سماع موسیقی موغام در هوای تبریز
1404/01/24 - 11:37 - کد خبر: 134179
نسخه چاپی
نصر: گرد هم آمدن هنرمندان موسیقی موغام از سراسر ایران به مرکزیت تبریز چهرهای بینالمللی به پنجمین جشنواره سراسری موسیقی موغام بخشیده است.
به گزارش نصر، پنجمین جشنواره سراسری موسیقی موغام با استمرار 10 ساله در برگزاری، تبریز را میزبان نوای موغام کرده است و آوای آذری موغام در آسمان تبریز به سماع درآمده است.
اهمیت این مسأله در این است که فرهنگ و رویدادآفرینی فرهنگی، اتفاقی است که دوام آن مسألهای مهمتر از آغاز رویدادآفرینی فرهنگی است و آنچه در باب رویدادآفرینی فرهنگی و میزان موفقیت آن باید گفت این نکته ظریف است؛ میزان تأثیرگذاری آن بر جامعه مخاطب. شاهد مدعا هم نمود تأثیرگذاری فرهنگی جشنواره سراسری موغام از دورره نخست تا پنجم، راهیافتن کودکان بااستعداد، نوجوانان و جوانان به عرصه موسیقی آذربایجان و حمایت از آنان است.
امروز جشنواره موغام در گام پنجم است، گام پنجم آن نه در مقام گامهای نخستین بلکه عیار به ثمر نشستن این جشنواره در 10 سال اخیر است که هنرمندان شاخص و تمامعیار موسیقی موغام را با خود همراه کرده است.
به باور سیاستگذاران فرهنگی، جامعه تحت شمول یک رویداد فرهنگی، مسألهای مهم است که تأثیرگذاری فرهنگی با آن سنجیده میشود.
جشنواره موغام، در پنجمین گام آن با حضور ردههای سنی کودک، نوجوان، جوان و حضور پیشکسوتان و اجراهای جنبی که خارج از محدوده سنی جشنواره ایفا شدهاند، پیامی واضح در عرصه فرهنگی مبنیبر تأثیرگذاری فرهنگی در جامعه خطاب به سیاستگذاران فرهنگی دارد و مسیر سعادت سیاستگذاری فرهنگی از میراثی فرهنگی میگذرد که حافظهٔ جامعه قرنهای متمادی با فرهنگ و ادبیات آن گره خورده است و جامعه بیپیرایه و با ذوق و شوق خود را مخاطب آن میداند به گونهای که گویی گمشده خود را پیدا کرده است.
آشنایی نسل جدید اعماز کودکان و نوجوانان با مفاهیم متعالی ادبیات و فرهنگ موسیقی موغام اتفاقی است که جدای از ابتذالستیزی در روزگار گمراهی و بیراهههای ضدفرهنگ که علیه فرهنگ و هویت جامعه به ستیز برخاستهاند، پیوندی ناگسستنی با نسلهای آینده برقرار میکند که امروز در خدمت تربیت نسل جدیدی است که ایفاهای آنان معنویت، زلالی، عشق و اخلاق برگرفته از موغام را به ثمر نشانده است و کودکان درسآموز از این مفاهیم، جامعه را بهسوی روشنی و تعالی خواهند کشانید و تعقل و عشقورزی مضامین و معارف موسیقی موغام، جامعه را از انحطاط نجات خواهد داد و همین ادله کافی است تا ضرورت پرداختن به فرهنگ موغام در جامعه درک شود.
امروزه اگرچه که نسل جوان از پیشکسوتان فرهنگ و چراغهای راه دور افتادهاند اما هنوز آشنایی و پیوند نخبگان فرهنگی نسل جدید با استادان شاخص عرصه فرهنگ، اتفاقی است که الگوسازی از استعدادهای شاخص و صدالبته جوان و نوجوان و کودک این رویداد، پیوند نسل جدید با بزرگان را برقرار میسازد و میتوان به این مهم بالید که در روزگار مرداب ابتذال نسلهای امروز، فرهنگ متعالی هنوز فرزندان خلف خود را در دامان پرمهر خود پرورش میدهد.
حفظ میراث فرهنگی ملموس و ناملموس، مهمترین رسالت شهروندانی است که حداقل پیوندی با این میراث دارند. موغام و میراث ادبی، فرهنگی و هنری موغام از ادبیات متعالی، اخلاقی و معنوی آن گرفته تا آوای هنرمندان عرصه موغام در آذربایجان و صدای آسمانی سازهای منحصربهفرد آن، امروز فرصتی است که پیوند ناخودآگاه جمعی را با خود تازه کرده است.
اگرچه که استعدادیابی امروزه در جامعه ایرانی تبدیل به عادتی سازمانی شده است اما جشنواره موغام هرگز از استعدادهای خود جدا نبوده و نشده است و از پیشکسوتان گرفته تا هنرمندان کودک این جشنواره، سالهای سال مورد احترام و مخاطب این جشنواره بودهاند.
پیش از این نیز گفته شد که حفظ داشتهها مهمتر از بهدستآوردن آنهاست و بازگشتن استعدادهای موسیقی پس از تحصیل در دانشگاههای بینالمللی به وطن خود نشان از ارزشآفرینی موسیقی موغام در ایران دارد؛ با اینهمه امید آن است که کهنفرهنگشهر تبریز روزی به آرزوی همه دوستداران تبریز که نقشآفرینی تبریز در عرصه فرهنگ است دست یابد و استعدادهای جوان جشنواره موغام مشغول تربیت نسلهای آینده در دانشگاههای موسیقی تبریز باشند.
حضور بانوان در بخش نوازندگی جشنواره از نکاتی است که جشنواره موغام به آن پرداخته است و قانون و تار را به هوای تبریز نواختهاند.
اجرای زنده هنرمندان برای عموم شهروندان تبریزی که سالها در سرمایهگذاری فرهنگی مغفول ماندهاند، روح سرزندگی هویت در اذهان عمومی را زنده میکند و این مسأله، نه صرف برگزاری یک اجرای موسیقی بلکه ارج نهادن به میراث فرهنگی و پیوند و آشتی جامعه با فرهنگ، هویت و نشاط اجتماعی است، اتفاقی است که در این جشنواره به آن پرداخت شده است.
اگرچه که سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری تبریز سالهاست که یکتنه به این مهم پرداخته و این رویداد غایبان بزرگی دارد؛ اما حضور شهروندان تبریزی و استادان پیشکسوت موسیقی موغام از سراسر ایران به مرکزیت تبریز چهرهای بینالمللی به این رویداد بخشیده است و کهنفرهنگشهر تبریز باز هم آغوش خود را برای تعالی فرهنگ اصیل آذربایجان باز کرده است.
انتهای پیام/
خبرگزاری تسنیم