اهمیت همراهی دولت با واحدهای بخش خصوصی کشور پس از آتش‌بس جنگ اخیر از نگاه "عصرآزادی"

بنگاه‌های اقتصادی در انتظار بهبود سرمایه در گردش

1404/04/22 - 17:04 - کد خبر: 140883 نسخه چاپی

نصر: به باور بسیاری از کارشناسان، تیم اقتصادی دولت چهاردهم در شرایط جنگ ۱۲ روزه ایران با اسرائیل کارنامه نسبتاً موفقی از خود نشان داد و در مدت کم توانست آرامش را در بازار محصولات اساسی و حتی ارز و طلا حفظ کند اما شرایط و دوران پساجنگ ایجاب می‌کند تا برای اداره کشور، برنامه مدونی تدوین گردد.

به گزارش نصر به نقل از عصرآزادی آنلاین، متاسفانه در دوران پس از آتش‌بس شکننده فعلی، معاملات در شرکت‌های بازرگانی متوقف شده و یا در حجم کوچک‌تر انجام می‌شود، سفارشات کارخانه‌های تولیدی محتاطانه است و در بازار طلا نیز معاملات کلان به صورت معامله طلا در ازای طلا انجام می‌گیرد و وضعیت بازار ارز، خودرو و مسکن هم تعریفی ندارد!
اکنون با عبور از مرحله اوج بحران، کشور وارد فاز جدیدی از مدیریت بحران شده و نباید فراموش کرد که یکی از درس‌های مهم جنگ ۱۲ روزه، ضرورت برخورداری کشور از یک نظام عملیاتی برای واکنش فوری، هماهنگ و هوشمند در برابر بحران‌های محتمل آینده است که در این چارچوب، برنامه‌هایی نظیر تمرینات منظم بین‌دستگاهی، طراحی پروتکل‌های واکنش سریع و شبیه‌سازی سناریو‌های بحرانی حوزه اقتصاد باید در اولویت قرار گیرند.
در حقیقت، بعد از آنکه درست حین مذاکرات ایران و آمریکا، رژیم اسرائیل به کشور حمله کرد، دیگر کمتر کسی به سیگنال‌های مذاکره اعتماد دارد و همین امر، برنامه‌ریزی را برای کسب‌وکارها دشوار کرده است زیرا هر برنامه‌ریزی اقتصادی می‌تواند با یک خبر ناگهانی به هوا برود و میلیاردها تومان سرمایه را نیست و نابود کند…

همراهی اول
چند ساعت بعد از حمله موشکی ایران به پایگاه العدید در اراضی اشغالی، دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده در قالب یک توییت در شبکه ایکس مدعی توافق آتش‌بس و پایان جنگ بین اسرائیل و ایران شد و نوشت: تبریک به همه! بین اسرائیل و ایران کاملاً توافق شده است که یک آتش‌بس کامل و تمام‌عیار برقرار شود. تقریباً ۶ ساعت دیگر، زمانی که اسرائیل و ایران عملیات نهایی خود را تکمیل ‌کنند، به مدت ۱۲ ساعت‌ که در آن زمان جنگ پایان‌یافته تلقی می‌شود که تاکنون نیز تداوم شکننده‌ای داشته است.
با این حال اما، کارشناسان حوزه بین‌الملل نسبت به آینده آتش‌بس میان ایران و اسرائیل ابراز تردید کرده و معتقدند این آرامش موقتی، تضمین‌کننده صلح پایدار در منطقه نیست و هر لحظه ممکن است این آتش‌بس از سوی رژیم اسرائیل نقض شود و برای همین خاطر، بازار و حوزه کسب و کارها با شک و تردید به فعالیت می‌پردازند.
حالا و بعد از گذشت حدود دو هفته از اعلام آتش‌بس، نظرات ضد‌و‌نقیض صاحب‌نظران مبنی بر احتمال وقوع دوباره تنش‌ها در منطقه منتشر شده و زمزمه‌های مذاکره هم شنیده می‌شود اما با وقوع جنگ، شاید اعتماد میان دو طرف مذاکره مقداری سخت‌تر شده و مشخص نیست مذاکرات چگونه پیش برود ولی هرچه باشد این گمانه‌زنی‌ها و تحلیل افراد گاه نامسئول در این زمینه، خود موجب از سرگیری نگرانی‌ها در بین مردم شده‌ و بر اقتصاد بخش خصوصی نیز فشار بسزایی تحمیل می‌کند!
آنطور که برخی از رسانه‌ها اعلام کرده‌اند گویا برخی از واحدهای تولیدی بخش خصوصی استانهای صنعتی ‌با تعدیل نیرو مواجه شده‌اند و در برخی دیگر نیز اخراج ناگهانی کارگران با‌سابقه، از پیامدهای بالا‌رفتن سطح نگرانی از وقوع دوباره جنگ میان ایران و اسرائیل و فشارهای اقتصادی آن قلمداد می‌گردد!

همراهی دوم
یک کارشناس روابط کار درباره پیامدهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از جنگ ۱۲ روزه ایران با رژیم اسرائیل بر روابط کار گفت: توقف کسب‌وکارها، کاهش مشتریان تولیدی‌ها و آسیب‌های ناشی از جنگ به برخی مناطق صنعتی از‌جمله عوامل ایجاد اختلال در بازار کار ایران در این روزهاست.
“محسن حاج‌اسماعیلی” افزود: تهیه مواد خام برای صنایع تولیدی و نوسانات ارزی و محدودیت در پرداخت‌های ارزی به دلیل اختلالات بانک‌ها از مهم‌ترین مشکلاتی است که دولت باید در ایام پس از آتش‌بس به آنها رسیدگی کرده و هرچه سریع‌تر سرمایه در گردش را در اختیار بنگاه‌ها قرار دهد زیرا کسب‌وکارهای تولیدی در حال حاضر به‌ شدت نیازمند نقدینگی هستند.
وی در‌ خصوص مشکلات کارکنانی که با تعدیل نیرو یا اخراج ناگهانی مواجه شده‌اند اضافه کرد: این اتفاقات در شرایط خاص مانند سیل، آتش‌سوزی، جنگ و‌ غیره در قانون به خوبی پوشش داده شده است لذا هر کارمندی که با این قبیل موضوعات مواجه می‌شود، می‌تواند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کند اما باید به این هم توجه داشت که سازمان تأمین اجتماعی به دلیل گستردگی و حجم مسئولیتی که دارد، دچار کمبود منابع شده و در جبران تعهدات خود با مشکل روبروست که در این شرایط دولت باید توجه بیشتری داشته باشد.
حاج‌اسماعیلی درباره نحوه پیگیری کارمندان و کارگرانی که با اخراج ناگهانی در این شرایط مواجه شده‌اند یادآور شد: افرادی که مدت قرارداد آنها به اتمام نرسیده و با اخراج روبه‌رو می‌شوند، باید از طریق مجاری قانونی و سازمان‌ها و نهادهای مسئول نسبت به احقاق حق خود اقدام کنند و دادگاه‌های کار و هیئت‌های تشخیص و حل اختلاف کاملاً از کارگران حمایت کرده و اجازه نقض قانون در این شرایط را به کارفرمایان نخواهند داد.

همراهی آخر
یک فعال حوزه سرمایه‌گذاری، اقتصاد ایران را بدون در نظر گرفتن تأثیرات جنگ و تنش‌های منطقه، بیمار توصیف کرد و گفت: با وجود پتانسیل زیاد، نه‌ تنها در جذب سرمایه خارجی، بلکه در نگه‌داشتن سرمایه‌های داخلی نیز موفق نبوده‌ایم زیرا نبود امنیت در سرمایه‌گذاری باعث شده تا سرمایه‌گذاران داخلی بیشتر به سمت بازارهای طلا و ارز بروند؛ چرا‌که قابلیت نقدشدن آن بیشتر است.
“فریال مستوفی” با اشاره به اینکه حمایت‌های دولت راضی‌کننده نبوده است افزود: زیرا مسیر وصول آن در تلاطم کاغذبازی‌ها و بوروکراسی اداری طولانی و موجب عدم نتیجه‌بخشی در زمان مناسب برای بخش خصوصی شده و بنابراین بسته‌های دولتی برای حمایت از اقتصاد کشور باید در سریع‌ترین زمان ممکن ارائه شود.
وی با ابراز امیدواری از اینکه دولت با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی باید به خوبی در حل این بحران عمل کند اضاعه کرد: برخی از تدابیری که دولت اوکراین پس از جنگ اندیشیده است، می‌تواند در ایران نیز به منظور عبور از این بحران راهگشا باشد؛ مانند ایجاد خطوط اعتباری ویژه با نرخ بهره پایین یا صفر یا کاهش ریسک‌های وام‌دهی به منظور حمایت از شرکت‌های خرد، کوچک و متوسط و جلوگیری از ورشکستگی آنها. برای هماهنگی بیشتر لجستیک، زنجیره‌های تأمین و تعمیرات زیرساخت‌ها که می‌توان از گروه‌های ویژه دولتی – خصوصی استفاده کرد.
با وجود اینکه ایران از رشد اقتصادی چشمگیری در ۲۰ سال اخیر برخوردار نبوده است با این حال، ترکیب اقتصاد کشور نیز تغییر کرده و سرمایه‌گذاری خارجی اکنون بخش کوچک‌تری از اقتصاد کشور را تشکیل می‌دهد، این امر همراه با کوچک شدن نسبت اقتصاد ایران به اقتصاد جهان در سال‌های اخیر، زمینه حملات خارجی و آسیب زدن به امنیت نظامی کشور را ایجاد کرده است.
بدین ترتیب، در این شرایط گام برداشتن در راستای رفع دائمی تحریم‌ها و تنش‌زدایی با جهان می‌تواند نقش تقویت‌کننده‌ای برای امنیت کشور ایفا کند و لذا باید دید دولتمردان سلسله چهاردهم در آشفته بازار سنگ‌اندازی تندروهای بی‌عقل چه فکری در این خصوص اندیشیده‌اند.

شهرام صادق زاده
انتهای پیام/
بنگاه‌های اقتصادی در انتظار بهبود سرمایه در گردش نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار