گزارش نصر از چالش‌های معدنی به وسعت ۴۰ کیلومتر مربع طلا/

لزوم بازگشت حاکمیت ملی به معدن طلای اندریان

1404/02/17 - 13:40 - کد خبر: 135866 نسخه چاپی

نصر: خبرنگاران رسانه‌های آذربایجان شرقی اخیرا بازدیدی از این معدن طلای اندریان با هدف روشن‌سازی ابعاد طرح ضربتی امنیتی و انتظامی انجام دادند؛ طرحی که به تازگی آغاز شده و قرار است تا پاک‌ سازی کامل منطقه ادامه یابد. 

به گزارش نصر، در جریان بازدید جمعی از خبرنگاران، گزارشی از کارکنان معدن در منطقه اندریان و طی مصاحبه ای که انجام شد، نشان می‌داد حفاران غیرمجاز و اغلب غیر بومی، دست به استخراج طلا می‌زدند.
چادرهایی که اکنون با حضور نیروهای انتظامی تخریب شده‌اند، روزگاری به تونل‌های غیرقانونی ختم می‌شدند؛ تونل هایی با عمق های بیش از صد متر!

صیانت از حقوق بیت‌ المال و مردم در اندریان 
"محمدباقر هنربر" مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری آذربایجان شرقی، با تأکید بر اینکه هدف این طرح صیانت از بیت‌المال و حقوق عامه مردم است، گفت: در ماه‌های گذشته هزاران حفار غیرمجاز در منطقه فعال بودند و بالغ بر پنج هزار حلقه چاه و تونل توسط آن‌ها حفر شده است.
"مهراب داوری" معاون امنیتی و انتظامی استانداری آذربایجان شرقی هم معدن اندریان را یکی از نعمت‌های خاصه خداوند برای مردم آذربایجان و ایران خواند و افزود: در هشت سال گذشته این معدن به‌واسطه تعلل‌ها و ضعف نظارت، سودی برای مردم نداشته و حفاری‌های غیرمجاز باعث ایجاد چالش‌های امنیتی، زیست‌ محیطی و اقتصادی جدی شده است.
وی با بیان اینکه شرکت بهره‌بردار اصلی دارای سهامدار عمده خارجی است و حدود ۵۰ میلیون دلار در این معدن سرمایه‌گذاری کرده، ادامه داد: متأسفانه به دلیل حفاری‌های غیرقانونی، قدرت و نفوذ شرکت در اداره معدن کاهش یافته و غارت معدن به اوج رسیده بود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار نصر گفت: این معدن با سرمایه‌گذاری خارجی شرکت گرجستانی (شرکت لاسولا) است که سهم آن شرکت ٧٣ درصد و ٢٣ درصد سهم شرکت داخلی است.
وی اضافه کرد: کل طلای عایدی و استحصال شده در این معدن توسط شرکت گرجستانی در داخل کشور به فروش میرسد و گرمی به خارج از کشور انتقال نمی یابد.
وی تصریح کرد: عواید این استحصال صرف منافع عمومی در داخل کشور می شود!

ذخیره ۸ میلیارد تنی معدن طلای اندریان 
"صابر پرنیان" مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی، در این جلسه‌ ذخیره این معدن را ۸ میلیارد تن اعلام کرد و گفت: اندریان یک معدن رگه‌ای است و میانگین عیار طلا در آن نیم ppm است. هر ماه بین ۸ تا ۱۲ کیلو طلا به صورت قانونی از این معدن استخراج می‌شود.
پرنیان افزود: در سال ۱۴۰۱ پرونده خلع ید معدن اندریان در شورای معادن مطرح شد، اما به دلیل اینکه تنها شورای عالی معادن کشور صلاحیت سلب مجوز را دارد، بهره‌بردار همچنان همان شرکت قبلی است. امیدواریم با تشکیل تیم فنی و بازبینی پروانه‌ها، بهره‌برداری اصولی و علمی از معدن آغاز شود.

نگرانی از تبعات زیست‌محیطی معدن طلای اندریان 
"محمدحسین حسن‌زاده" مدیرکل محیط زیست استان نیز با اشاره به تبعات زیست‌محیطی حفاری‌های غیرقانونی گفت: استفاده از سیانور توسط حفاران غیرمجاز منجر به آلودگی‌های جدی شده و هیچ‌کدام از اقدامات آنها مطابق با اصول HSE نبوده است.
"علی قنبری" معاون منابع طبیعی و آبخیزداری، نیز تأکید کرد: در محدوده دارای مجوز، تخلفی از بابت خروج مواد معدنی گزارش نشده اما سودجویان با بهره‌برداری از حاشیه‌های معدن اقدام به قاچاق کرده‌اند. امیدواریم طرح ضربتی ادامه‌دار باشد.

حقایقی از عمق بحران در اندریان 
در این میان، حقایقی از وضعیت منطقه شنیده شد که عمق بحران را عیان می‌کرد. از پیرمردی که پیش از اجرای طرح پاک‌سازی، بابت عبور از جاده روستایی، از هر فرد یک میلیون تومان اخاذی می‌کرد تا خانه‌هایی که محل عبور به تونل‌های غیرمجاز بودند. بنا بر گفته‌های مسئولان، تاکنون بیش از ۷۰۰ پرونده برای حفاران غیرمجاز تشکیل شده و مواردی از قتل، درگیری‌های مالی و اجتماعی نیز ثبت شده است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی با اشاره به اهمیت این معدن برای آینده اقتصادی استان گفت: آذربایجان شرقی سومین قطب طلا در کشور است و این معدن می‌تواند موجب اشتغال‌زایی، افزایش سرانه درآمد و تحول در زیرساخت‌های منطقه شود. اگر برداشت‌ها اصولی باشد، می‌توان از این ظرفیت عظیم برای توسعه واقعی بهره برد.

لزوم بازگشت حاکمیت ملی به معدن طلای اندریان 
گزارش نصر می افزاید؛ به‌رغم همه چالش‌ها و نارسایی‌ها، اکنون بارقه امید در دل اهالی منطقه و نهادهای اجرایی روشن شده است. امیدی به بازگشت معدن به دامن حاکمیت، بازگرداندن حقوق تضییع‌شده مردم، و نقش‌آفرینی رسانه‌ها برای شفاف‌سازی و صیانت از بیت‌المال.
این گزارش اضافه می کند؛ متاسفانه سوالات مهمی در این نشست مانند اینکه عوایدی که از این معدن به دست آمده، اگر در داخل کشور هزینه شده است کجا و در چه موضوعی صرف شده است؟ اگر شرکت گرجستانی طلا نمی‌برد، پس به دنبال چه امتیازی است و چه درآمدی بابت این سرمایه‌گذاری گرفته است؟ و... پاسخی از طرف مسئولین امر دریافت نکرد.
انتهای پیام/
لزوم بازگشت حاکمیت ملی به معدن طلای اندریان محمدرضا اخگرگداز

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار