نشست فعالان اقتصادی استان آذربایجان شرقی با معاون اول رئیس جمهور؛
رئیس اتاق تبریز خواستار اقدام موثر برای تحقق مطالبات بخش خصوصی شد
1404/02/22 - 19:48 - کد خبر: 136278
نسخه چاپی
نصر: نشست فعالان اقتصادی استان آذربایجان شرقی با حضور محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، با حضور مدیران دولتی، هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز و نمایندگان بخش خصوصی در استانداری آذربایجانشرقی برگزار شد.
به گزارش نصر،بهرام سرمست؛ استاندار آذربایجان شرقی ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع کارآفرینان گفت: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد استان بخش خصوصی افتخارآفرین استان است.
وی با بیان اینکه تبریز شهر اولینهاست، افزود: آذربایجانشرقی از نظر اقتصادی و صنعتی در ردههای اول در کشور است، اما علیرغم تمام توانمندیها، بخش خصوصی در استان با مشکلات متعددی از قبیل ناترازی در حوزه انرژی، ارز و. . . مواجه است .
سرمست با تاکید بر اینکه استان در زمینه ایجاد زیرساختها نیازمند حمایتهای دولت است، ادامه داد: آزادراهها و کریدورهای آذربایجانشرقی به دلیل اینکه از گذشته در مسیر جاده ابریشم و ترانزیت قرار داشته است، فرسوده شدهاند و نیازمند ایجاد کریدورهای جدید هستیم.
استاندار آذربایجانشرقی خواستار تسریع در تکمیل آزادراه تبریز- ارومیه شد. وی همچنین بر لزوم گسترش دیپلماسی اقتصادی با استانهای همجوار تاکید کرد .استاندار آذربایجان شرقی با تاکید بر اینکه اتاق بازرگانی تبریز قدیمیترین اتاق کشور است، افزود: این مجموعه در حوزههای مختلف طی سالیان متمادی تاثیرگذار بوده است.
وی گفت: استان ما از لحاظ کشاورزی دارای پتانسیلهای فراوانی است و میتوان با ایجاد صنایع فرآوری و تبدیلی و تکمیل زنجیره تولید، ارزش افزوده محصولات کشاورزی در استان را افزایش داد.
سرمست با اشاره به وجود چندین شهرک صنعتی فعال در استان آذربایجانشرقی، خواستار توجه جدی دولت به این حوزه و تسهیل فعالیت تولیدی در شهرکهای صنعتی شد.
وی با اشاره به شعار سال "سرمایهگذاری برای تولید" از اهتمام استانداری برای ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری در استان خبر داد و افزود: در مورد امنیت سرمایهگذاری با یک عقب ماندگی مواجه هستیم و این مشکل حل نمیشود، مگر اینکه دولت در کنار کارآفرینان حضور فعال و جدی داشته باشد.
منتظر اقدام مؤثر دولت برای بهبود اقتصاد کشور هستیم
یونس ژائله، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز با بیان اینکه مشکلات کنونی ما ناشی از اقتصاد دولتی در کشور است خطاب به معاون اول رئیس جمهور گفت علی رغم اینکه آذربایجان دارای پتانسیلهای فراوانی است نسبت به توانمندیهای خود عقب مانده است.
با بیان این مطلب گفت صنعت در حال مرگ است و تولید کنندگان میتوانند با این تورم شدید به حیات خود ادامه دهند.
رئیس اتاق تبریز در تشریح مهمترین دغدغهها و مطالبات بخش خصوصی استان آذربایجانشرقی، با تأکید بر لزوم اصلاح سیاستهای اقتصادی و تقویت زیرساختها، خاطرنشان کرد: در شرایطی که فعالان اقتصادی و صادرکنندگان تلاش میکنند با وجود محدودیتهای متعدد، پرچم تولید و تجارت را برافراشته نگه دارند، انتظار میرود دولت و نهادهای تصمیمگیر با درک صحیح از واقعیتهای میدانی، اقدامات فوری، تسهیلگر و مؤثر را در دستور کار قرار دهند.
ژائله با اشاره به ناترازیهای ساختاری در حوزه ارز، انرژی، آب و اعتبارات گفت: امروز با ناترازی ارزی جدی مواجهیم. صدور بیرویه کارتهای تعهد فروش، و در پی آن، عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات، باعث فشار مضاعف بر صادرکنندگان شده است. تخصیص ارز به کالاهای غیر مولد، به جای حمایت از کالاهای مولد و تولید پایه، از دیگر ضعفهای اساسی در نظام ارزی کشور است. از سوی دیگر، اتلاف منابع ارزی ناشی از خرید در زمان و مکان نامناسب، و اجرای سیاستهایی چون عدم تکنرخی شدن ارز، اقتصاد را آسیبپذیرتر کرده است.
رئیس اتاق تبریز، با بیان اینکه اتصال منطقه شمالغرب به بازارهای جهانی نیازمند توسعه زیرساختهای ریلی و ترانزیتی است، افزود: مسیرهای استراتژیک ریلی نظیر تبریز–مرند–چشمه ثریا، ایران–نخجوان–ارمنستان و محور جلفا–آقبند از اهمیت ویژهای برخوردارند. خوشبختانه، جمهوریهای آذربایجان و ارمنستان نیز برای فعالسازی مسیر ایران–نخجوان–ارمنستان اعلام آمادگی کردهاند و ما باید این فرصت ژئوپلیتیکی را مغتنم بشماریم.
وی در خصوص مسیر تبریز–مرند–چشمهثریا افزود: ایران و ترکیه برای تکمیل کریدور ریلی شرق به غرب، تفاهمنامهای امضا کردهاند. بر این اساس، مسیر مرند تا چشمهثریا توسط ایران و مسیر دیلاوجو تا قارص توسط ترکیه احداث خواهد شد. این پروژه باید با شتاب اجرایی شود تا اقتصاد شمالغرب از انزوای لجستیکی خارج شود.
ژائله همچنین به پروژه محور جلفا–آقبند اشاره کرد و گفت: این پروژه به طول ۱۰۷ کیلومتر با تنها ۱۱ درصد پیشرفت فیزیکی، نیازمند توجه و بودجه جدیتری است. در حال حاضر دو تونل به طول مجموعاً ۲۳۰ متر با ۷۹ درصد پیشرفت اجرا شدهاند، اما این کافی نیست. کل طرح باید در چارچوب یک برنامه عملیاتی جدی پیگیری شود.
ژائله با اشاره به چالش تامین آب، برق و گاز واحدهای تولیدی گفت: با وجود ناترازی در حوزه انرژی واحدهای تولیدی عملا نیمه تعطیل شدهاند و متاسفانه هیچکس برای رفع این مشکل اقدام نمیکند.
وی در ادامه، با ابراز نگرانی از وضعیت منابع آب در استان گفت: خشک شدن دریاچه ارومیه، کمبود آب شرب و آب صنعتی، و تأخیر در پروژه انتقال آب ارس به تبریز از جمله چالشهایی است که صنعت استان را تحت فشار قرار داده است. همچنین، باید پروژههای بارورسازی ابرها و تجهیز زیرساختهای هواشناسی شمالغرب کشور با سرعت بیشتری عملیاتی شوند. در این زمینه ما در تلاش هستیم تا با آوردن هواپیمای بارورسازی ابرها به استان بتوانیم تا حدودی با بحران کمبود آب مقابله کنیم.
ژائله خصوص برق نیز، تأکید کرد: نبود پستهای توزیع برق در برخی مناطق صنعتی و تأخیر در صدور مجوزهای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر توسط بخش خصوصی، به ناترازی شدید در تأمین برق صنعتی منجر شده است. صدور فوری مجوزها و توسعه زیرساختهای توزیع، پیشنیاز رشد پایدار است.
رئیس اتاق تبریز به موضوع ناترازی اعتباری پرداخت و گفت: بخش خصوصی از عدم تناسب بین حجم سرمایهگذاریها و میزان تسهیلات اعطایی رنج میبرد. در حالی که پروژههای متعددی در سفر ریاستجمهوری مصوب شده، اما روند اعطای تسهیلات به آنها با کندی و بروکراسی مواجه است. ما انتظار داریم این روند تسریع یابد و مطالبات به حق فعالان اقتصادی پاسخ داده شود.
ژائله تأکید کرد: بخش خصوصی آماده مشارکت گسترده در مسیر توسعه کشور است، اما لازم است با همراهی دولت، موانع ساختاری و ناترازیها برداشته شود تا شاهد شکوفایی تولید، تجارت و صادرات در تراز ملی و بینالمللی باشیم.
در مسیر تمرکززدایی هستیم
محمدرضا عارف؛ معاون اول رئیس جمهور، بحث تفویض اختیار ات به استانها را یک بحث راهبردی عنوان کرد و افزود: ما در تلاش هستیم تا اختیارات استانها را تا حد ممکن افزایش دهیم و در مسیر تمرکززدایی گام برداریم.
وی با بیان اینکه امروز دغدغه همه ما حذف بروکراسی زائد است، افزود: نگاه دولت این است که جلوی مقررات زائد و مانع تراش بایستیم.
عارف مهمترین مسئله دولت را معیشت مردم عنوان کرد و از فعالان اقتصادی و نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز خواست تا پیشنهادات خود را به صورت مکتوب به دولت ارائه دهند.
معاون اول رئیسجمهور گف: تبریز و آذربایجان همواره در تحولات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و. . . پیشتاز بوده و این مایه افتخار است که بخش بزرگی از اقتصاد استان، بر عهده فعالان اقتصادی است.
انتهای پیام/
نصر