تامین اعتبار احیای ربع رشیدی با دستور رئیس جمهور

1404/09/27 - 16:46 - کد خبر: 152345 نسخه چاپی

نصر: استاندار آذربایجان شرقی از دستور صریح رییس جمهور به وزیر میراث فرهنگی برای مساعدت در تامین اعتبار احیای مجموعه تاریخی ربع رشیدی خبر داد.

به گزارش نصر، بهرام سرمست روز پنجشنبه در نخستین جلسه شورای راهبردی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی افزود: برای احیای ربع رشیدی علاوه بر اعتبارات میراث فرهنگی، از اعتبارات شهرداری، درآمدهای حاصل از مولدسازی و نصرسایر منابع هم استفاده خواهیم کرد.
وی گفت: اهمیت ربع رشیدی نیازی به توضیح و تبیین ندارد؛ این مجموعه به لحاظ اصالت و اهمیت، اثری فراتر از استان و ایران و متعلق به جهان اسلام و جامعه بشری است.
سرمست افزود: هیأت امنای مجتمع ربع رشیدی در سطح ریاست جمهوری تشکیل شده و وزیر میراث فرهنگی هم یکی از اعضای آن است و مصوبات این هیأت نیز در سطح ملی دنبال می‌شود.
وی ادامه داد: همه اعضای این هیأت باید رسالت خود را نسبت به احیای این اثر تاریخی ادا کنند و بنده به عنوان استاندار و عضو هیأت امنا، وظیفه دارم که سهم دستگاه‌های مسئول را مطالبه‌گری کنم.
سرمست با اشاره به اهمیت تشکیل شورای راهبردی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گفت: وجود ظرفیت‌های کم‌نظیر تاریخی و گردشگری در استان، به خوبی گویای اهمیت این مسأله است و ما وظیفه داریم فراتر از وظایف رسمی و سازمانی، نهایت مسئولیت‌پذیری را برای صیانت از این ظرفیت‌ها به کار بگیریم.
وی با اشاره به حضور نخبگان و فعالان حوزه‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ترکیب این شورا، گفت: اطمینان می‌دهم که به دغدغه‌مندی شما و استفاده از ذخیره دانایی استان در زمینه‌های مختلف باور دارم و معتقدم که برای دست یافتن به هر توفیقی در هر حوزه‌ای، باید از پیشکسوتان و صاحب‌نظران آن حوزه استفاده کنیم.

همایش فرش دستباف تبریز در سطح ملی و بین‌المللی برگزار می‌شود
سرمست با بیان اینکه صنعت فرش یکی از ۱۰ زنجیره ارزش استان است، گفت: ما در صدد تدوین مکاتب تبریز بویژه مکاتب هنری ازجمله هنرصنعت فرش دستباف هستیم.
وی افزود: پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی برای برگزاری همایش و نمایشگاه فرش دستباف تبریز بسیار ارزشمند و حاکی از نگاه مثبت این وزارتخانه به ظرفیت‌های آذربایجان شرقی است.
وی با بیان اینکه از برگزاری این همایش استقبال می‌کنیم، گفت: شورای سیاست‌گذاری این همایش با مسئولیت معاونت سیاسی و اجتماعی و با کمک بازاریان، اتحادیه‌ها، اتاق بازرگانی، دانشگاه هنر اسلامی و همه صاحب‌نظران این حوزه تشکیل می‌شود.
سرمست از اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان هم خواست تا دبیرخانه این همایش را تشکیل دهد و گفت: این همایش باید در سطح بین‌المللی برگزار شود تا بتوانیم گامی در جهت برندسازی فرش دستباف تبریز در سطح جهانی برداریم.

ضرورت هماهنگی سیاست های ملی و منطقه ای
دبیر شورای راهبردی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم گفت: اشتراک‌گذاری دانش و تجربه فعالان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری با سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران، ایجاد فضای گفت‌وگو، وفاق و همدلی بین کنش‌گران و هماهنگی سیاست‌های ملی و منطقه‌ای ضروری است.
روزبه کردونی گفت: شورای راهبردی یاریگر ما برای سیاست‌گذاری کارآمد است و به عنوان اتاق فکر، عالی‌ترین سطح مشورت‌دهی به تصمیم‌گیران محسوب می‌شود.
وی با تاکید بر اینکه شورای راهبردی یک شورای نمایشی نیست، اظهار امیدواری کرد: در استان آذربایجان شرقی هم با وجود استاندار فهیم و توسعه‌گرا، تجربه‌ای موفق از تشکیل این شورا داشته باشیم.
کردونی تاکید کرد: در تبریز و آذربایجان شرقی، همنشینی همه مولفه‌های تمدنی را باهم داریم و این ویژگی، تبریز را به موجودیتی تبدیل کرده که قرار است باعث نزدیکی همه ایرانیان شود.

عزم مدیران آذربایجان شرقی برای احیای ربع رشیدی
معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آربایجان شرقی نیز با اشاره به عزم جدی مدیریت استان برای احیای این اثر تاریخی، گفت: متاسفانه تاکنون اقدامات مورد انتظار در این خصوص انجام نشده و ما برای چندمین بار عزم خود را برای برداشتن قدم‌های بزرگتر در این زمینه جزم کرده‌ایم.
مرتضی محمدزاده با بیان اینکه برای تحقق این مهم، منابع مالی لازم است، افزود: شهرداری در خط مقدم چنین طرح‌های قرار دارد و از جهات مختلف مسئولیت دارد.
وی افزود: برای اینکه پرونده ربع رشیدی برای قرار گرفتن در آثار ثبت جهانی ارسال شود، نیاز به تملک ۵۷ قطعه پلاک در پیرامون این اثر تاریخی است که انتظار داریم شهرداری تبریز در بودجه سال آینده، اعتبار مناسبی برای این کار در نظر بگیرد.
محمدزاده گفت: سایر منابع مورد نیاز، از محل مولدسازی دارایی‌ها با همکاری اداره کل راه و شهرسازی و مسئولیت اجتماعی دستگاه‌ها و شرکت‌ها تامین می‌شود.
محوطه تاریخی ربع رشیدی که از آن به عنوان نخستین دانشگاه بین المللی جهان یاد شده و قدیمی ترین موقوفه ایران است، در قرن هشتم هجری قمری به دستور خواجه رشیدالدیـن فضل الله همدانی ساخته شد و به همین علت این شهرک را رشیدیه یا ربع رشیدی نامیدند که در زمان حاضر به جز چند بنای فرو ریخته متعلق به دوره صفویه، چیز دیگری از آن همه عظمت و زیبایی باقی نمانده است.
هم اکنون تپه ای گردمانند در قسمت شمال شرقی تبریز و در دامنه کوه سرخ و سر به فلک کشیده عینـالی ( عون بن علی ) و در انتهای خیابان عباسی به چشم می خورد که حدود ۷۰۰ سال پیش شهرکـی زیبا و باشکوه، دارای ۳۵ هزار واحد مسکونی و یکهزار و ۵۰۰ مغازه و حمام بهداشتی و کارخانه های نساجی، رنگرزی، کاغذسازی و ضرب سکه بود و جمعیتی بالغ بر ۱۵۰ هزار نفر در آن سکونت داشتند.
این شهرک دانشگاهی در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد در سطح جهان و به عنوان یک مرکز علم، صنعت، پرورش طبیبان و دانشمندان زبانــزد تاریخ نویسان بود.
محوطه باستانی و کاوشگاه ربع رشیدی با شماره ۹۴۳ در سال ۱۳۵۴ شمسی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و آنچه که امروز از این اثر ملی مشاهده می‌شود، بخشی از بازمانده‌های مجموعه ابواب البرّ ایلخانی خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی مربوط به قرن هشتم و نیز بقایایی از یک قلعه متعلق به اواخر قرن دهم و اوایل قرن یازدهم هجری است که بنا به گفته کارشناسان، کاوشگاه ربع رشیدی بیشتر به لحاظ مجموعه ابواب‌البرّ رشیدی روزگار خواجه رشیدالدین در عالم اسلام اشتهار دارد.
انتهای پیام/
تامین اعتبار احیای ربع رشیدی با دستور رئیس جمهور خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار