اولین جلسه میز تجاری اوراسیا در اتاق تبریز تشکیل شد:

آغاز تجارت آزاد ایران با اوراسیا، فرصتی طلایی برای تجارت آذربایجان‌ شرقی

1404/02/08 - 16:11 - کد خبر: 135250 نسخه چاپی

نصر: در آستانه اجرایی شدن موافقتنامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، اتاق بازرگانی تبریز نخستین جلسه میز تجاری اوراسیا را برگزار کرد.

به گزارش نصر، این موافقتنامه که در دی‌ماه 1402 به امضا رسید، با هدف توسعه مبادلات تجاری، کاهش تعرفه‌های گمرکی و تسهیل دسترسی به بازارهای منطقه‌ای، از اواخر اردیبهشت سال جاری وارد مرحله اجرایی خواهد شد. اتحادیه اقتصادی اوراسیا، متشکل از فدراسیون روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان، یکی از بلوک‌های مهم اقتصادی منطقه به شمار می‌رود و ایران با ورود رسمی به این بازار مشترک، فرصت‌های گسترده‌ای برای گسترش تجارت خارجی خود به دست خواهد آورد.
تشکیل میز تجاری اوراسیا در تبریز گامی استراتژیک برای بررسی تخصصی فرصت‌ها، چالش‌ها و راهکارهای مؤثر در بهره‌برداری از این توافق مهم به شمار می‌آید.
با توجه به اهمیت این موضوع میز تجاری اوراسیا در اتاق بازرگانی تبریز تشکیل و اولین جلسه آن با حضور اعضا برگزار شد.
 
رشد ۳۴ درصدی صادرات آذربایجان‌ شرقی به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا در سال ۱۴۰۳
سید یوسف حسینی، رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق بازرگانی تبریز، با اشاره به تأثیرات مثبت موافقتنامه تجارت آزاد ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا، گفت: بخش زیادی از تجارت استان با کشورهای این اتحادیه شامل تجارت آزاد می‌شود که موجب تسهیل و تسریع فرآیند تجارت شده است.
وی افزود: طبق آمار ارائه‌شده توسط گمرکات استان، در سال ۱۴۰۳ میزان صادرات استان به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به ۳۶۵ میلیون دلار رسید که نسبت به سال ۱۴۰۲، ۳۴ درصد افزایش نشان می‌دهد. در مقابل، میزان واردات از این کشورهای اتحادیه در سال ۱۴۰۳ به ۲۳ میلیون دلار کاهش ۴ درصدی را تجربه کرده است. به‌طور کلی، تراز تجاری استان با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا مثبت است.
حسینی در ادامه تصریح کرد: میزان صادرات استان آذربایجان شرقی به روسیه در سال ۱۴۰۲ بر اساس آمار گمرکات ۴۵ میلیون دلار گزارش شده است. اما با توجه به این که بخش زیادی از صادرات از گمرکات سایر استان‌ها انجام می‌شود، این آمار کمتر از مقدار واقعی است. به‌طور مثال، این رقم براساس کارت‌های بازرگانی در همان سال ۸۷ میلیون دلار بوده است.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی تبریز همچنین بر لزوم رعایت استانداردهای کالا در تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا تأکید کرد و افزود: بخشنامه‌های خلق‌الساعه می‌تواند موجب بروز مشکلاتی در تجارت شود، همان‌طور که در رابطه با تجارت ترجیحی با ترکیه این موضوع رخ داد.
وی از برگزاری دوره آموزشی تخصصی برای آشنایی با نحوه فعالیت در قالب موافقتنامه تجارت آزاد اوراسیا خبر داد و گفت: با توجه به حجم بالای تجارت استان با کشورهای اوراسیا، آذربایجان شرقی مناسب‌ترین گزینه برای اجرای پروژه‌های پایلوت این موافقتنامه است.
حسینی همچنین از تدوین گزارش مبسوطی در مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی تبریز درباره تجارت با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا خبر داد.

۸۷ درصد کالاهای صادراتی ایران مشمول تعرفه ترجیحی خواهند شد
سهند شهبازی، مدیر امور بین‌الملل اتاق بازرگانی تبریز، از آغاز اجرای موافقتنامه تجارت آزاد ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در تاریخ ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: پس از نزدیک به هفت سال مذاکره، این موافقت‌نامه بالاخره به تصویب پارلمان‌های پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا و مجلس شورای اسلامی رسید و در ۲۵ اسفند ۱۴۰۳ به‌طور رسمی ابلاغ شد. از این تاریخ، تجارت آزاد میان ایران و کشورهای اوراسیا، با حذف کامل تعرفه‌های گمرکی، آغاز خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در راستای اهمیت این موافقت‌نامه، اتاق بازرگانی تبریز با هدف تسهیل ارتباطات تجاری، میزهای تجاری روسیه و قزاقستان را که پیش‌تر به‌صورت جداگانه تشکیل شده بودند، ادغام کرده و حالا میز تجاری اوراسیا به‌طور یکپارچه تمامی کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان را شامل می‌شود.
شهبازی با تاکید بر اهمیت این توافق برای ایران، گفت: این نخستین‌بار است که ایران با یک توافق بزرگ تجارت آزاد در سطح این اتحادیه، تعرفه‌های گمرکی را به صفر می‌رساند. طبق این توافق، ۸۷ درصد از کالاهای صادراتی ایران به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا از تعرفه صفر بهره‌مند خواهند شد که این امر به تسهیل و تسریع تجارت میان ایران و این کشورهای مهم کمک زیادی خواهد کرد.
وی در پایان یادآور شد: این موافقتنامه که ریشه در موافقتنامه تجارت ترجیحی از آبان ۱۳۹۸ دارد، تغییرات مهمی در عرصه حمل و نقل و تبادلات مالی میان ایران و کشورهای اوراسیا به‌دنبال خواهد داشت. در حال حاضر، اتاق بازرگانی ایران مستندات مورد نیاز برای گواهی‌های مبدا جدید را جمع‌آوری کرده و این مستندات به وزارت امور خارجه تحویل داده شده تا به دبیرخانه اتحادیه اقتصادی اوراسیا ارسال شود.
باید گفت، آغاز اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد ایران با کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا ۱۴۰۴، نقطه عطفی در روابط تجاری ایران با این کشورهای مهم منطقه‌ای خواهد بود. این توافق، با کاهش کامل تعرفه‌های گمرکی و تسهیل دسترسی به بازارهای منطقه‌ای، فرصت‌های گسترده‌ای را برای گسترش صادرات ایران به این کشورها فراهم خواهد کرد. علاوه بر آن، ایجاد میز تجاری یکپارچه اوراسیا در اتاق بازرگانی تبریز و برگزاری دوره‌های تخصصی، نشان‌دهنده عزم جدی برای بهره‌برداری کامل از این توافق و حل چالش‌های موجود در مسیر تجارت است.
رشد ۳۴ درصدی صادرات آذربایجان شرقی به کشورهای اوراسیا در سال ۱۴۰۳، نویدبخش پتانسیل‌های بالای استان در تعاملات تجاری با این اتحادیه است. همچنین، استفاده از تسهیلات جدید مالی، مانند سیستم سوئیفت ریالی و روبلی، به همراه تسهیل در حمل‌ونقل و تبادلات مالی، به تسریع و تسهیل فرآیندهای تجاری کمک خواهد کرد.
با توجه به این تحولات، آذربایجان شرقی می‌تواند به‌عنوان پایلوت اجرایی این توافقنامه، نقش مهمی در توسعه تجارت خارجی ایران ایفا کند و به بهبود چشمگیر تراز تجاری کشور کمک نماید. به‌طور کلی، این موافقت‌نامه به‌عنوان گامی بزرگ در جهت تقویت جایگاه ایران در بازارهای بین‌المللی، به‌ویژه در منطقه اوراسیا، به شمار می‌آید.
انتهای پیام/
آغاز تجارت آزاد ایران با اوراسیا، فرصتی طلایی برای تجارت آذربایجان‌ شرقی خبرگزاری ایرنا

ثبت نظر

نمایش 0 نظر

پژوهشیار