خبر/

هشدار کارشناس طب سنتی در خصوص مصرف خودسرانه داروهای گیاهی لاغری

1404/04/16 - 11:12 - کد خبر: 140311 نسخه چاپی

نصر: یک کارشناس طب سنتی با هشدار نسبت به مصرف خودسرانه داروهای لاغری و چاقی، بر ضرورت آموزش علمی درباره گیاهان دارویی تأکید کرد و گفت: تصور بی‌ضرر بودن داروهای گیاهی یکی از رایج‌ترین اشتباهاتی است که سلامت جامعه را تهدید می‌کند.

به گزارش نصر، علی شکوری اظهار کرد: داروهای لاغری به طور کلی به دو گروه تقسیم می‌شوند، گروه نخست، داروهایی هستند که واقعاً منشأ گیاهی بوده و معمولاً حاوی ترکیباتی مانند برگ سنا هستند؛ این داروها غالباً خاصیت مُلین یا مُسهِل دارند و به دلیل اثرات اسهال‌آور، ممکن است در صورت مصرف بلندمدت باعث تنبلی روده و اختلال در سیستم گوارشی شوند.
وی افزود: گروه دوم، داروهایی هستند که به‌صورت غیرمجاز و اغلب با برچسب گیاهی در بازار عرضه می‌شوند اما در واقع دارای ترکیبات شیمیایی‌ هستند. این داروها عمدتاً در دو دسته جا می‌گیرند، دسته اول شامل داروهایی می‌شود که بر پایه آمفتامین که پیش‌ماده ماده مخدر شیشه است، هستند و عوارضی مشابه با مواد محرک روان‌گردان دارند و دسته دوم، داروهایی بر پایه ال-کارنیتین هستند که با افزایش متابولیسم بدن می‌توانند موجب بروز عوارضی مانند تپش قلب، اضطراب، بی‌قراری، سرگیجه و حتی عصبانیت شوند.
شکوری ادامه داد: در زمینه داروهای چاقی نیز وضعیت مشابهی وجود دارد، داروهای گیاهی واقعی معمولاً با افزایش بلغم باعث افزایش وزن می‌شوند، اما بلغم طبعی سرد دارد و باید با چاشنی‌های گرم یا فعالیت بدنی همراه باشد تا سردی ناشی از آن تعدیل شود.
وی تصریح کرد: متأسفانه بسیاری از داروهای چاقی موجود در بازار صرفاً عنوان گیاهی دارند و در عمل حاوی مواد شیمیایی خطرناکی مانند دگزامتازون و کورتون هستند که اگرچه ممکن است باعث پف و اضافه وزن ظاهری شوند، ولی در بلندمدت موجب عوارضی چون پوکی استخوان، روماتیسم و آسیب‌های داخلی خواهند شد.
وی با بیان اینکه داروهای گیاهی نیز مانند داروهای شیمیایی نیاز به دُز مشخص و تجویز علمی دارند، گفت: یکی از اشتباهات رایج این است که افراد فکر می‌کنند گیاهی بودن دارو به معنای بی‌ضرر بودن آن است، در حالی که اگر مصرف آن از حد نرمال بیشتر شود، به‌طور قطع می‌تواند عوارض جدی در پی داشته باشد.
کارشناس طب سنتی گفت: باید بین گیاه دارویی مانند چای سبز، گل‌گاوزبان یا آویشن که می‌توان به صورت محدود و روزانه استفاده کرد و داروی گیاهی که غنی‌شده، فرآوری‌شده و دارای دُز درمانی است تفاوت قائل شد. 
وی افزود: در مصرف داروهای گیاهی به‌ویژه انواع دارویی آن، باید افراط و تفریط نشود و حتماً با نظر پزشک، حکیم یا طبیب متخصص مصرف صورت گیرد.
وی ادامه داد: در طب سنتی بر اصل حرکت و سکون تاکید می‌شود که معادل ورزش امروزه است.
شکوری از نسخه« سه چای» به‌عنوان راهی سالم و موثر برای کاهش وزن یاد کرد و افزود: ترکیب چای ترش، چای سبز و چای سفید یا ژاپنی، اگر در دو وعده صبح و ظهر مصرف شود، می‌تواند به‌عنوان مکمل طبیعی لاغری مورد استفاده قرار گیرد و این نسخه فاقد عوارض دارویی و یک انتخاب کاملاً سالم است.
وی همچنین استفاده از چاشنی‌های گرم یا مُسلّه در غذا را ضروری دانست و گفت: زعفران در برنج یا سماق در کباب، از سردی غذا می‌کاهند و مانع از تجمع بلغم و پف در بدن می‌شوند.
وی با اشاره به افزایش مصرف گیاهان دارویی پس از شیوع کرونا اظهار کرد: امروز تقریباً در همه خانه‌ها دمنوش یا گیاهان دارویی وجود دارد، در حالی که پیش از این بسیاری حتی نام برخی گیاهان را نمی‌دانستند. 
کارشناس طب سنتی ادامه داد: اما این گرایش گسترده بدون آموزش صحیح، می‌تواند منجر به مصرف اشتباه یا حتی مضر شود.
وی بر ضرورت آموزش‌های علمی در این حوزه تأکید کرد و گفت: بهترین مکان برای یادگیری علمی طب سنتی و گیاهان دارویی، مراکزی علمی مانند جهاد دانشگاهی هستند، شرکت در دوره‌های آموزشی گیاهان دارویی می‌تواند به آگاهی افراد درباره دمنوش‌ها، طبع غذاها و نحوه صحیح مصرف آن‌ها کمک کند.
وی در پایان با بیان اینکه اگر قرار است از نعمتی مانند گیاهان دارویی، که به‌وفور و با تنوع بالا در کشور ما یافت می‌شود، بهره ببریم، باید با دانش و آگاهی به این حوزه ورود کنیم، گفت: مصرف بی‌رویه چای سیاه به‌جای آن‌که مفید باشد، ممکن است مضر باشد در حالی که با جایگزینی منطقی و آگاهانه، مانند مصرف روزانه یک لیوان چای و دو لیوان دمنوش مناسب، می‌توان سلامت جسم و روان را به‌طور هم‌زمان تقویت کرد.
انتهای پیام/
هشدار کارشناس طب سنتی در خصوص مصرف خودسرانه داروهای گیاهی لاغری خبرگزاری ایسنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار