یادداشت/

عبور از گذرگاه تاریخی و ضرورت صیانت از دستاوردهای صلح‌ آمیز هسته‌ای

1404/04/16 - 10:11 - کد خبر: 140295 نسخه چاپی

نصر: تحولات اخیر در منطقه غرب آسیا و تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا  به خاک جمهوری اسلامی ایران، بار دیگر اهمیت حفظ اقتدار ملی و صیانت از دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای کشور را به رخ جهانیان کشاند.

امروز بیش از هر زمان دیگر روشن است که لازمه حفظ عزت و اقتدار ملی، ارتقاء توانمندی‌های کشور در تمامی ابعاد اقتصادی، علمی، نظامی و فناوری است.
این رویکرد نه تنها پاسخ به نیازهای داخلی، بلکه واکنشی ضروری به نظام بین‌المللی مبتنی بر سلطه و انحصارطلبی قدرت‌های بزرگ است؛ انحصار طلبی در ابعاد مختلف همان زیاده­خواهی است که بعد از جنگ جهانی دوم کشورهای پیروز جنگ را درصدد آن داشت که برای حفظ قدرت و جلوگیری از اقدامات مغایر منافع قدرت­ های بزرگ  قوانین و سازوکارهایی را ایجاد کنند که هدف از آن محدود ساختن توان قدرتی سایر کشورها در جهت استفاده مطلوب از منافع آنها باشد.
با این وصف؛ تدوین قوانین و ساز و کارهای بین­ المللی که در ظاهر برای ایجاد امنیت و نظم نوین جهانی و در واقع برای نیل به ایجاد انحصار و مدیریت در توان قدرتی کشورهای خاص بود باعث ایجاد استانداردهای ۲ گانه و ناامنی بیشتر در جهان و نابودی حقوق بشر گردید.
صرف نظر از ماهیت آنچه بیان شد امنیت و صلح پایدار جهان کنونی می­تواند در گرو پایبندی به این قوانین و مقررات بین المللی باشد و نقض آن باعث تنش و بی­ثباتی منطقه و حتی کل جهان گردد.
پایبندی ایران به این قوانین بین ­المللی در راستای حفظ صلح  و هم زیستی عادلانه انکار ناپذیر بوده و در تاریخ ثبت شده است.
جمهوری اسلامی ایران همواره متعهد به اصول حقوق بین‌الملل، از جمله منشور ملل متحد و معاهدات هسته‌ای نظیر معاهده عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای «ان پی تی»  بوده و پایبندی ایران به این تعهدات بین‌المللی از جمله همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها و بارها در گزارش‌های رسمی این نهاد تأیید شده است اما نقض آشکار این قوانین توسط برخی کشورهای صاحب قدرت تهدیدی جدی برای امنیت و صلح پایدار در سطح منطقه و جهان کنونی خواهد بود.
با این مقدمه؛ رژیم جعلی و تروریستی صهیونیستی با همراهی آمریکا علیرغم تحرکات جنایتکارانه ­ای که در سال های قبل علیه دانشمندان هسته­ای ایران اسلامی داشته است در سحرگاه جمعه ۲۳ خرداد به بهانه احتمال فعالیت های هسته ­ای غیر صلح­آمیز با تعدی به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران در سایه ترس و به­صورت بزدلانه و در کمال ناجوانمردی دانشمندان هسته ­ای، تعدادی از فرماندهان نظامی و مردم غیر نظامی را به شهادت رساند.
این تجاوز و عمل تروریستی در حالی به وقوع پیوست که دولت ایران درگیر مراتب دیپلماسی و انجام مذاکرات بود.
در کمتر از ۲۰ ساعت با تمهیدات رهبر حکیم و فرزانه انقلاب و احیاء ارکان فرماندهی نیروهای مسلح پاسخ دندان شکن در حد بیچارگی به رژیم غاصب صهیونی داده شد که به اذعان خود رسانه­ های صهیونیستی رژیم غاصب را تا مرز فروپاشی نزدیک کرد و حمایت همه جانبه آمریکا به واسطه پشتیبانی نرم افزاری و سخت افزاری از جمله تجهیزات سامانه ضد موشکی تاد یا پاتریوت نیز نتوانست کاری از پیش ببرد و جلوی موشکهای ایرانی و تنبیه شدن رژیم غاصب را بگیرد.
با تحقق بیچارگی رژیم غاصب که رهبری انقلاب در اولین پیام خود وعده آن را داده بودند آمریکا علیرغم اینکه در حال مذاکره با ایران بود برای نجات نیروی نیابتی­اش در منطقه غرب آسیا وارد عمل شد و  ضمن حمله به دیپلماسی و نقض حقوق بشر با بی­توجهی به خطرات اشاعه رادیواکتیو با بی­اعتبار کردن بالاترین نظام بین المللی عدم اشاعه «ان پی تی» به تأسیسات صلح­آمیز هسته­ای ایران حمله کرد.
این رفتار آمریکا، به مثابه «نقض آشکار حقوق بین‌الملل بشردوستانه» و «تخطی از حق توسعه صلح‌آمیز انرژی هسته‌ای» ارزیابی می‌شود.
اما افشاگری رسانه ­های آمریکایی مثل سی ان ان، نیویورک تایمز و آسوشیتدپرس از نافرجامی اقدام نظامی و پرخطر رئیس جمهور آمریکا که مخالفت نمایندگان مجلس سنا و کنگره آمریکا را نیز به همراه داشت به تقویت هرچه بیشتر قمار از پیش باخته او تأکید کرد.
 واکنش سریع و قاطع جمهوری اسلامی ایران در قالب اجرای حق دفاع مشروع مندرج در ماده ۵۱ منشور ملل متحد، نه‌تنها نشان‌دهنده اقتدار نظامی و امنیتی کشور بود بلکه به‌عنوان الگویی از دفاع مشروع در محافل حقوقی بین‌المللی مطرح گردید.
بطوریکه رسانه­ های صهیونیستی به اعتراف از آشفتگی گسترده در داخل رژیم غاصب از حملات موشکی ایران خبر دادند از جمله نشریه صهیونیستی «هاآرتص» حمله اسرائیل به ایران را بدون طرح خروج و با سرمستی زیاد قلمداد کرد یا روزنامه صهیونیستی «معاریو» عنوان نمود ایران قوی تر از قبل از این جنگ بیرون آمد.
در ادامه، حمایت آشکار و مستقیم ایالات متحده از رژیم صهیونیستی و اقدام مستقیم نظامی علیه تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، ابعاد بحران را تشدید کرد.  
رئیس جمهور آمریکا که در صدد وادار کردن ایران به پذیرش توافق تحمیلی بود در کمال سرمستی تسلیم شدن بی قید و شرط مردم بزرگ ایران را خواستار شد که البته این سخن بزرگتر از دهانش باعث استهزا او در محافل داخلی و بین المللی شد و در نهایت با تحمل سیلی محکم و قاطعانه ایران در حمله به پایگاه العدید بار دیگر با عقب نشینی و چرخش ۳۶۰ درجه ای و با فرار به جلو حرف از آتش بس و برقراری صلح زد.
ایستادگی و مقاومت مردم رشید ایران نیز در طی ۱۲ روز دفاع ملی بار دیگر ثابت کرد این ملت در بزنگاه های تاریخی با رگ و ریشه ایرانی پای این خاک پاک بوده و خواهند بود و ایران قوی تر از این را دوباره خواهند ساخت.
امروز بیش از همیشه روشن است که تداوم مسیر عزتمند ایران اسلامی در گرو حفظ انسجام ملی، تقویت توانمندی‌های بومی و پایداری در برابر زیاده‌خواهی‌های بین‌المللی است و هم‌زمان، بهره‌گیری هوشمندانه از ظرفیت‌های دیپلماسی حقوقی و بین‌المللی می‌تواند ابزار مناسبی برای تثبیت حقوق حقه ملت ایران اسلامی در صحنه جهانی باشد.

به قلم رشید خاکپاکی
انتهای پیام/
عبور از گذرگاه تاریخی و ضرورت صیانت از دستاوردهای صلح‌ آمیز هسته‌ای نصر

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار