یادداشت/
زنوزی؛ ناجی فوتبال تبریز
1404/02/16 - 13:40 - کد خبر: 135809
نسخه چاپی
نصر: طبق اسناد موجود و معتعبر؛ تبریز خاستگاه فوتبال ایران و مدرسه تاریخی مموریالواقع در خیابان شهناز و میدان فوتبال این مدرسه، محل ظهور ورزش فوتبال در ایران است.
متاسفانه بعد از پایان حکمرانی قاجاریان و آغاز حکومت پهلوی، تاریخ تبریز و آذربایجان و حتی آثار باستانی و ورزش این دیار مورد غضب مسئولان وقت قرار گرفت.طبق اظهار پیشکسوتان ورزش تبریز، مسئولان پایتختنشین، بر اساس تفکرات خود برتربینی و فاشیستی، با تاریخسازی جعلی و همچنین عدم توجه به تاریخ ورزش فوتبال تبریز، جلوی رشد ورزش آذربایجان را سد کرده و حتی بارها از رسیدن تیمهای تبریزی به مقام قهرمانی جلوگیری کردهاند که ماجرای «تبریزده پنالتی قداغاندی» و « شاه یوخدان دورمامیش10دانا گل وردوخ» در زمان پهلوی، در اثر همین تبعیض و ناعدالتیها بوجود آمده بود که در مورد آنها توضیح داده خواهد شد.
لازم به توضیح است؛ هرچند فوتبال تبریز بعد از حکومت قاجاریه مورد بی مهری قرارگرفته بود، ولی تا سال 1346 شمسی، فوتبال شهر تبریز با اتکاء به سرمایه گذاران بخش خصوصی همچون حاج جعفر اندرابی، اصغر زرگران، برادران توکلی و ... به یکی از قطبهای مهم ورزش فوتبال ایران تبدیل شده بود، بطوریکه در سال 1314 و در سال 1337 شمسی تیم منتخب تبریز به مقام قهرمانی و همچنین بارها به مقام نایب قهرمانی و سوم ایران نیز نایل بود که مدارک و مدالهای این قهرمانیها در موزه فوتبال آذربایجان به نمایش گذاشته شده است.
متاسفانه، بعد از انقلاب نیز، کم توجهی و تبعیض به تیمهای شهرستانی و به خصوص تیمهای باشگاهی تبریز به حدی چشمگیر بود که صدای مسئولان ارشد و همچنین نمایندگان مجلس درآمد و مردم نیز به این بی توجهی و ناعدالتی به هر نحو ممکن اعتراض کردند.
با تاسف دیگر، هزینه اکثر تیمهای سطح اول ایران از بیت المال عمومی پرداخت میشد و هزینه تیمهای همچون تراکتور و ماشین سازی از کارخانجات تراکتورسازی و ماشین سازی که صاحبان اصلی این تیمها بودند تامین میگردید.
به علت عدم توانایی در تامین هزینه تیمها توسط کارخانجات ماشین سازی و تراکتور سازی، این باشگاهها در اکثر مواقع از رقابت با تیمهای با بنیه مالی قوی باز میماندند که نمونه آن تیم ریشهدار ماشین سازی است که معلوم نیست هم اکنون در کجا بازی میکند!
در این گیرودار، « محمد رضا زنوزی » کارآفرین و سرمایهگذار آذربایجانی ، با درک واقعیت پیشینه فوتبال تبریز و مشاهده ناعدالتیهای موجود در این ورزش، پا پیش گذاشت و با تیمداری در تبریز و بخصوص با خرید امتیاز تیم تراکتور، فوتبال «زنده بگور شده» و «ریشهدار» تبریز را احیاء کرد.
وی با تامین هزینه چندین صد میلیاردی تیم تراکتور و تقبل انواع اتهامهای واهی نابخردان، فوتبال تبریز را زنده کرده که بی شک در تاریخ ورزش این خطه ثبت و ضبط خواهد شد.
امروز اگر نتایج درخشان و قهرمانی تیم تراکتور، چندین میلیون هوادار را در سرتاسر ایران خوشحال میکند و مسئولان با آن پز داده و همچنین این تیم تبریزی بالاتر از غولهای فوتبال ایران عرض اندام میکند؛ این افتخارات،پزدادنها، خوشحالی و غرور مردم به برکت سرمایه شخصی و تفکرات انساندوستانه مهندس زنوزی میباشد، لذا بر همه مسئولان و مدیران ارشد استان لازم و واجب است حداقل از شخص آقای زنوزی و تیم تراکتور حمایت کرده و بر حسب وظیفه از این مرد فداکار به طور شایسته تجلیل نمایند.
ایوب نیکنام لاله؛ پژوهشگر تاریخ فوتبال تبریز
انتهای پیام/
نصر