاد وحدت میان حامیان خود، دولت اشرف غنی را به حاشیه می راند و وی را در نگاه طالبان و همچنین بازیگران خارجی درگیر در روند مذاکرات تضعیف خواهد کرد. با توجه به توافق میان آمریکا و طالبان و تلاش برای شکل دهی به دولت پسا مذاکرات، به نظر می رسد دولت فعلی تنها نقش دولت گذار را به عهده داشته باشد و در صورت موفقیت مذاکرات عمر این دولت چندان طولانی نخواهد بود. از این رو تشکیل کابینه موازی توسط عبدا... و ایجاد وحدت توسط وی در بین جهادیان و نخبگان نزدیک به خود، می تواند قدرت وی را در مذاکرات بین الافغانستانی افزایش دهد.
انتهای پیام/
نصر