مدیران صنعت آب آذربایجان شرقی مطرح کردند/

وضعیت بحرانی منابع آبی در آذربایجان‌شرقی/ ذخایر سدها تنها دو ماه پاسخگوی تأمین آب تبریز است

1404/05/01 - 13:48 - کد خبر: 141733 نسخه چاپی

نصر: نشست خبری مدیران صنعت آب آذربایجان‌شرقی با اصحاب رسانه، صبح امروز چهارشنبه یکم مرداد، در شرایطی برگزار شد که به دلیل شدت گرما و کاهش منابع آبی، تمامی ادارات استان تعطیل اعلام شده‌اند.

به گزارش نصر، "یوسف غفارزاده" مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان آذربایجان‌شرقی در این نشست با ابراز نگرانی از کاهش چشمگیر بارش‌ها گفت: تا اینجای سال آبی ۱۴۰۴ (از مهرماه سال گذشته تا کنون)، تنها ۲۱۸ میلی‌متر بارندگی در استان ثبت شده است، در حالی‌که این رقم در مدت مشابه سال گذشته ۲۸۸ میلی‌متر بوده است. وی این میزان را «بسیار پایین» و «نگران‌کننده» توصیف کرد.

کاهش ۳۵ درصدی ورودی سدها نسبت به سال گذشته
به گفته غفارزاده، رودخانه آجی‌چای ۷۲ درصد و به‌طور میانگین سدهای استان ۳۵ درصد کاهش آب‌گیری را تجربه کرده‌اند. او افزود: سدها ستون فقرات مدیریت منابع آبی استان هستند. اگر شرایط به همین شکل ادامه یابد، تأمین آب شهر تبریز تنها تا پایان آبان ماه امکان‌پذیر خواهد بود.

وضعیت بحرانی تأمین آب تبریز از سدهای نهند و بوکان
غفارزاده با اشاره به نقش دو سد مهم در تأمین آب شرب تبریز توضیح داد: سد نهند، تأمین‌کننده ۱۵ درصد آب شرب تبریز، سد بوکان (شهید کاظمی)، با تأمین ۵۲ درصد آب شرب تبریز که حدود ۲۶۰ کیلومتر از استان فاصله دارد.
وی افزود: آبگیری سد بوکان نسبت به سال گذشته ۵۸ درصد کاهش یافته و در صورت مصرف نرمال، تنها برای دو ماه آینده پاسخ‌گو خواهد بود.
برای ماه‌های باقی‌مانده نیازمند جبران از طریق مدیریت مصرف و همراهی مردم هستیم.

 دیگر شهرهای استان در وضعیت پایدار
بر اساس اظهارات مدیرعامل آب منطقه‌ای، در حال حاضر آب شهرهای مراغه، اهر و میانه که به ترتیب از سدهای علویان، ستارخان و گرمی‌چای تغذیه می‌شوند، در وضعیت مناسبی قرار دارند و نگرانی خاصی در این خصوص وجود ندارد.

اقدامات اجرایی برای کنترل بحران
غفارزاده در ادامه نشست به اقدامات زیرساختی صورت‌گرفته اشاره کرد: مرمت گسترده شبکه لوله‌های فرسوده شهری، اجرای عملیات حفاری چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق، اتمام ۲۸ کیلومتر از رینگ آبی تبریز و پیش‌بینی تکمیل رینگ شرق تا پایان سال،  اورهال کامل پمپ‌ها و الکتروموتورها برای افزایش راندمان،  انتقال اضطراری آب از چاه‌های کشاورزی نزدیک خط زرینه‌رود در شرایط بحرانی، آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های جدید تأمین منابع آبی.
وی تاکید کرد: در صورت انتقال آب از رود ارس به تبریز، بیش از ۵۰ درصد نیاز آبی این شهر برطرف خواهد شد.

پروژه بارورسازی ابرها و چالش‌های انتقال پساب
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای با اشاره به تلاش‌ها برای افزایش بارندگی گفت: بارورسازی ابرها در دو نوبت با استفاده از هواپیما انجام شده و برنامه‌ریزی برای ادامه آن در سال آینده با همکاری اتاق بازرگانی و خرید یک فروند هواپیما در دست انجام است.
او همچنین به چالش جدی در انتقال پساب تبریز به دریاچه ارومیه اشاره کرد:
پس از طی تنها ۱۰ کیلومتر، به دلیل نبود لوله‌کشی، آب توسط کشاورزان برداشت می‌شود. تا زمانی که لوله‌کشی کامل انجام نشود، پساب به دریاچه نخواهد رسید.

وضعیت قرمز آبی در تبریز / قطع آب ویلاها برای حفظ مصارف خانگی
در ادامه این نشست، "ابراهیم سلیمانی‌هرق" مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان آذربایجان‌شرقی نیز گزارشی از وضعیت مصرف آب ارائه داد. وی با اعلام اینکه مصرف فعلی آب شرب استان بیش از ۱۳ هزار لیتر در ثانیه است، گفت: هم‌اکنون تبریز در وضعیت قرمز آبی قرار دارد و با وجود مدیریت مصرف، ۶ هزار لیتر در ثانیه کمبود آب داریم.
وی ادامه داد: هم‌اکنون ۱۶۳ پروژه آبی با اعتبار ۲۲ هزار میلیارد تومان در حال اجراست؛ ۵ شهر در استان در وضعیت قرمز و ۹ شهر در حالت سر به سر آبی قرار دارند، در تبریز، به دلیل اختلاف ارتفاع، در برخی مناطق توزیع آب با مشکل مواجه بوده است، شرکت آب و فاضلاب طبق قانون ملزم به تأمین آب تا طبقه دوم ساختمان‌ها است و از طبقه سوم به بالا، مسئولیت با سازنده است.
سلیمانی همچنین با اشاره به قطع آب ویلاهای غیرمجاز گفت: بیش از ۱۶۰۰ مورد از مشترکان غیرخانگی قطع شده‌اند تا اولویت تأمین آب به مصارف خانگی اختصاص یابد.

امید به مدیریت بحران با همراهی مردم
در بخش پایانی نشست، دو مدیر ارشد آب استان بر نقش مهم مردم در کاهش مصرف تأکید کردند.
غفارزاده گفت: اگر هر شهروند تنها ۲۵ درصد مصرف خود را کاهش دهد، می‌توانیم بحران را بدون جیره‌بندی پشت سر بگذاریم.
انتهای پیام/
وضعیت بحرانی منابع آبی در آذربایجان‌شرقی/ ذخایر سدها تنها دو ماه پاسخگوی تأمین آب تبریز است محمدرضا اخگرگداز

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار