گزارش/
تأثیر نوسانات قیمت گندم بر آینده صنایع آرد در آذربایجانشرقی
1404/04/24 - 12:16 - کد خبر: 141057
نسخه چاپی
نصر: فعالان حوزه صنایع غذایی در آذربایجانشرقی، تفاوت قیمتهای داخلی و جهانی گندم را عاملی برای کاهش قدرت رقابت صنایع مبتنی بر آرد دانسته و خواستار تعیین نرخ ثابت برای این محصول و تسهیل واردات گندم به سرمایهگذاران بخش خصوصی هستند. این در حالی است که افزایش قیمت داخلی گندم و تاخیر در اعلام قیمتهای تضمینی، چالشهای جدی برای کشاورزان و تولیدکنندگان به همراه داشته است.
به گزارش نصر، نرخ جهانی گندم و نرخ داخلی آن تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که میتواند بر بازار صنایع غذایی مبتنی بر آرد مانند کیک و ماکارونی در داخل کشور و به ویژه آذربایجان شرقی تاثیر بگذارد.
قیمت جهانی محصول راهبردی گندم تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی، عرضه و تقاضا، سیاستهای تجاری و نوسانات ارزی قرار دارد و قیمت داخلی نیز تحت تاثیر این عوامل و سیاستهای حمایتی دولت، هزینههای تولید و میزان تولید داخلی است که در سال جاری به علت شرایط تحریمی و جنگ تحمیلی، چالش هایی را برای فعالان صنایع غذایی ایجاد کرده است.
تاخیر در اعلام قیمت تضمینی خرید گندم و آرد چالش هایی را برای کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات مبتنی بر آرد ایجاد می کند و آسیبهایی مانند کاهش سطح زیرکشت به همراه می آورد و کشاورزان محصولات دیگری را جایگزین گندم می کنند.
ضرورت اجازه واردات گندم به سرمایه گذاران بخش خصوصی آذربایجان شرقی
رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی تبریز در جلسه کارگروه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی گفت: دولت نرخ آرد را در پایان اردیبهشت ماه اعلام و اجرای آن را از ابتدای اردیبهشت ماه لحاظ کرده است و مابهالتفاوت آن را از خریداران گندم اخذ می کند که منجر به متضرر شدن بسیاری از واحدهای صنایع غذایی مرتبط با گندم و آرد شده است.
رضا جعفری، با اشاره به تفاوت نرخ آرد برای ماکارونی و نان، می افزاید: آذربایجانشرقی از این موضوع به شدت متضرر می شود چرا که نان قوت اصلی مردم بوده و بر ماکارونی ارجح است بنابراین درخواست صریح و صادقانه، تعیین نرخ ثابت و مشخص برای گندم و آرد است.
وی با بیان اینکه باید اجازه واردات گندم (با سرمایه شخصی) به سرمایهگذاران داده شود تا مصرف مورد نیاز واحد خود را از این طریق تهیه کنند، اظهار کرد: با ادامه روند فعلی کارخانه های تولید کیک اقدام به اخذ مجوز تولید ماکارونی خواهند کرد.
رییس کمیسیون صنایع غذایی اتاق بازرگانی تبریز خاطرنشان کرد: به دلیل شرایط تحریمها و بر اساس کارشناسیهای انجام شده در کشور، قیمت تمام شده محصولات داخلی تا ۱۵ درصد بیشتر از قیمت جهانی است و اگر در شرایط کنونی قیمت گندم در کشور بیشتر از قیمت جهانی باشد، به خصوص در صنعت مبتنی بر آرد قدرت رقابت را از دست خواهیم داد.
جعفری با بیان اینکه یکی از دلایل مخالفت سیستم حاکمیتی با واردات گندم توسط بخش خصوصی، این است که امکان دارد بخش خصوصی گندم خارجی را وارد کشور کرده و به دولت بفروشد، ادامه داد: سامانههای موجود میتواند این موضوع را شفافسازی کند و یا واردات این محصول بعد از فصل خرید انجام شود.
وی یادآور شد: مخالفت با واردات گندم توسط بخش خصوصی موجب خروج کارگر و کاهش تولید می شود و این وضعیت تاثیر منفی به صنایع مبتنی بر آرد استان می گذارد.
ملاحظات امنیتی موجب محدودیت در واردات گندم شده است
رییس اداره بازرگانی اداره کل صنعت معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی محدودیت در واردات گندم، ملاحظات امنیتی است، می گوید: در گذشته مواردی از واردات گندمهای آلوده به کشور و حتی به استان گزارش شده بود و همین تجربه باعث شده که دولت نسبت به واردات گندم با حساسیت بیشتری عمل کند.
حسن پاشائی، با اشاره به طرح دولت برای واردات گندم می افزاید: این کار در عمل به سختی امکانپذیر شده و ریشه اصلی آن مربوط به ضرورت رصد و کنترل کیفیت محصول وارداتی است تا از ورود گندمهای آلوده جلوگیری شود.
وی اظهار کرد: اگر پیشنهاد مشخصی از سوی بخش خصوصی یا تشکلهای تخصصی ارایه شود، به طور قطع اداره کل صمت نیز در چارچوب اختیارات خود پیگیریهای لازم را در این زمینه انجام می دهد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی نیز با اشاره به کاهش میزان تولید گندم در سال جاری می گوید: امسال تولید گندم در استان حدود ۳۲۰ هزار تن پیش بینی شده بود اما به دلیل نگرانیهای کشاورزان و ذخیرهسازی آن برای مصرف خانوار در مناطق روستایی، این رقم کاهش یافته است.
صادق نادری، با بیان اینکه بهترین گزینه برای واردات گندم، بخش خصوصی است، افزود: اکنون قیمت جهانی گندم با قیمت داخلی فاصله زیادی ندارد و واردات خارج از فصل از مهر یا آبان میتواند به نفع استان باشد.
وی با اشاره به تفاوت نرخ آرد برای ماکارونی و نان، اظهار کرد: هر نوع یارانهای میتواند منشا فساد باشد و با توجه به اینکه نان، قوت غالب مردم است نباید ماکارونی از نظام یارانه گندم جدا شود.
گندم نقش کلیدی در پویایی صنف و صنعت مبتنی بر آرد آذربایجان شرقی دارد
عضو هیات مدیره انجمن آرد آذربایجانشرقی گفت: گندم نقش کلیدی در پویایی صنف و صنعت مبتنی بر آرد استان دارد و اگر گندم این صنف و صنعت تامین نشود، فعالان این حوزه با مشکل مواجه خواهند شد.
غلامرضا غلامی، خاطرنشان کرد: گندم آذربایجان بهترین گزینه برای تولیدات صنفی و صنعتی است و محصول تولیدی استان بیکیفیت نبوده بلکه هر نوع گندم دارای کارایی خاص خود است.
وی با تاکید بر لزوم رعایت قانون از سوی کارخانه های آرد، اظهار کرد: برخی از واحدهای تولیدی برخلاف ضوابط قانونی عمل میکنند و اصلاح این روند باید از داخل استان آغاز شود.
غلامی، با اشاره به چالشهای واردات گندم در سال جاری ادامه داد: به دلیل پایین بودن قیمت جهانی گندم، واردات برای کشور با محدودیتهایی روبروست و نمیتوان بهراحتی بر واردات تکیه کرد.
چند نرخی بودن گندم موجب ایجاد عدم شفافیت در بازار این محصول می شود
معاون بازرگانی اداره کل غله و خدمات بازرگانی آذربایجانشرقی نیز با اشاره به ضرورت شفافیت در بازار گندم و آرد، گفت: شرکت غله تنها مجری سیاستهای تعیینشده از سوی وزارت جهاد کشاورزی است و در چارچوب این سیاستها عمل میکند.
حمید شهباززاده، با بیان اینکه باید واقعیتهای بازار در خرید و فروش گندم لحاظ شود، افزود: چند نرخی بودن گندم موجب ایجاد عدم شفافیت در بازار این محصول می شود و در چنین شرایطی امکان رقابت سالم از بین میرود.
وی اظهار کرد: اصل در تجارت بر اعتماد است و باید به بخش خصوصی اجازه ورود به بازار داده شود و اختیار واقعی به فعالان این حوزه از جمله کارخانههای آردسازی واگذار شود.
انتهای پیام/
خبرگزاری ایرنا